6 hazai étterem isteni, remegős kocsonyája, amíg tart a szezon

Kocsonya télen-nyáron készíthető, ilyenkor van mégis a főszezonja. Bár hivatalosan már elkezdődött a keresztény nagyböjt időszaka, a tél utolsó heteiben jól fogynak a kocsonyák is. A csülökből, disznókörömből, -fülből, -farokból és bőrkéből főzött hagyományos ételbe a sertés kevésbé nemes részei kerülnek, egy igazán jó szakács mégis megvillanthatja a tudását benne. Lássuk, hova érdemes betérnünk egy adag kocsonyára!

Kocsonya x kimchi a Szaletlyben

Bernát Dániel kísérletező kedvű konyhájában koreai kimchit álmodott a Szaletly kocsonyája mellé, felvillantva a kocsonya nagyvilági mivoltát (minden kontinensen készítik), és hogy nem csak a bitang erős savanyú cseresznyepaprikával kísérhetjük a remegős falatokat. A zuglói ínyencétteremben egyébként is törzsvendég a kocsonya többféle verzióban, az étlapon az előételek között most a Waldorf Royal is helyet kapott, amelynek komponensei a tojáskocsonya, marinált zeller és alma, pirított dió és hollandihab. A Szaletlyben érdemes minden „séfőrületnek” engedni, és ismeretlen, új tájakat felfedezni, akár a koreai gamja-tang leves, akár kacsahúsból és -belsőségekből főzött kása, akár a „séf puliszkája” kerül az étlapra.

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest XIV. kerület, Stefánia út 93.

Verhetetlen páros: velős csont és kocsonya a Trattoria Serafinában

Az újbudai Trattoria Serafina nem csak a pizza-pasta-tenger gyümölcsei tengelyen erős. A Bikás Park oldalában működő olasz vendéglő nem érdemtelenül vált a kerület egyik kedvencévé: remekelnek az olasz klasszikusokban, de a magyar konyhához makacsul ragaszkodó rokonnal-baráttal is érkezhetünk – hacsak nem mi magunk vagyunk azok. Az étlap tartalmaz egy Hazai ízek szekciót, amiben jelenleg is szerepel a velős csont pirítóssal és kocsonyával nevű tétel, ami két igazi kultuszkaja – pedig erős a mezőny a marhacarpaccio és a nyúlrilette mellett.

Trattoria Serafina / forrás

Trattoria Serafina

Budapest 1115, Bártfai u. 52/b

A bőség zavara a Napsütötte Sütödében

A Napsütötte Sütöde kocsonyáját azért is emeljük ki, mert egy olyan mezőnyben indul, amiből sokat, minél többet szeretnénk látni országszerte. A mindennapok étkezésére kitalált delikáteszben a friss pékáruk, tápláló italok mellett kennivalók és saláták állnak színes hadrendben, és a kínálat mindig pazar. A kora reggeltől délutánig nyitva tartó hely tökéletes reggeli- és ebédbeszerző hely, ahol jó alapanyagokból saját konyhát visznek. Rendszeresen jelentkeznek vacsoraestekkel is, ahol megvillantják a kvalitásaikat: a sütöde csapata nem csak a kencék, hideg ételek terepén brillíroz, hanem igazi ínyenclakomákat is az asztalra tudnak varázsolni. Télen kocsonya is felbukkan a Napsütötte pultjában, érdemes figyelni a folyamatosan változó kínálatot.

Napsütötte Sütöde

Dunakeszi, Verseny u. 20/b, 2120

Kocsonya ultra a Várkert Bazárban, a Monkey Étteremben

A Várkert Bazárban „Monkeyrályság” és „GINpánz Bár” vár (ezeket a szóvicceket magyarázd el egy külföldinek!). Bizonyos Ernő séf felel az ízekért, köztük az olyan vadító elgondolásokért is, mint a séfajánlatra felkerült kocsonyavariációért, ami így hangzik: Kocsonya lime-mal, pirított szezámolajjal, savanyított malacfülsalátával, korianderrel és wasabihabbal. Nem kérdés, hogy az egyébként erős előételfelhozatalból a kocsonyára megy a voks, ha feltűnik a kínálatban. Az egész étlap pazar, olyan tételekkel, mint a kacsarámen, a tomahawk steak gesztelyi mangalicából vagy a Dembrovszky-tanyáról érkező bélszínsteak.

Monkey / forrás

Monkey Restaurant

Budapest, Ybl Miklós tér 4, 1013

Kocsonya a Séfek séfétől Révkomáromban

Tatai Róbert pimaszul fiatalon, 23 évesen lett a televíziós gasztro-tehetségkutató műsor, a Séfek séfe győztese. Az ifjú szakács azonban a 2017-ben aratott sikert követően nem tűnt el a süllyesztőben, hanem szépen halad a szakmai útján. Szlovákiában született magyarként a határ túloldalán, Révkomáromban áll helyt nap mint nap egy olasz étteremben. Itália azonban csak az egyik irány, mellette olyan hétköznapi magyar ételeket is kimaxol a séf, mint a krumplifőzelék fasírttal (Cheddar sajttal ötvözi); a kocsonyát pedig egészen hagyományos módon készíti, ahogyan azt otthon is csináljuk.

Tatai Pizza Pasta Salad / forrás

Tatai Pizza Pasta Salad - Komárom

M.R. Štefánika 15., Komárno, Slovakia

A Menzában a retró kocsonya is menő

A Liszt Ferenc téri Menza azon kivételes helyek egyike, ahol a retró dizájn máig nem tűnik fáradtnak, erőltetettnek. A konyha pedig soha nem a retró étkezdék színvonalát képviselte: menő bisztrókonyhát visznek a régi pesti presszók díszleteit megidézve. A városlakók voksa pedig egyértelmű: miközben a környéken egyre-másra nyílnak és zárnak a helyek, a Menza immár 20 éve a budapesti vendéglátás sikeres szereplője. Érdemes figyelni az étterem hetente frissülő menüjét, az étlap mindig a szezonra reflektál (legutóbb február elején rakták étlapra a kocsonyát), a 2590 forintos kétfogásos ebédmenü pedig a Nagymező utca vonzáskörzetében az egyik legjutányosabb ajánlat.

Menza / forrás

Menza Étterem

Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Menza

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

6 tipp a tényleg finom töltött padlizsánhoz

Sokan ódzkodnak a különböző töltött zöldségektől, így a töltött padlizsántól is, amely averziónak gyakran egy negatív múltbéli élmény adja az alapját – nézzünk hát most pár trükköt, ami a jövőben segít majd kikövezni az utat a fogás megkedvelése felé.

Lakos Benedek