Kis mennyiségben áldás, nagyban átok - ezt teszi a túl sok citromos víz a szervezeteddel

Lehet, hogy te is felültél a citromosvíz-vonatra, és lelkesen fogyasztod reggelente a csodanedűt, de jó, ha tudod, hogy a jóból is megárt a sok.

Évek óta tartja magát a citromos víz divatja, és bár legtöbbünk számára nem kifejezetten egészségtelen ezzel kezdeni reggel a napot, nincs is annyi pozitív hatása, mint amennyit sokan ember tulajdonítanak neki. Rengetegszer megcáfolták már, hogy felpörgetné az anyagcserét vagy, hogy erősítené az immunrendszert, de pl. ha az ízesített vízzel könnyebben fogyasztasz több folyadékot, akkor nem egy rossz megoldás. De, ahogy minden mással is étkezés terén, nem érdemes túlzásokba esni, mert az alábbi esetekben akár ártalmas is lehet. Mutatjuk, hogy az Insider mit írt róla.

1. Pusztíthatja a fogaidat

Talán nem meglepő, hogy a citrom leve erősen savas, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a fogzománcodnak. Ha a zománc elvékonyodik, a fogaid elszíneződnek, érzékenyebbek lesznek, és hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra. Ez kifejezetten igaz akkor, ha simán pohárból vagy palackból iszod, ha szívószállal fogyasztod, egy fokkal jobb – de az meg a környezetnek nem tesz jót, úgyhogy tényleg nincs mindenre megfelelő megoldás.

2. Bánthatja a gyomrodat

Bár állítólag jót tesz az emésztésnek, a sok citromos víz inkább ronthat az olyan gyomorbetegségeken, mint például a reflux. A refluxosoknak kerülniük kell a savas ételeket és italokat, különben a betegség teljes fokozatra kapcsol, és gyakoribbá, erősebbé válnak a tünetek.

3. A héjával is csak óvatosan!

Egy2007-es, étteremben fogyasztható citromok minőségét vizsgáló kutatás azt találta, hogyE. Coli baktériumokkal és hasonló kórokozókkal lehet tele a gyümölcsök héja. Ezért nem feltétlenül érdemes citromkarikákkal innod a vizet, inkább facsartasd bele a levét, ha beülsz valahová enni. A boltokban pedig figyeld meg azt, hogy kiírják-e a citromnál, hogy a héja nem fogyasztható, mert ilyen is van rengeteg - ezeket szintén inkább csavard, mint szeleteld.

4. Ronthat a szájsebeken

Ha a szádban sebek vagy fekélyek alakulnak ki, már magában sem kellemes, de a legtöbbjük szerencsére pár nap alatt magától elmúlik. Ha viszont túl sok citromos vizet iszol, a sav folyamatosan irritálja őket, és meggátolja, hogy megfelelő ütemben gyógyuljanak.

5. Migréneket idézhet elő

Ha migréntől szenvedsz, akkor valószínűleg még az esélyét sem akarod megadni annak, hogy valami olyat egyél vagy igyál, ami kiválthat egy rohamot. Bár a citrusgyümölcsökről ellentmondásos kutatások jelentek meg egyelőre azzal kapcsolatban, hogy mennyire idézik elő a migrénes fejfájást, még mindig abba a csoportba tartoznak, amelyekvalószínűleg nem tesznek jóta migréntől szenvedőknek. Ha biztosra akarsz menni, inkább ne fogyassz citrusféléket.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.