A kifli átváltozása – az isteni mákos guba

A mákos guba még dédanyáink korából való, amikor nem volt szabad semmit kidobni. Anno kalácsból, manapság viszont a leggyorsabban újrahasznosított száraz kifliből jó sok mákkal és mézzel készül. Mákunk van vele, olyan egyszerű!

A magyar guba

A mákos guba magyar édességként ismert, bár néhány szomszédos országban is kedvelik. A múlt század elején még karácsonyi édességnek számított, amikor is a mák a gazdagságot és a sok pénzt szimbolizálta. Mára elszakadt eredeti rendeltetésétől, és az év bármely szakában szívesen nyúlunk a száraz kiflik után. Aki kalácsból készíti, húsvét alkalmával tehet félre egy keveset a gubához, de a régebbi száraz kalácsok is meghálálják az újrafelhasználást.

Idővel azonban népszerűvé vált a konyhában kallódó, szikkadt kiflik eltüntetésére édes felfújtakat, különböző ízesítésű gubákat készíteni. Érdemes a mákos gubához is kissé megszáradt kiflit használni, ugyanis a nedvesebb, puhább pékáruk a tejes mártogatás során összeesnek, szétmállanak.

Egy kreatív szakácsnak nem jelent gondot, mit kezdjen a nyakán maradt élelmiszerekkel, vagy hogyan gondoljon újra egy-egy klasszikus ételt. A mákos guba az utóbbi évtizedben reneszánszát éli, izgalmas variációival találkozhatunk. Az egyik út, hogy a mák marad a fő alkotóelem, és fűszerekkel, vaníliasodóvalgyümölcsökkel vagy tojáshabbal egészítjük ki. A másik pedig, hogy a mák helyére pl. diófahéjtúró, gyümölcs kerül. Pusztán a forma újragondolásával is feldobhatjuk ezt a népszerű desszertet.

Hozzávalók

  • 6-8 db szikkadt (vizes) kifli
  • fél l tej
  • 2 tojás szétválasztva
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 ek vaj (kisebb vajdarabka)
  • 150-200 g darált, cukrozatlan mák
  • kb. 10 ek méz a csurgatáshoz
  • 1 citrom reszelt héja
  • meggyszemek, ízlés szerint (befőtt)

Elkészítés

  1. Karikázzuk fel a száraz kifliket, teregessük szét őket egy tálon, hadd szikkadjanak tovább.
  2. Addig tegyünk fel forrni fél liter tejet.
  3. Két tojás sárgáját keverjük ki 5 dkg cukorral, és adjuk a tejhez. A fehérjére később szükségünk lesz.
  4. A vaníliarudat egyik szélén vágjuk meg hosszanti irányban, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat, majd adjuk a tejhez. Ha szeretnénk a gubánkat igazán vaníliás ízűvé varázsolni, nyugodtan dobjuk bele a héját is, csak a végén ne felejtsük el kiszedni.
  5. Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni.
  6. Addig enyhén vajazzunk ki egy üvegtálat, amelyben jól mutat majd a réteges mákos guba. Készítsük elő a mákot és a mézet is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. Következik a mártogatás. A kiflikarikákat épphogy csak merítsük el a vaníliás tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Egy-két evőkanállal meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
  8. Szórjuk meg bőven mákkal, hogy ellepje a kiflik felületét. Csurgassunk rá két-három evőkanál mézet, hogy mindenhova jusson.
  9. Jöhet a következő áztatott kifliréteg, a mák és a méz. Ha szeretjük, megszórhatjuk a középső réteget néhány meggyszemmel, ugyanis jól harmonizál a mák ízével. Minimum három emeletet érdemes készíteni, a lényeg, hogy mákkal és mézzel zárjuk a sort.
  10. Alufóliával fedjük be a mákos gubát, és tegyük 15 percre az előmelegített sütőbe.
  11. Verjük fel a meghagyott, két tojásfehérjét, és a habot oszlassuk el ízlésesen a guba tetején, és tegyük vissza sülni. Az alufóliára már nem lesz szükségünk. Öt perc alatt szép világosbarnára sül a hab, és kész a mákos guba.

További mákos guba receptek itt >>>

A recept elmenthető itt >>>

Mákos guba 3-4 főre

Tipp: Most olyan mákos guba receptjét ajánljuk, amelyben megőrizzük az alapjait, megtartjuk az egyszerűségét, de megbolondítjuk kicsit vaníliával és meggyel.

Legyünk bátran kreatívak!

A gubát régen gubakalácsból, azaz kelt tésztából készítették. A bobajkának is hívott, egyszerű, dagasztott tésztát sütés előtt vagy után felkarikázták – egyes források szerint fél évig is felhasználható volt – lazították vízzel, megszórták cukros mákkal, és készen volt a mákos guba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek