Itt eheted Vámos Miklós, Grecsó Krisztián vagy Dragomán György kedvenc ételeit

Május 25-e és a 94. ünnepi könyvhét utolsó napja, azaz június 11-e között kortárs magyar íróink kedvenc ételei kerülnek fel a VakVarjú étteremcsalád négy éttermének chefajánlatába. A vendégek megkóstolhatják Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tisza Kata és Berg Judit kedvenc fogását is.

Az étteremcsalád négy egységében (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) május 25-e és a 94. ünnepi könyvhét utolsó napja, azaz június 11-e között kortárs magyar íróink kedvenc fogásai kerülnek fel a háromhetente változó chefajánlatába az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral.

Dragomán György és Szabó T. Anna

„Az ünnepi könyvhét helyszíne évek óta a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környéke. Mivel egyik éttermünk, a VígVarjú előtt pezseg ez a kulturális élet, az irodalom, az olvasás, a könyvhét, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróink tiszteletére határoztuk el, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító íróinak kedvenc fogásait vesszük fel chefajánlatunkba a programot megelőző hetekben. Másrészt az irodalmi élet fontos helyszínei – különösen Budapesten – mindig is az éttermek és a kávéházak voltak. Régen például számos nagy írónknak volt saját asztala a vendéglőkben, szóval a gasztronómia és az irodalom a fővárosban mindig is kéz a kézben járt egymással. Hiszek benne, hogy a gasztronómiához hasonlóan az olvasás és az irodalom is szexi, kapjunk rá minél többen!” – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

Semsei Rudolf kiemelte, hogy a VakVarjú étteremcsalád az élet minél több területén próbál értéket teremteni. Nem is olyan régen ért véget „MobilOFF, ÉlményON” mobilmentes hét akciójuk. Azok a családok, amelyek vállalták, hogy a mobiltelefonjaikat egy erre az alkalomra készített fadobozba lezárják az étkezés végéig és a fizetésig egyetlen mobiltelefon sem kerül elő a dobozból, ingyen kapták a gyerekmenüt 14 éven aluli gyermekeik számára. „Az irodalom és az olvasás népszerűsítését, összekötve a VakVarjú gasztronómiájával, pontosan ugyanilyen értéknek tartjuk” – mondta Semsei Rudolf.

A vendégek május 25-étől kóstolhatják meg a VakVarjú új chefajánlatában a kortárs magyar írók kedvenceit.

Vámos Miklós kedvence a rakott krumpli

Szegény családból származom, nálunk a rakott krumpli ünnepi étel volt. Édesanyám ugyanakkor nem volt nagy konyhaművész és az alapanyagora se volt sokszor pénzünk. És ha kimarad a tojás és a kolbász, az már inkább sült krumpli. Amikor először önálló háztartásom lett, mégis ezt a fogást kezdtem el készíteni, egyre több tojással. Végül a tojássárgáját belekevertem a tejfölbe és szép színe lett. Ez tetszett. Amikor az Amerikai Egyesült Államokban éltem, az ottani ismerőseimnek is ezt készítettem. Kicsit aggódtak a koleszterintartalma miatt, de az utolsó morzsáig elfogyott. A VakVarjú az egyik törzshelyem, így nagyon örülök, hogy a rakott krumplimat egy kis csavarral felvették az ünnepi ajánlatba. Különösen díjazom, hogy kacsakolbászt használnak, mert az egyik fiam a húsok közül csak a baromfit szereti

– mondta Vámos Miklós.

„A tárkonyos-paradicsomos ízvilág egy levesben Magyarországon sok embernek kicsit furcsának tűnik, de nekem ez a gyerekkor íze, hiszen Erdélyben születtem, ahol igen népszerű ez a fűszer. Ezért került bele Főzőskönyvembe is a tárkonyos-paradicsomos lencseleves és nyári változata, a zöldbableves, ami most recepthűn a VakVarjú chefajánlatába is felkerült. Az elkészítés módját korábban a saját közösségi oldalamon is megosztottam, és ezzel kapcsolatban érkezett vissza a legtöbb ételfotó és pozitív visszajelzés” – mesélte Dragomán György.

Berg Judit és az általa választott lasagne

„Több ételt is szeretek, de mivel gyerekkönyvíró vagyok, ezért a lasagnét választottam a VakVarjú chefajánlatába, ami a legkisebb varjúfiókáknak is bizonyosan ízlik majd” – mondta Berg Judit.

Szabó T. Anna és a VakVarjúban készített madártej

A madártejet azért szeretem, mert a gyerekkort és édesanyámat juttatja eszembe. Idén már ettem egy izgalmas változatot mandulaszeletekkel, azóta is ezt kívántam, direkt halogattam az elkészítését, pedig minden volt hozzá otthon azért, hogy annál ünnepélyesebb legyen újra megkóstolni. Örülök, hogy a VakVarjú chefjei ezt a változatot most elkészítették helyettem a könyvheti betététlapjukra

– mondta Szabó T. Anna.
Tisza Kata és a lágy, pörcös, kicsit pirított puliszka

„18 éves koromig éltem Erdélyben és a puliszka kihagyhatatlan volt az életemből. Számos módon lehet elkészíteni, az én kedvencem a lágy, pörcös, kicsit pirított változat, ahogy a VakVarjú könyvheti chefajánlatában lehet megkóstolni. A gyerekeim eddig nem lelkesedtek az én gyermekkorom ízei iránt, de mikor elmondtam nekik, hogy törzshelyünk veszi étlapjára a kedvenc ételemet, nagyon fellelkesültek, és már alig várják, hogy megkóstolhassák a puliszkát egy kis VakVarjús csavarral” – mesélte Tisza Kata.

Grecsó Krisztián kedvenc szerb grillétele a plejskavica

„Szegváriként a családdal sokszor jártunk át a jugó piacra farmerért és nem maradhatott ki a közös plejskavicázás sem. A Grecsó név nagyapám elmélete szerint a görög Greco elszlávosodásából született meg, és szerbül valóban „Kisgörögöt” jelent. Hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy családi mítosz, nem tudom, de balkáni indentitásom vitathatatlan. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a szerb grillételek közül a kedvencemet, a plejskavicát tetetem fel kedvencemként a VakVarjú chefajánlatába. Háromféle húsból áll, a VakVarjús fogásban a nagykönyv szerint a marha és a birka dominál, nagyon autentikusra sikerült. Nagyon örülök, hogy a törzshelyem felvette étlapjára kedvenc fogásomat!” – mesélte Grecsó Krisztián.

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.