Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem? A válasz nem egyszerű

Vajon biztonságos, ha megesszük a hentesnél és boltokban megvásárolható kolbászok és szalámik (mű)belét? Lássuk, mit kell tudni a témával kapcsolatban.

Jobb, ha lehámozzuk a kolbászunk héját evés előtt, vagy sem? A húsipari szakértő szerint a válasz többtényezős, mert sok minden befolyásolhatja.

Kolbászok egy kosárban
Ehető a kolbász és szalámi (mű)bele vagy sem?

Az biztos, hogy léteznek kifejezetten ehető bélbe töltött hústermékek és olyan műbelek is, amelyek nem ehetőek - ezt a termékeken elvileg kötelezően fel kell tüntetni!

Sajnos hiába áll rendelkezésre elég természetes bél a vágóhidakon, ezek sokkal gyorsabban romlanak, fokozottan ügyelni kell velük kapcsolatban a higiéniára és az élelmiszer-biztonságra, ezért az alternatív megoldások sokkal népszerűbbek az ágazatban.

A vastag kolbászok és szalámik esetében például jellemzőbb a 'nem ehető' felirattal ellátott műbél használata. Ezeket lehámozni is könnyebb.

Ezeket jobb nem elfogyasztani:

  • a cellulózalapú műbelek praktikusak gyártás szempontjából, hiszen erősek, valamint áteresztik a füstöt és a vízgőzt, de nem ehetőek
  • hiába természetesek és hivatalosan ehetőek, a marhakollagénből, illetve a manilakender nevű növény rostjaiból álló beleket is igen nehéz megemészteni
  • ezen kívül a poliamid (PAZMR) műbelek, melyeket a könnyen hámozható felvágottakon és a kenőmájasokon találjuk, szintén jobb, ha eltávolításra kerülnek - nem mérgezőek, de nagy mennyiségben biztosan rosszat tesznek az emésztésnek (is)!

Gyors kolbászos tarhonyaleves

Egyszerű, magyaros, mégis nagyot szól a tányéron: ez a kolbászos tarhonyaleves garantáltan eltelít majd, már rögtön az étkezés elején. Minderről a zöldségek és az aprószemű ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Kolbászos-babos egytálétel

Éljenek az egyszerű ételek és a maradékmentés! A minap éhesen, a konyhában garázdálkodva szokás szerint azon tűnödtem, mit is főzzek. Általános tévhit, hogy jaj, nincs itthon semmi, ...

A kolbászoknál általában sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használnak, ezeket meg lehet enni, mondja a szakember. 

TIPP: a száraz termékekről jóval nehezebb eltávolítani a héjat, így ha idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától is, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, és könnyebben lehúzható. De csak akkora darabot tegyünk vízbe, amit el is fogyasztunk!

Forrásaink voltak: 1, 2.


Friss híreinkből:

Legújabb receptek

Vegán melegszendvics

Laktató, fűszeres krémmel, buja sajtszósszal és egyszerre ropogós-szaftos kenyérszeletekkel támad az alábbi szendvics, ami minden falatjában vegán. Kompromisszumot természetesen nem ...

Szaftos vegán mac&cheese

Bizony, sajt nélkül is lehet sajtos makarónit készíteni: ez a vegán recept ráadásul nem az élelmiszerboltok feldolgozott sajthelyettesítő termékeit használja, hanem egészséges ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...