Vannak, akik repesve várják az év ezen szakát, ugyanis ilyenkor lehet szinte mindenhol kocsonyát vásárolni, esetleg otthon készíteni. Ez utóbbi feladatra csak kevesen vállalkoznak, ugyanis annak ellenére, hogy szerény alapanyagokból készül, a kocsonya megfőzése bizony rejt néhány csapdát. A zavaros kocsonyát például érdemes elkerülni – hiszen senki nem szeretne fátyolos disznózselét enni. Az alábbi tippekkel biztos lesz a siker.
Tiszta alapanyagokkal dolgozz
A kocsonyába egy sor olyan alapanyag kerül, ami zavarossá teheti azt. Ennek a zavarosodásnak egy részét elkerülhetjük úgy, ha minden húst és minden zöldséget alaposan megtisztítunk.
A húsokról vágjuk le a felesleges részeket, a zöldségeket hámozzuk, a héj lehúzása után pedig mossuk is meg. Még a hagymát, fokhagymát is, mert azok is koszosak lehetnek.
Habozd le alaposan a levet
Persze még egy alapos mosás után is habossá válhat a lé, ezért miután először felforrt a „leves”, vegyünk egy kanalat vagy kisebb méretű szűrőt és habozzuk le a kocsonyaalapunkat. Egészen addig dolgozzunk, míg minden hab el nem tűnt a felszínről – keverjük át párszor, hogy a húsok, zöldségek alatt megragadt habot is felszabadítsuk.
Óvatos lángon rotyogtasd
Miután megtörtént a habozás, el kell kerülnünk, hogy a leves ismét zavarossá váljon: ennek elsődleges módszere a forralás elkerülése. Kapcsoljuk a fazék alatti lángot alacsonyra, és türelmesen főzzük a kocsonyát anélkül, hogy az agresszívan forrni kezdene.
Használj anyagot a szűréshez
A teljesen készre főtt kocsonyát le kell szűrnünk, egyrészt azért, hogy a belefőtt alapanyagokat fel tudjuk aprítani, másrészt, hogy a legkisebb szemcséktől is megszabadulhassunk, így elérve a lehető legtisztább eredményt.
Vegyünk elő egy nagy szűrőt, amit béleljünk ki tiszta konyharuhával vagy sajtkendővel – ezen öntsük át a kocsonyalevet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: