Fogadjunk, hogy te sem tudsz jól kezet mosni! Videóban mutatjuk, hogy kell csinálni rendesen

A kézmosás az egyik leghétköznapibb mozdulatsorunk - mégis lehet, hogy eddig te sem csináltad ezt jól.

A kézmosás az egyik leghétköznapibb, egyben a legalapvetőbb higiéniai feladat, amit mindenkinek rendszeresen alkalmaznia kellene. Sokan valószínűleg alulbecsülik a jelentőségét, pedig Semmelweis Ignác is a kézmosás fontosságának felismerésével vált az anyák megmentőjévé.

A nemzetközileg elismert tudós nevét viselő, idén fennállásának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem új edukációs videósorozatában egy egész epizódot szentel a helyes kézmosás módszerének:

Csima Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara Epidemiológiai Tanszékének tanársegéd munkatársa szerint nagyon kevesen tudnak helyesen kezet mosni. Ennek elsajátításában segíthet mindenkinek a WHO által megállapított 6 kézmosási mozdulat. Miután langyos, kézmeleg vízzel alaposan benedvesítettük a kezünket, szappanozzuk be, majd:

  1. dörzsöljük össze a tenyereinket,
  2. sikáljuk át a kézhátainkat,
  3. mossuk át alaposan az ujjközeinket,
  4. dörzsöljük tenyerünkhöz a másik kezünk ujjainak körmök felőli részét,
  5. külön mossuk át a hüvelyujjainkat,
  6. tisztítsuk meg alaposan az "életvonalainkat" a tenyereinkben!

A javaslat szerint ez a mozdulatsor nagyjából 20-30 másodpercig tartson. Ezt követően alaposan töröljük meg a kezeinket, kéztörlőinket lehetőleg 1-3 naponta cseréljük. A szakember szerint nyilvános helyen részesítsük előnyben a papírtörlőt, és, ha lehet, annak használatával zárjuk el a csapot is, hogy elkerüljük a visszaszennyeződést. Csima Zoltán emellett említést tesz az egyre népszerűbb, drogériákban kapható zsebpalackos fertőtlenítőszerek használatáról - amely során ugyanezt a 6 mozdulatot érdemes elvégeznünk.

Mikor mossunk kezet a hétköznapokban?

  • Mosdóhasználat előtt és után,
  • étkezés előtt és után,
  • tömegközlekedési eszköz használata után,
  • hazaéréskor.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek