Kőkorszaki étrend: paleolit

Újabb és újabbdiéták, étkezési trendek árasztják el jóléti társadalmunkat.Sokan támadják, sokan imádják, de létező, az egész világonújra elterjedőben lévő táplálkozásforma.

Manapság az egyik legfelkapottabb, a paleolit táplálkozás – furcsa módon – pontosan az említett társadalmi berendezkedéssel áll szemben. A paleolit diéta vagy táplálkozás egyfajta visszatérés az őshonos növényekhez és a vadászó-gyűjtögető életmód táplálkozásához.Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ismét szőrökbe öltözve próbáljuk meg nyílvesszővel elejteni a szomszéd disznóját, csupán el kell hagynunk néhány, a mezőgazdasági forradalom hatására elterjedt, kikísérletezett élelmiszer fogyasztását.

Fogyókúra receptek itt >>

Igen, lehet legyinteni, de komoly szakirodalom és számos eset igazolta, hogy a paleolit életmódra áttérők között jelentősen javultak a 2-es típusú cukorbetegséggel (diabétesz mellitusz) küzdők eredményei, a magas vérnyomásúaknak normalizálódott az állapota, sokan fogytak is vagy sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lettek. Ez csak pár példa, amely az étrend előnyeit taglalja, de semmiképpen nem szeretnék senkinek lyukat beszélni a hasába (sic!), a bővebb információ megtalálható egyre több, már magyar nyelven is megjelent szakirodalomban (ezeket főként Szendi Gábor jegyzi).

A paleolit táplálkozás lényege:

  • Az ember genetikailag úgy alkalmazkodott, hogy azt egye, amit már az őskorban, pontosabban a kőkorban megtalált vagy elejtett.
  • Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket nem tudjuk rendesen megemészteni.
  • A túl nagy szénhidrátterhelés a civilizációs betegségeink fő okozója.

Fogyókúra receptek itt >>

Hogy mit is kell enni és elhagyni?

Kerülni kell minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, magas szénhidráttartalmú élelmiszert és a hüvelyeseket is. Ez utóbbiak például lektint tartalmaznak, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idézhetnek elő. Nyugodtan és nagy mennyiségben lehet viszont húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. A tej és a tejtermékek nem ajánlottak, de egyes iskolák szerint a keményebb sajtok beleférnek a paleolit táplálkozásba. A tejjel szemben az érv annyi, hogy az emlős állatok csak születésük után, a szoptatás időszakában fogyasztanak tejet, később szervezetük nem igényli, sőt sokszor nem is tudja megfelelően feldolgozni és a szakemberek kutatásai alapján ugyanez a helyzet az emberrel is. A zsíroktól viszont nem kell félni, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.

Tipp: Mindezek ismeretében viszont kijelenthető, hogy a paleolit étrendnem egy vallás. Meg kell próbálni minél inkább betartani, de kétségbe sem kell esni, ha eltérünk a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl vagy tejszín kell a recepthez, hát nyugodtan használhatjuk!

Ha lisztre van szükség, akkor inkább zab- vagy rizslisztet javasolnak, mert abban nincs glutén. És persze azért paleolit módra is lehet süteményeket készíteni, ha édességre vágyunk!

Oszd meg: Próbáltátok már valaha a paleolit diétát? Mit volt a legnehezebb elhagynotok a táplálkozásotokból?

Még több paleolit recept itt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Fogyókúra receptek itt >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!