Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem? A válasz nem egyszerű

Vajon biztonságos, ha megesszük a hentesnél és boltokban megvásárolható kolbászok és szalámik (mű)belét? Lássuk, mit kell tudni a témával kapcsolatban.

Jobb, ha lehámozzuk a kolbászunk héját evés előtt, vagy sem? A húsipari szakértő szerint a válasz többtényezős, mert sok minden befolyásolhatja.

Kolbászok egy kosárban
Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem?

Az biztos, hogy léteznek kifejezetten ehető bélbe töltött hústermékek és olyan műbelek is, amelyek nem ehetőek - ezt a termékeken elvileg kötelezően fel kell tüntetni!

Sajnos hiába áll rendelkezésre elég természetes bél a vágóhidakon, ezek sokkal gyorsabban romlanak, fokozottan ügyelni kell velük kapcsolatban a higiéniára és az élelmiszer-biztonságra, ezért az alternatív megoldások sokkal népszerűbbek az ágazatban.

A vastag kolbászok és szalámik esetében például jellemzőbb a 'nem ehető' felirattal ellátott műbél használata. Ezeket lehámozni is könnyebb.

Ezeket jobb nem elfogyasztani:

  • a cellulózalapú műbelek praktikusak gyártás szempontjából, hiszen erősek, valamint áteresztik a füstöt és a vízgőzt, de nem ehetőek
  • hiába természetesek és hivatalosan ehetőek, a marhakollagénből, illetve a manilakender nevű növény rostjaiból álló beleket is igen nehéz megemészteni
  • ezen kívül a poliamid (PAZMR) műbelek, melyeket a könnyen hámozható felvágottakon és a kenőmájasokon találjuk, szintén jobb, ha eltávolításra kerülnek - nem mérgezőek, de nagy mennyiségben biztosan rosszat tesznek az emésztésnek (is)!

A kolbászoknál általában sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használnak, ezeket meg lehet enni, mondja a szakember. 

TIPP: a száraz termékekről jóval nehezebb eltávolítani a héjat, így ha idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától is, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, és könnyebben lehúzható. De csak akkora darabot tegyünk vízbe, amit el is fogyasztunk!

Forrásaink voltak: 1, 2.


Friss híreinkből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...