Kerti növények: veszélyben a gyerek?

Arról már korábban is írtam, hogy a gyerekek képesek bármit, BÁRMIT a szájukba venni, megkóstolni, sőt esetenként notóriusan fogyasztani. Most a háztáji növényeken a sor!

Gyerekeink szeretnek bármit megkóstolni, amit eredetileg nem erre a célra tartunk otthon. Előbb-utóbb a házban, ház körül, kertben fellelhető növények is erre a sorsra jutnak, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a hatásukkal és a gyerekekkel is megismertessük őket.

Fűszernövények

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyerekek számára legkönnyebben elérhető helyeken fűszernövényeket helyezünk el. Legyen az kakukkfű, oregánó, rozmaring, zsálya vagy bazsalikom (nálunk ez utóbbi alig jut el konyháig, mert nyáron folyton lecsupálják a gyerekek a friss leveleket), kis mennyiségben egyik sem fog kárt tenni a csemetékben, sőt. A bazsalikom gyulladásgátló hatásáról is ismert, a kakukkfű és az oregánó köptető és antibakteriális, a rozmaring görcsoldó és gyomornyugtató hatású is, a zsálya pedig főként légúti megbetegedésekben lehet segítségünkre. De valamilyen mértékben mindegyik fűszernövényről elmondhatóak a fenti gyógyhatások, hadd egyék hát a gyerekek őket.

Virágok

Több közkedvelt növény virága fogyasztható, ilyen például a levendula vagy a rózsa. Ezeknél a növényeknél azonban nagyon fontos, hogy vegyszermentes környezetből származzanak, és itt is lényeges a mértékletesség, bár nem hiszem, hogy egy gyerek képes lenne marékszámra falni a virágszirmokat.

Vannak azonban kifejezetten mérgező virágaink is, ilyen például a leander, amelynek minden része tartalmaz méreganyagot. A trombitafolyondár, noha gyorsan futva szép éke lehet a kertnek, virágait hullatva valódi veszélyt jelenthet a gyerekekre, ezek ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaznak, de a virágán kívül minden egyéb része is mérgező. A vérehulló fecskefű – bár inkább szemölcsölő hatásáról ismert – szintén mérgező anyagokat tartalmaz, épp úgy, mint a rododendron és a jácint.

Egyéb kerti növények

Súlyos mérgezést okozhat továbbá a tiszafa bármely részének, illetve a tuják apró tobozainak az elfogyasztása.

A lista természetesen nem teljes, csupán a legkézenfekvőbbeket soroltam fel. Fontos, hogy a házunkban és a közelében fellelhető növények hatásaival tisztában legyünk és ezeket nap mint nap foganatosítsuk a gyerekekben is. Persze nem arra gondolok, hogy riogassuk őket a mérgezés tüneteivel, ahányszor csak elszaladnak egy leanderbokor mellett. Talán célszerűbb előbb az eszükbe vésni, hogy melyek azok a növények, amelyekből ehetnek, de kizárólag ezek, a többivel tilos hasonlót csinálni.

Ha mégis megtörténne a baj

Ha csak gyanakszunk is arra, hogy a gyermekünk fogyasztott valamely mérgező vagy nem ismert növényből, minden esetben hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba. Vigyünk magunkkal az adott növényből is, amennyiben nem tudjuk, hogy pontosan mi kerülhetett a gyerek szervezetébe. És ilyen esetekben ne bízzunk a gyerekek elmondásában – ha arra utaló jelek vannak, hogy fogyasztott valamely mérgező növényből, forduljunk azonnal orvoshoz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?