Somlói a Gettó Gulyásból
Első találkozásunkkor a somlói és én nem kötöttünk barátságot, aztán mikor először ettem olyan isten igazából finom, házi somlóit, minden megváltozott, a kettőnk viszonya is. Nyilván nem állítom, hogy bárhol, bárki ehet olyat, mint amilyet egy gondos nagymama készít, de azt igen, hogy nagyszerű somlóit még Budapest belvárosában is találni. A Wesselényi utca elején található Gettó Gulyás amúgy is jó választás, ha házias-magyaros ízeket keresünk, és szeretnénk elkerülni a turistacsapdának számító helyeket, de a somlói galuskájuk kedvéért, meggyőződésem, hogy megéri meghosszabbítani az ebédszünetet.
Sötét, sűrű csokiszóban csücsülnek a piskóták, a tetején tejszínhab, elég egy falat belőle, és egy pillanatra, ha tovább nem is, rend lesz a világban.

Budapest, Wesselényi utca 18.
Nyitvatartás: minden nap 12:00–23:00
Gesztenyepürét a Dunakanyarból, a Patak Vendéglőből
A kismarosi Patak Vendéglő konyhájának élén Bedő István konyhafőnök áll, és olyan étlapot állított össze, aminek minden eleme ismerős, de mégis van bennük valami frissesség, egy kis szintlépés. Úgy érezhetjük, nem sokadjára esszük ugyanazt, hanem valami nagyon jólesően ismerős ételt fogyasztunk, ami egészében véve mégis csak hoz valami újat, különlegeset. Az étlapra felkerült gyerekkorom családi összejöveteleinek slágerdesszertje, a gesztenyepüré is. Ez azért nagy szó, mert valahogy az éttermi gasztronómiából kikopott ez a finomság, pedig nincs miért szégyenkeznie, csak jól kell elkészíteni. Bedő István konyháján erre nem lesz panasz, és bár senkit nem hibáztatnék, ha elcsábulna a desszertszekció finomságait látva, én mégis arra bátorítok mindenkit, hogy tegyen egy próbát a gesztenyepürével: egy kanálnyi időutazás, csak valahogy mégis másképp.
Kismaros, Szokolyai út 5.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 11.30-22.00
Máglyarakás a Szomszéd Bisztróból
A Debrecen kertvárosában található Szomszéd Bisztrót tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, de amiről most igazából szólni szeretnék, az az étterem desszertkínálata. Számomra az éttermi édességek királynője a máglyarakás, ha meglátom, szinte biztos, hogy rendelek is belőle, egy kihívója akadhat csupán, de arról majd később. Szóval, a Magyar Róbert konyháján megálmodott máglyarakásban a dió, az alma, az égetett meringue, és a könnyű, diófagyi olyan csodás egységet alkot, hogy még most is feldob, ha csak rágondolok. Hosszan tudnám sorolni, mit érdemes itt megkóstolni, de tényleg csak annyit kérnék, hogy desszertnek máglyarakást, ígérem, senki nem fogja megbánni.

Debrecen, Akadémia utca 96.
Nyitvatartás: kedd-csütörtök 11.00-21.30, péntek-szombat 11.00-22.00
A Hilda mákos gubája
Ha valaki azt kérné, hogy ajánljak egy éttermet Budapesten, ahol nem fog csalódni az ételekben, ami sikkes és elegáns is, de közben nem kell senkinek sem feszélyezve éreznie magát az asztalnál, valószínűleg a Hildát ajánlanám és legendás grillcsirkéjüket – de most nem a szárnyas dicsőítéséért vagyok itt. Kovács Renátó mellett nemcsak kiváló, fiatal séfek sora tanult, de az ő konyháján készül a város egyik legfinomabb mákos gubája. A mákos guba ugye igazi komfortdesszert, ami mindig beválik, mindig ugyanolyan jólesik, és amivel nehéz hibázni.
És hogy miért szeretek otthon bejáratott édességeket étteremben is megkóstolni? Pont azért, mert rendkívül kíváncsi vagyok, hogy azt a már megismert, szeretett, házias ízvilágot, amit megszoktam, milyen irányba tudják még elvinni, hogy mennyit őriznek meg belőle, és mi újat raknak hozzá.
Igen, a Hilda gubája sem olyan, mint anyukámé, mert olyan senkié nem tud lenni. Viszont pont olyan, amin valaki hozzáértéssel, odafigyeléssel és kellő fantáziával sokat dolgozott, mielőtt elém tette. És számomra innentől már egy desszertnek nyert ügye van.
Budapest, Nádor utca 5.
Nyitvatartás: kedd-péntek 18.00-23.00 , szombat-vasárnap 12.00-23.00
A Jardinette és a madártej
A Jardinette varázsa valóban teraszozós időben van csúcson, de akkor is érdemes ellátogatni hozzájuk, amikor a tavasz még jóformán csak a naptárban jelentkezik, az időjárásban még nem. Hiszen mivel lehetne jobban feldobni egy szürke, akár esős napot is, mint egy isteni desszerttel? Nos, a Jardinette-ben van miből válogatni, és még akkor sem kell nélkülözni, ha valaki speciális étrendet követ, ami nagy szerencse, mert kevés rosszabb van, mint lemondani a desszertről, opció hiányában. Készül náluk például isteni madártej, könnyű és hűs, a másik nagy favoritom, a vaníliás édességek abszolút királya, erről nem vagyok hajlandó vitát nyitni. Akinek pedig vaníliából sosem elég, az kérhet bele egy gombóc fagyit is, és a magam részéről, úgy gondolom, vétek lenne nem kipróbálni.

Budapest, Németvölgyi út 136.
Nyitvatartás: kedd-szombat 12.00-22.00, vasárnap 12.00-18.00
Receptajánlónk:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Gettó Gulyás
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: