Mákos guba, máglyarakás, madártej: 5 étterem, ahol a legfinomabb desszertklasszikusokat találod

Nagyon sokáig nem szerettem étteremben desszertet kérni, mert az volt az érzésem, hogy az étlap végét nem veszik elég komolyan. Aztán a tendencia változni látszott, és először csak azt vettem észre, hogy egyre több olyan hely van, ahova már csak a desszertekért is érdemes beülni. Aztán megjelentek a klasszikusok, amikről kicsit megfeledkeztünk, vagy, legyünk őszinték, a nagy gasztroforradalomban elkezdtük kicsit lenézni őket. Azoknak, akik rajonganak az olyan megunhatatlan finomságokért, mint a mákosguba, a gesztenyepüré vagy a máglyarakás, most ajánlunk 5 éttermet, ahol biztosan nem fognak csalódni.

Somlói a Gettó Gulyásból  

Első találkozásunkkor a somlói és én nem kötöttünk barátságot, aztán mikor először ettem olyan isten igazából finom, házi somlóit, minden megváltozott, a kettőnk viszonya is. Nyilván nem állítom, hogy bárhol, bárki ehet olyat, mint amilyet egy gondos nagymama készít, de azt igen, hogy nagyszerű somlóit még Budapest belvárosában is találni. A Wesselényi utca elején található Gettó Gulyás amúgy is jó választás, ha házias-magyaros ízeket keresünk, és szeretnénk elkerülni a turistacsapdának számító helyeket, de a somlói galuskájuk kedvéért, meggyőződésem, hogy megéri meghosszabbítani az ebédszünetet.

Sötét, sűrű csokiszóban csücsülnek a piskóták, a tetején tejszínhab, elég egy falat belőle, és egy pillanatra, ha tovább nem is, rend lesz a világban. 

A Gettó Gulyás somlóija
A Gettó Gulyás somlóija / forrás: Gettó Gulyás

Gettó Gulyás 

Budapest, Wesselényi utca 18. 

Nyitvatartás: minden nap 12:00–23:00

Gesztenyepürét a Dunakanyarból, a Patak Vendéglőből

A kismarosi Patak Vendéglő konyhájának élén Bedő István konyhafőnök áll, és olyan étlapot állított össze, aminek minden eleme ismerős, de mégis van bennük valami frissesség, egy kis szintlépés. Úgy érezhetjük, nem sokadjára esszük ugyanazt, hanem valami nagyon jólesően ismerős ételt fogyasztunk, ami egészében véve mégis csak hoz valami újat, különlegeset. Az étlapra felkerült gyerekkorom családi összejöveteleinek slágerdesszertje, a gesztenyepüré is. Ez azért nagy szó, mert valahogy az éttermi gasztronómiából kikopott ez a finomság, pedig nincs miért szégyenkeznie, csak jól kell elkészíteni. Bedő István konyháján erre nem lesz panasz, és bár senkit nem hibáztatnék, ha elcsábulna a desszertszekció finomságait látva, én mégis arra bátorítok mindenkit, hogy tegyen egy próbát a gesztenyepürével: egy kanálnyi időutazás, csak valahogy mégis másképp.  

Patak Vendéglő 

Kismaros, Szokolyai út 5. 

Nyitvatartás:  hétfő-vasárnap 11.30-22.00 

Máglyarakás a Szomszéd Bisztróból 

A Debrecen kertvárosában található Szomszéd Bisztrót tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, de amiről most igazából szólni szeretnék, az az étterem desszertkínálata. Számomra az éttermi édességek királynője a máglyarakás, ha meglátom, szinte biztos, hogy rendelek is belőle, egy kihívója akadhat csupán, de arról majd később. Szóval, a Magyar Róbert konyháján megálmodott máglyarakásban a dió, az alma, az égetett meringue, és a könnyű, diófagyi olyan csodás egységet alkot, hogy még most is feldob, ha csak rágondolok. Hosszan tudnám sorolni, mit érdemes itt megkóstolni, de tényleg csak annyit kérnék, hogy desszertnek máglyarakást, ígérem, senki nem fogja megbánni. 

Máglyarakás a Szomszéd Bisztróból
Máglyarakás a Szomszéd Bisztróból

Szomszéd Bisztró Debrecen 

Debrecen, Akadémia utca 96. 

Nyitvatartás: kedd-csütörtök 11.00-21.30, péntek-szombat 11.00-22.00 

A Hilda mákos gubája 

Ha valaki azt kérné, hogy ajánljak egy éttermet Budapesten, ahol nem fog csalódni az ételekben, ami sikkes és elegáns is, de közben nem kell senkinek sem feszélyezve éreznie magát az asztalnál, valószínűleg a Hildát ajánlanám és legendás grillcsirkéjüket – de most nem a szárnyas dicsőítéséért vagyok itt. Kovács Renátó mellett nemcsak kiváló, fiatal séfek sora tanult, de az ő konyháján készül a város egyik legfinomabb mákos gubája. A mákos guba ugye igazi komfortdesszert, ami mindig beválik, mindig ugyanolyan jólesik, és amivel nehéz hibázni.

És hogy miért szeretek otthon bejáratott édességeket étteremben is megkóstolni? Pont azért, mert rendkívül kíváncsi vagyok, hogy azt a már megismert, szeretett, házias ízvilágot, amit megszoktam, milyen irányba tudják még elvinni, hogy mennyit őriznek meg belőle, és mi újat raknak hozzá.

Igen, a Hilda gubája sem olyan, mint anyukámé, mert olyan senkié nem tud lenni. Viszont pont olyan, amin valaki hozzáértéssel, odafigyeléssel és kellő fantáziával sokat dolgozott, mielőtt elém tette. És számomra innentől már egy desszertnek nyert ügye van.  

Hilda 

Budapest, Nádor utca 5. 

Nyitvatartás: kedd-péntek 18.00-23.00 , szombat-vasárnap 12.00-23.00  

A Jardinette és a madártej  

A Jardinette varázsa valóban teraszozós időben van csúcson, de akkor is érdemes ellátogatni hozzájuk, amikor a tavasz még jóformán csak a naptárban jelentkezik, az időjárásban még nem. Hiszen mivel lehetne jobban feldobni egy szürke, akár esős napot is, mint egy isteni desszerttel? Nos, a Jardinette-ben van miből válogatni, és még akkor sem kell nélkülözni, ha valaki speciális étrendet követ, ami nagy szerencse, mert kevés rosszabb van, mint lemondani a desszertről, opció hiányában. Készül náluk például isteni madártej, könnyű és hűs, a másik nagy favoritom, a vaníliás édességek abszolút királya, erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni. Akinek pedig vaníliából sosem elég, az kérhet bele egy gombóc fagyit is, és a magam részéről, úgy gondolom, vétek lenne nem kipróbálni.  

Madártej a Jardinette-ből
Madártej a Jardinette-ből / forrás

Jardinette 

Budapest, Németvölgyi út 136. 

Nyitvatartás: kedd-szombat 12.00-22.00, vasárnap 12.00-18.00 

Receptajánlónk:

A tökéletes madártej

A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen ...

Eredeti somlói galuska

Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ez pedig a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Az ehhez hasonló hagyományos édességeket illene pontosan ...

Egyszemélyes máglyarakás

A máglyarakás nem egy egyszemélyes édesség. Mármint persze, meg tudnék belőle enni egy egész tepsivel, de nem biztos, hogy túl jól lennék utána. Ezért inkább megalkottam az egyfős ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Gettó Gulyás


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!