Nincs kifogás, 2024-től kötelező külön gyűjteni a komposztot

Egy új uniós szabályozás miatt, 2024-ben Magyarországon is teljesen megváltozik a hulladékszabályozás.

2024-től növelhetjük ezt a hozzájárulást: a műanyagok, fémek és a papír mellett a biohulladékot (minden olyan növényi és állati eredetű szerves hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható) is elkülönítve kell majd gyűjtenünk – az életbe lépő európai uniós előírás alapján – írja a Sokszínű Vidék.

2024-től kötelező lesz a komposztálás Magyarországon

A biohulladék nem szemét, hanem értékes tápanyagforrás

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiemelt szerepet játszó szerves hulladék feldolgozás egy új szintre kerülhet az uniós szabályozás miatt, amely szerint Magyarországon is kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése 2024-től.

Ezentúl nem választás kérdése, hogy komposztálunk-e vagy sem. A kérdés az, hogyan lehet ezt megoldani ott, ahol nincs lehetőség helyben komposztálásra

– hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség, amely jó példákkal kíván tanácsot adni a lakossági és az önkormányzati szereplőknek is.

Kertesek előnyben

Egy biztos, hogy a komposztálás pofonegyszerű lesz azok számára, akik kertes ingatlannal rendelkeznek. A kertnélkülieket pedig a legtöbb helyi önkormányzat oktatással, gyűjtőedények biztosításával segíti majd.

A legkényelmesebb, és felmérések szerint leghatékonyabb megoldás, ha házhoz jönnek a biohulladékunkért. Jó példa Milánó, ahol a lakosok egy komposztálható zsákkal kibélelt háztartási kukába gyűjthetik otthon a szerves anyagokat, amelyet végül a házak elé kihelyezett nagyobb edénybe lehet üríteni.

– írja a lap.

Az említett észak-olaszországi városban a közösségi terekben, a piacokon és az éttermekben is így zajlik a biohulladék gyűjtése, s ennek révén Milánó szerves hulladékának 86 százalékát komposztálják.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.