Készítsünk szüreti ételeket!

Itt a szeptember, kezdődik a szüret. Jöhet egy jó kiadós szekszárdi pincepörkölt némi borocskával és indulhat a szüreti mulatság saját otthonunkban!

Szüreti ételek sokasága

Szerencsére, sokszor volt alkalmam szüreten segédkezni! A friss levegőn kétkezi munkát végezni nagyszerű. Főleg annak tudatában, hogy isteni finom ebéd vár ránk és ráadásul a tavalyi munka gyümölcsének folyományát is felhörpinthetjük hozzá. Ez tényleg megkétszerezi erőnket!

Tevékenységünk béreként, legtöbb esetben szabad tűzön főtt egytálételt, pörköltet, sima vagy babgulyást kaphatunk, amit ropogós, friss kenyérrel bármelyikünk boldogan el is fogad. A slambucot ugyancsak egy szüreti alkalomkor ismertem meg, de a lebbencsleves és a paprikás krumpli is jól esnek az éhes dolgozó gyomrának.

Ha otthonunkban szeretnénk szüreti vacsorát adni, akkor valami igencsak tetszetős finomságot készítsünk! Ennek a szekszárdi pincepörköltnek a receptjét egyik kedvenc budai báromban hallottam Lőrinctől, az egyik törzsvendégtől. Pár perc ismeretség után kiderült, hogy mindketten imádjuk a magyar konyha ízeit. Azonnal belemerültünk a pörköltek elkészítési módjaiba. Lőrinc pedig igazán jól ismeri és nem mellesleg, műveli ezeket. A pici bár törzsvendégei a pultos kisasszony, Gina vezényletével egy igazi gasztronómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással. Azt viszont egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan.

Így, hát az eredetileg bográcsos receptet én is elkészítettem otthoni körülmények között. Kis adagban ilyet főzni csacsiság lenne, tehát gyorsan felhívtam néhány barátunkat és pillanatok alatt szerveződött a házi szüreti mulatság.

Focaccia-pikantéria

Míg a magyarok a langallót fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal vagy szalonnával és lilahagymával fogyasztják, az olaszok a saját lepénykenyerüket, a focacciát sokkal egyszerűbben: olívaolajjal, némi fűszerrel és durvára őrölt tengeri sóval.

A focaccia receptjét itt tudod elmenteni >>

Focaccia szőlővel rozmaringgal

Azt ugyan nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, de egy biztos, imádom a focaccia minden fajtáját. Sokfélét kóstoltam és készítettem már, de amikor az itt látható szőlős változatot egy női magazinban megpillantottam, rögtön elkapott a hév, hogy kipróbáljam. Hát, jól sikerült! A belül puha, kívül roppanós tészta és a szőlő pikantériája, mondhatom nagyon összhangban voltak. Éppen ezért azt gondoltam, hogy az otthoni szüreti mulatságra tökéletesen megfelelő lesz. Habár nem calabriai, hanem szekszárdi borokat fogyasztottunk mellé, ez egyáltalán nem volt zavaró. Mindenesetre inkább a könnyedebb rozékat és az ennél sötétebb, de a vörösbornál halványabb árnyalatú schiller borokat ajánlom hozzá!

Tudta?

A népi orvoslás a szőlőt könnyen emészthetősége és vizelethajtó hatása miatt minden olyan bajra használta, amelyik nehéz emésztéssel jár.

Jövő héten eredeti kakaót szórunk mindenbe, addig is jó mulatozást, és ne feledjék étrendjükből a természet vitaminjait!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit, itt olvashatjátok! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!