Szigorítanak a boltokban a hamis kovászos kenyerek miatt

Úgy tűnik, leáldozott annak a trendnek, hogy kovászos pékárunak nevezhessék azt, ami nem az.

Vélhetően a legtöbb vásárlónak feltűnt, hogy az utóbbi években egyre több kenyér és pékáru címkéjén szerepel a csalogató kovászos jelző. Úgy tűnik, szigorítás várható e téren, hogy a gyártók valóban csak a prémium, valódi kovászos termékekre írhassák rá - írja a Sokszínűvidék a G7 cikke alapján.

Módosítják a kovász fogalmát

Manapság szinte minden, főleg nagyüzemi pékárura ráírják, hogy kovászos, akkor is, ha épphogy található benne kovász, a kelesztés folyamata pedig "csupán" egy élesztős, gyorsított, egyszerűbb eljárás.

A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen

- közölte az Agrárminisztérium.

A pékek elégedetlenek

A Magyar Kézműves Kenyér Társaság (MKKT) tenni kíván ez ellen, és javasolta, hogy tegyenek különbséget azzal, hogy bevezetik az Élelmiszerkönyvbe a „természetes kovász” (vagyis az élesztő nélküli verzió) fogalmát.

A szaktárca úgy tájékoztatott, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága módosítja a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával. A szigorítást elfogadták, jelenleg a hatálybaléptetés zajlik.

Az új szabályzásnak hála, többé nem lehet majd bármire ráírni, hogy kovászos, ha egyszer nem az.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...