Eltűnik a megszokott kávéd, de megvan, mi helyettesíti majd

Úgy tűnik, búcsút inthetünk a legismertebb kávéfajtának, és hamarosan egy új fajta veszi majd át a helyét.

A Kenyában tomboló szárazság pusztító mértéket kezdett ölteni, az esőzések pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válnak az utóbbi időben. Ezenfelül a klímaváltozás hatására eddig nem tapasztalt betegségek ütik fel a fejüket a térségben, emiatt lassan már nem éri meg kávét termeszteni – írja a Sokszínű vidék.

Eltűnhet a kávé a polcokról, de megvan mi helyettesíti majd

A helyi gazdák szerint hatalmas veszélyben van a kávéipar

Az arabica kávéfaj teszi ki jelenleg a kávékereskedelem 70 százalékát világszerte, ám mivel nagyon érzékeny az említett szeszélyes időjárási változásokra, így az elmúlt két évben a fogyasztói kereslet már jelentősen meghaladta a kínálatot. Tehát egyszerűen nem tudnak elegendő mennyiséget termelni belőle.

A kávéipar emiatt nemsokára egy másik kávéfajt részesíthet előnyben, amelynek ízével eddig csak kevesen találkozhattak.

Bemutatkozik a liberica kávéfajta

A kissé édeskés, mogyorós ízű liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, viszont kereskedelmi célból csak a Fülöp-szigeteken termesztik. Az említett fajta mindössze a globális kereskedelem 2 százalékát teszi ki jelenleg. Nem túl erőteljes az íze, de rendkívül jól ellenáll a klímaváltozás hatásainak, így a jövőben biztosan közkedveltté fog válni. A körülbelül egy centiméter hosszú szemű liberica nagyjából dupla akkora méretű, mint a jól ismert arabica.

Úgy tűnik, hogy a fajta ellenállóképessége nagyon jól fog jönni a jövőben.

Ha ugyanis 2 Celius-fokkal emelkedik a hőmérséklet a világon, akkor az arabica termelőinek negyede komoly visszaesést fog tapasztalni a termőterületein.

Biztosan elterjed majd a liberica, a kérdés csak az, hogy mikor

Egy esetleges 2,5 Celsius-fokos emelkedés pedig már a gazdák 75 százalékára lenne negatív hatással. Ha a piac nem veszi komolyan az említett változásokat, akkor egyrészt kevesebb kávé lesz, másrészt pedig jóval drágábban lehet majd hozzájutni. Arról nem is beszélve, hogy a termelők bevételektől eshetnek el.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a liberica terjedésének oka elsősorban nem az aromája lesz, hanem maga a szükség. A teafogyasztással szemben ugyanis a kávéfogyasztás már most olyan mértékben emelkedik évente, hogy ezt az arabica kávébabokból lehetetlenség lesz kielégíteni.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...