Kristálytiszta kocsonya: ez a 4 lépés a titok nyitja

Sokan készítenek disznóvágás, karácsony vagy szilveszter apropójából kocsonyát – ennek a megosztó ételnek sok rákfenéje van, de talán a legnagyobb a tisztaság. Nézzünk tuti tippeket arra, hogyan érhetjük el ezt.

Vannak, akik repesve várják az év ezen szakát, ugyanis ilyenkor lehet szinte mindenhol kocsonyát vásárolni, esetleg otthon készíteni. Ez utóbbi feladatra csak kevesen vállalkoznak, ugyanis annak ellenére, hogy szerény alapanyagokból készül, a kocsonya megfőzése bizony rejt néhány csapdát. A zavaros kocsonyát például érdemes elkerülni – hiszen senki nem szeretne fátyolos disznózselét enni. Az alábbi tippekkel biztos lesz a siker.

A kocsonyánk akkor marad tiszta, ha nem forraljuk, és alaposan lehabozzuk
Kristálytiszta kocsonya: ez a 4 tipp a titok nyitja

Tiszta alapanyagokkal dolgozz

A kocsonyába egy sor olyan alapanyag kerül, ami zavarossá teheti azt. Ennek a zavarosodásnak egy részét elkerülhetjük úgy, ha minden húst és minden zöldséget alaposan megtisztítunk.

A húsokról vágjuk le a felesleges részeket, a zöldségeket hámozzuk, a héj lehúzása után pedig mossuk is meg. Még a hagymát, fokhagymát is, mert azok is koszosak lehetnek.

Habozd le alaposan a levet

Persze még egy alapos mosás után is habossá válhat a lé, ezért miután először felforrt a „leves”, vegyünk egy kanalat vagy kisebb méretű szűrőt és habozzuk le a kocsonyaalapunkat. Egészen addig dolgozzunk, míg minden hab el nem tűnt a felszínről – keverjük át párszor, hogy a húsok, zöldségek alatt megragadt habot is felszabadítsuk.

Óvatos lángon rotyogtasd

Miután megtörtént a habozás, el kell kerülnünk, hogy a leves ismét zavarossá váljon: ennek elsődleges módszere a forralás elkerülése. Kapcsoljuk a fazék alatti lángot alacsonyra, és türelmesen főzzük a kocsonyát anélkül, hogy az agresszívan forrni kezdene.

Használj anyagot a szűréshez

A teljesen készre főtt kocsonyát le kell szűrnünk, egyrészt azért, hogy a belefőtt alapanyagokat fel tudjuk aprítani, másrészt, hogy a legkisebb szemcséktől is megszabadulhassunk, így elérve a lehető legtisztább eredményt.

Vegyünk elő egy nagy szűrőt, amit béleljünk ki tiszta konyharuhával vagy sajtkendővel – ezen öntsük át a kocsonyalevet.

Házi kocsonya

Télen igazi különlegesség a kocsonya, főleg ha házilag készítjük el. Kipróbáltuk, és nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik!

Halkocsonya

Karácsony idején előszeretettel készül sok magyar konyhában kocsonya, amit a leggyakrabban sertésből készítenek. A kocsonyafőzés egyik elfeledett verziója a halkocsonya, melyet ...

Karácsonyi kocsonya

Nincs karácsony kocsonya nélkül. Ez a recept a mi legjobb tudásunk alapján készült, nagy szeretettel ajánljuk. Boldog karácsonyt minden kedves Nosalty felhasználónak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...