Arról már korábban is írtam, hogy a gyerekek képesek bármit, BÁRMIT a szájukba venni, megkóstolni, sőt esetenként notóriusan fogyasztani. Most a háztáji növényeken a sor!
Gyerekeink szeretnek bármit megkóstolni, amit eredetileg nem erre a célra tartunk otthon. Előbb-utóbb a házban, ház körül, kertben fellelhető növények is erre a sorsra jutnak, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hatásukkal és a gyerekekkel is megismertessük őket.
Fűszernövények
A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyerekek számára legkönnyebben elérhető helyeken fűszernövényeket helyezünk el. Legyen az kakukkfű, oregánó, rozmaring, zsálya vagy bazsalikom (nálunk ez utóbbi alig jut el konyháig, mert nyáron folyton lecsupálják a gyerekek a friss leveleket), kis mennyiségben egyik sem fog kárt tenni a csemetékben, sőt. A bazsalikom gyulladásgátló hatásáról is ismert, a kakukkfű és az oregánó köptető és antibakteriális, a rozmaring görcsoldó és gyomornyugtató hatású is, a zsálya pedig főként légúti megbetegedésekben lehet segítségünkre. De valamilyen mértékben mindegyik fűszernövényről elmondhatóak a fenti gyógyhatások, hadd egyék hát a gyerekek őket.
Virágok
Több közkedvelt növény virága fogyasztható, ilyen például a levendula vagy a rózsa. Ezeknél a növényeknél azonban nagyon fontos, hogy vegyszermentes környezetből származzanak, és itt is lényeges a mértékletesség, bár nem hiszem, hogy egy gyerek képes lenne marékszámra falni a virágszirmokat.
Vannak azonban kifejezetten mérgező virágaink is, ilyen például a leander, amelynek minden része tartalmaz méreganyagot. A trombitafolyondár, noha gyorsan futva szép éke lehet a kertnek, virágait hullatva valódi veszélyt jelenthet a gyerekekre, ezek ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaznak, de a virágán kívül minden egyéb része is mérgező. A vérehulló fecskefű – bár inkább szemölcsölő hatásáról ismert – szintén mérgező anyagokat tartalmaz, épp úgy, mint a rododendron és a jácint.
Egyéb kerti növények
Súlyos mérgezést okozhat továbbá a tiszafa bármely részének, illetve a tuják apró tobozainak az elfogyasztása.
A lista természetesen nem teljes, csupán a legkézenfekvőbbeket soroltam fel. Fontos, hogy a házunkban és a közelében fellelhető növények hatásaival tisztában legyünk és ezeket nap mint nap foganatosítsuk a gyerekekben is. Persze nem arra gondolok, hogy riogassuk őket a mérgezés tüneteivel, ahányszor csak elszaladnak egy leanderbokor mellett. Talán célszerűbb előbb az eszükbe vésni, hogy melyek azok a növények, amelyekből ehetnek, de kizárólag ezek, a többivel tilos hasonlót csinálni.
Ha mégis megtörténne a baj
Ha csak gyanakszunk is arra, hogy a gyermekünk fogyasztott valamely mérgező vagy nem ismert növényből, minden esetben hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba. Vigyünk magunkkal az adott növényből is, amennyiben nem tudjuk, hogy pontosan mi kerülhetett a gyerek szervezetébe. És ilyen esetekben ne bízzunk a gyerekek elmondásában – ha arra utaló jelek vannak, hogy fogyasztott valamely mérgező növényből, forduljunk azonnal orvoshoz!
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Az ünnepi lakomák után sokaknál jelentkezik puffadás, teltségérzet vagy gyomorpanasz.
Kutatások szerint azonban van 3 jól ismert gyógynövény, amely nemcsak a népi tapasztalatok, hanem tudományos eredmények alapján is támogathatja az emésztést.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...