Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem? A válasz nem egyszerű

Vajon biztonságos, ha megesszük a hentesnél és boltokban megvásárolható kolbászok és szalámik (mű)belét? Lássuk, mit kell tudni a témával kapcsolatban.

Jobb, ha lehámozzuk a kolbászunk héját evés előtt, vagy sem? A húsipari szakértő szerint a válasz többtényezős, mert sok minden befolyásolhatja.

Kolbászok egy kosárban
Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem?

Az biztos, hogy léteznek kifejezetten ehető bélbe töltött hústermékek és olyan műbelek is, amelyek nem ehetőek - ezt a termékeken elvileg kötelezően fel kell tüntetni!

Sajnos hiába áll rendelkezésre elég természetes bél a vágóhidakon, ezek sokkal gyorsabban romlanak, fokozottan ügyelni kell velük kapcsolatban a higiéniára és az élelmiszer-biztonságra, ezért az alternatív megoldások sokkal népszerűbbek az ágazatban.

A vastag kolbászok és szalámik esetében például jellemzőbb a 'nem ehető' felirattal ellátott műbél használata. Ezeket lehámozni is könnyebb.

Ezeket jobb nem elfogyasztani:

  • a cellulózalapú műbelek praktikusak gyártás szempontjából, hiszen erősek, valamint áteresztik a füstöt és a vízgőzt, de nem ehetőek
  • hiába természetesek és hivatalosan ehetőek, a marhakollagénből, illetve a manilakender nevű növény rostjaiból álló beleket is igen nehéz megemészteni
  • ezen kívül a poliamid (PAZMR) műbelek, melyeket a könnyen hámozható felvágottakon és a kenőmájasokon találjuk, szintén jobb, ha eltávolításra kerülnek - nem mérgezőek, de nagy mennyiségben biztosan rosszat tesznek az emésztésnek (is)!

A kolbászoknál általában sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használnak, ezeket meg lehet enni, mondja a szakember. 

TIPP: a száraz termékekről jóval nehezebb eltávolítani a héjat, így ha idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától is, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, és könnyebben lehúzható. De csak akkora darabot tegyünk vízbe, amit el is fogyasztunk!

Forrásaink voltak: 1, 2.


Friss híreinkből:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...