Kedvencünk, a görög konyha

Még benne vagyunk a nyárban, nem késő nyaralni menni. Ha  idén kimaradt a nyaralás, akkor se búsuljunk – bármikor a konyhánkba varázsolhatjuk a fantasztikus Görögországot!

Az 1990-es évek legelején, mikor megnyíltak a határok, a külföldön nyaralók két pártra szakadtak: olasz- és a göröghívőkre. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a pizza és a spagetti mellett hosszú ideig a gyros volt a kedvenc külföldi ételünk. A mára már fesztivál- és utcakajává avanzsálódott, pitába csomagolt húscafatoknak ugyan nem sok köze van a görög konyhához, mégis sokat tett annak érdekében, hogy kíváncsiak legyünk rá. Lássuk hát közelebbről, milyen is a görög konyha!

Hedonista múlt

Ha a görög konyha eredetét akarjuk kutatni, nagy szerencsénk van – az európai kultúra bölcsőjének is nevezett Görögország régészeti leletek tárházát vonultatja fel a gasztronómia szintjén is. A történetírók nemcsak ókori csaták vagy sportesemények történeteit osztják meg velünk, hanem a mindennapokat is, így a lelkes kutató könnyedén utánajárhat, milyen is volt a görög konyha az idők kezdetén. Az étkezés mindig rendkívüli fontosságú társadalmi eseménynek számított Görögországban, nemcsak a család, hanem a tágabb szociális háló kiépítése és ápolása szempontjából is. Az igazi görög lakomák sokszor napokig tartottak, és hihetetlen gasztronómiai gazdagság jellemezte őket. Egy átlagos görög lakomáról nem hiányozhatott a juh-, kecske- és marhahús, a különleges zöldségek, mint a spárga, az olajbogyó, valamit a gyümölcsök. Az édes ízek szeretete már ekkor is kitűnik – cukor helyett ekkoriban még mézzel készültek a mediterrán konyhára jellemző sütemények és kalácsok. A mindennapos étkezés jóval egyszerűbb volt – általában sok hüvelyes, kevesebb hús, de rengeteg kenyérféle jellemezte az ókorban a mindennapi görög konyhát. Egy ókori feljegyzés összesen 72-féle kenyeret említ – ma valószínűleg egy menő párizsi pékség kevesebbet állít elő.

Egy kicsit innen, egy kicsit onnan

Ha csak nem egy kéthetes all inclusive ellátással egybekötött utazásra fizettünk be, ahol a reggeli, ebéd, vacsora a külföldieknek kitalált „görögösch" stílusban zajlik, érdemes utánanézni a helyi specialitásoknak, és azokat megkóstolni. Mert természetesen vannak ételek, amelyek országszerte megtalálhatóak, de regionális eltérések is akadnak jócskán. Az ország legnagyobb kiterjedésű, szárazföldi része a klasszikus görög konyha hagyományait őrzi. A földrajzi adottságoknak köszönhetően rengeteg hüvelyest, babot, lencsét és zöldséget fogyasztanak nyersen és saláta formájában, az olívabogyó elkészítési módjainak tucatjait ismerik, gyakori vendég az asztalukon a sajt és egyéb tejtermékek, a gyümölcsök, húsok közül pedig főleg a kecske, a juh, a marha és a szárnyas a mérvadó, leginkább nyárson elkészítve. A tengerparti részekhez közeledve egyre több halat és tengeri finomságot kóstolhatunk.

Az ország keleti részén, Kis-Ázsiához közel, a törökök több évszázados jelenléte erőteljes nyomot hagyott a gasztronómiában is. Az alapanyagok nagyjából hasonlóak (ugyanúgy a többi, térségbeli országban is), de a fűszerezés és az elkészítési mód sokkal erőteljesebb. A szárazföld és a szigetek görög konyhája olyan, hogy a mediterrán diéta hívei évtizedig elélnének rajta, a kis-ázsiai erőteljesen emlékeztet a törökre és a perzsára, ahol a húson mindig van egy kis plusz szósz, a sütemények méztől csöpögnek, a marhahús egyik legjobb kiegészítője a mazsola. A fűszerezés és az elkészítés inkább a mesés keletre emlékeztet, mint a klasszikus görög konyhára.

És akkor vannak a szigetek... attól függően, hogy az európai kikötővárosok vonzáskörzetébe vagy inkább az arab hajók útjába estek, egészen más fajta a gasztronómiájuk. Közös jellemzőjük a rengeteg hal és tengeri herkentyű fogyasztása, a natúr és joghurtos saláták sokasága, és az egzotikus fűszerek is feltűnnek egy-egy fogásban. Mivel a szigeteken van a legnagyobb meleg – eltekintve talán a belső szárazföldi területektől, ahol nyáron az 50 fok teljesen természetes –, a nehéz ételeket igyekeznek elkerülni. Ha idetévednénk, egyszerű halételeken, salátákon és olívabogyókon hetekig elélhetünk, mégsem fogjuk kétszer ugyanazt enni.

A jövő héten megtudhatjátok, melyek a legtipikusabb görög ételek, és milyen is az igazi görög étkezés!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

További cikkek