Ebben a cikkben olyan cukrászdákat ajánlok, ahol megannyi csalódás után begyógyulhat valamennyi sütirajongó szíve. A süteményespultok nagyágyúi kiváló minőségben, öt helyen.
Dobosdesszert a Mihályi Patisserie-től
Mihályi László váci cukrászdája volt az a hely, ahol megtanultam, mi a különbség a „jól van az úgy” típusú cukrászdák és a valódi szakemberek tudását magukénak tudó, valódi minőséget kínáló helyek között. Egyebek mellett azt is náluk fedeztem fel, hogy én tulajdonképpen nem Dobos C. József ikonikus desszertjét nem szeretem, csak azt nem szerettem, ahogy addig elkészítették nekem. A Mihályi-féle dobosdesszert az eredetihez nagyon közeli receptúra alapján készül: a süteményt felfrissíti, könnyedebbé, de nem kevésbé ízletessé teszi.
A formájában is rendkívül elegáns desszert öt dobospiskóta-lapból áll, öt rétegnyi francia kakaókrémből, kívülről pedig „étcsokoládé-velvet” borítja.
A tetején természetesen ott csücsül az elmaradhatatlan olvasztott cukor, ami a legfőbb oka volt annak, hogy gyerekkorunkban dobostortát kértünk a cukrászdában. Aki szeretné tudni, hogy milyen az, amikor egy ennyire klasszikus íz igazi, profi cukrász kezébe kerül, az meg se álljon Vácig.
Vác, Köztársaság út 21.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10.00-18.00
A diós desszertek királya: Eszterházy-torta a Gerbeaud-ban
A Monarchia korából velünk maradt torták közül személyes kedvencem az Eszterházy. Ez a csupa dió sütemény nem csak isteni finom, ha jól van elkészítve (bár ezt már hozzá sem kellene tennem), de számomra rendkívül elegáns is, ráadásul otthon sem lehetetlen megcsinálni, sőt, de most maradjunk a cukrászdáknál. Az oly sokszor megénekelt Gerbeaud Café 1858 óta várja a vendégeit, már csak a hangulat és az élmény miatt is érdemes ellátogatni hozzájuk, de ha már leülünk a Vörösmarty téren lévő teraszra (hamarosan már tényleg elég jó lesz az idő hozzá), akkor ezt a klasszikus, elegáns helyet érdemes egy klasszikus és elegáns desszerttel köszönteni. Például egy szelet Eszterházy-tortával. Amint megkóstoljuk, azonnal rájövünk, hogy igenis helyre lehet állítani egy ilyen sokszor elhibázott sütemény renoméját is, ha évszázados szakértelemmel nyúlnak hozzá, és a legjobb alapanyagokat használják fel az elkészítéséhez. A Gerbeaud-ban az Eszterházy gluténmentes, diós piskótalapokkal készül, a tejszínes krémet pedig egy kis brandy teszi még izgalmasabbá. Egy kis napsütés, egy szelet sütemény, egy csésze kávé és jó társaság, hát mi kell még egy tökéletes délutánhoz?
Budapest, Vörösmarty tér 7-8.
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 9.00-20.00, péntek-szombat 9.00-21.00, vasárnap 9.00-20.00
Szamos, a puncsorták legjava
Gyerekkorom kedvence volt a puncskocka, persze csak a tetején lévő rózsaszín máz miatt, amit nagy örömmel eszegettem le róla, majd köszöntem szépen, a magam részéről befejeztem az ebédet. Azt hiszem, a puncstorta egyike azoknak a süteményeknek, amiknek a lényegét igazán felnőttfejjel tanuljuk meg értékelni, mert bár az élénk rózsaszín fondant borításba belekóstolni tényleg isteni, a lényeg a rumos, kellően szaftos töltelékben rejlik. Könnyű elhibázni, sokszor épp a puncs-íz hiányzik a süteményből, ezért aki biztosra szeretne menni, hallgasson rám, és egyen egy szeletet a Szamos cukrászdák valamelyikében. A közel száz éve üzemelő Szamos puncstortájában a töltelék, hál’Istennek nem túl édes, viszont elképesztően szaftos, érezni benne a rumos ízvilágot és persze az isteni baracklekvárt is. Aki tehát alámenne a rózsaszín máznak, az ne keresgéljen tovább, próbálja ki, hogy igazunk van-e, és kérjen egy szelet puncstortát a Szamosban.
Ha Ruszwurm, akkor Sacher-torta
Bizonyos helyek erősen kötődnek bizonyos alkalmakhoz, bizonyos szokások pedig bizonyos helyekhez kapcsolódnak szorosan. Amikor a barátaimmal elmegyünk kiállítást nézni a Magyar Nemzeti Galériába, utána magától értetődő módon ejtjük útba a Ruszwurm Cukrászdát, ahol valamiért mindig szükségét érzem, hogy alaposan tanulmányozzam a kínálatot, teljesen feleslegesen, mert a végén mindig egy szelet Sacher-tortát kérek. A Sacher egyáltalán nem ördöngősség, egyszerűen csak frissnek kell lennie és kész, és erre itt még nem volt panasz. A torta tetején a csokoládéréteg roppan, a középen futó, baracklekvár csík kellően széles, nem csak úgy mutatóba’ húzták bele, a kakaós tészta pedig könnyű és ízletes. Azért vagyok oda ezért a süteményért, mert egyszerű, világos, nincs benne semmi fakszni, és mégis egy másik világba repíti minden egyes falat belőle. Szigorúan egy csésze presszókávé társaságában fogyasztom, meg persze barátokkal, mert pletykálkodás nélkül nem lenne igazi.
Budapest, Szentháromság utca 7.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10.00-18.00
A franciak krémese és a magyar tenger - Bergmann
Talán már mondani sem kell, hogy aki épp Balatonfüreden jár, annak érdemes megállnia és úgy félórányi desszert-szünetet tartania a Bergmann Cukrászdában. Azért arra az esetre is készülve, ha valaki esetleg eddig nem tudta, eláruljuk, hogy itt kapni az ország egyik, ha nem a legfinomabb francia krémesét. A krémes, az egy külön vallás, mindenki másra esküszik, a francia verzió specialitása a sütemény tetején csücsülő karamell máz, és hát tényleg másképp süt a nap is, mikor megízleljük. A karamell alatt ott a tejszínhab, a tejszínhab alatt a krém, a krém pedig a vékony és roppanós levelestésztán csücsül. Egyszerűen hangzik, bár könnyű elrontani, de a Bergmannban ettől nem kell tartanunk. A sütemény mindig friss, az ízek mindig tökéletes élményt nyújtanak, és ha valaki nem éri be egyetlen szelettel, itt még francia krémes tortát is lehet rendelni. Kicsit komplikáltabb együltő helyünkben elfogyasztani, de nem lehetetlen kihívás.
Balatonfüred, Petőfi Sándor utca 64.
Nyitvatartás: csütörtök-vasárnap 9.30-16.00
Címlapfotó: Gerbeaud / Eszterházy-torta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: