Kerti növények: veszélyben a gyerek?

Arról már korábban is írtam, hogy a gyerekek képesek bármit, BÁRMIT a szájukba venni, megkóstolni, sőt esetenként notóriusan fogyasztani. Most a háztáji növényeken a sor!

Gyerekeink szeretnek bármit megkóstolni, amit eredetileg nem erre a célra tartunk otthon. Előbb-utóbb a házban, ház körül, kertben fellelhető növények is erre a sorsra jutnak, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hatásukkal és a gyerekekkel is megismertessük őket.

Fűszernövények

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyerekek számára legkönnyebben elérhető helyeken fűszernövényeket helyezünk el. Legyen az kakukkfű, oregánó, rozmaring, zsálya vagy bazsalikom (nálunk ez utóbbi alig jut el konyháig, mert nyáron folyton lecsupálják a gyerekek a friss leveleket), kis mennyiségben egyik sem fog kárt tenni a csemetékben, sőt. A bazsalikom gyulladásgátló hatásáról is ismert, a kakukkfű és az oregánó köptető és antibakteriális, a rozmaring görcsoldó és gyomornyugtató hatású is, a zsálya pedig főként légúti megbetegedésekben lehet segítségünkre. De valamilyen mértékben mindegyik fűszernövényről elmondhatóak a fenti gyógyhatások, hadd egyék hát a gyerekek őket.

Virágok

Több közkedvelt növény virága fogyasztható, ilyen például a levendula vagy a rózsa. Ezeknél a növényeknél azonban nagyon fontos, hogy vegyszermentes környezetből származzanak, és itt is lényeges a mértékletesség, bár nem hiszem, hogy egy gyerek képes lenne marékszámra falni a virágszirmokat.

Vannak azonban kifejezetten mérgező virágaink is, ilyen például a leander, amelynek minden része tartalmaz méreganyagot. A trombitafolyondár, noha gyorsan futva szép éke lehet a kertnek, virágait hullatva valódi veszélyt jelenthet a gyerekekre, ezek ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaznak, de a virágán kívül minden egyéb része is mérgező. A vérehulló fecskefű – bár inkább szemölcsölő hatásáról ismert – szintén mérgező anyagokat tartalmaz, épp úgy, mint a rododendron és a jácint.

Egyéb kerti növények

Súlyos mérgezést okozhat továbbá a tiszafa bármely részének, illetve a tuják apró tobozainak az elfogyasztása.

A lista természetesen nem teljes, csupán a legkézenfekvőbbeket soroltam fel. Fontos, hogy a házunkban és a közelében fellelhető növények hatásaival tisztában legyünk és ezeket nap mint nap foganatosítsuk a gyerekekben is. Persze nem arra gondolok, hogy riogassuk őket a mérgezés tüneteivel, ahányszor csak elszaladnak egy leanderbokor mellett. Talán célszerűbb előbb az eszükbe vésni, hogy melyek azok a növények, amelyekből ehetnek, de kizárólag ezek, a többivel tilos hasonlót csinálni.

Ha mégis megtörténne a baj

Ha csak gyanakszunk is arra, hogy a gyermekünk fogyasztott valamely mérgező vagy nem ismert növényből, minden esetben hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba. Vigyünk magunkkal az adott növényből is, amennyiben nem tudjuk, hogy pontosan mi kerülhetett a gyerek szervezetébe. És ilyen esetekben ne bízzunk a gyerekek elmondásában – ha arra utaló jelek vannak, hogy fogyasztott valamely mérgező növényből, forduljunk azonnal orvoshoz!

Címlapról ajánljuk

10 zöldséges egytálétel sajttal a főszerepben

A sajtot magában, nyúlósan, ragacsosan, sütve, pirítva, mártogatósan, minden formájában imádjuk! Egy sajttal tuningolt egytálételnél pedig kevesebb jobb dolgot kívánhatnánk ebédre. Szemezgessetek az alábbi sajttal készült ételekből és készítsétek el kedvenceteket!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.