Eltűnik a megszokott kávéd, de megvan, mi helyettesíti majd

Úgy tűnik, búcsút inthetünk a legismertebb kávéfajtának, és hamarosan egy új fajta veszi majd át a helyét.

A Kenyában tomboló szárazság pusztító mértéket kezdett ölteni, az esőzések pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válnak az utóbbi időben. Ezenfelül a klímaváltozás hatására eddig nem tapasztalt betegségek ütik fel a fejüket a térségben, emiatt lassan már nem éri meg kávét termeszteni – írja a Sokszínű vidék.

Eltűnhet a kávé a polcokról, de megvan mi helyettesíti majd

A helyi gazdák szerint hatalmas veszélyben van a kávéipar

Az arabica kávéfaj teszi ki jelenleg a kávékereskedelem 70 százalékát világszerte, ám mivel nagyon érzékeny az említett szeszélyes időjárási változásokra, így az elmúlt két évben a fogyasztói kereslet már jelentősen meghaladta a kínálatot. Tehát egyszerűen nem tudnak elegendő mennyiséget termelni belőle.

A kávéipar emiatt nemsokára egy másik kávéfajt részesíthet előnyben, amelynek ízével eddig csak kevesen találkozhattak.

Bemutatkozik a liberica kávéfajta

A kissé édeskés, mogyorós ízű liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, viszont kereskedelmi célból csak a Fülöp-szigeteken termesztik. Az említett fajta mindössze a globális kereskedelem 2 százalékát teszi ki jelenleg. Nem túl erőteljes az íze, de rendkívül jól ellenáll a klímaváltozás hatásainak, így a jövőben biztosan közkedveltté fog válni. A körülbelül egy centiméter hosszú szemű liberica nagyjából dupla akkora méretű, mint a jól ismert arabica.

Úgy tűnik, hogy a fajta ellenállóképessége nagyon jól fog jönni a jövőben.

Ha ugyanis 2 Celius-fokkal emelkedik a hőmérséklet a világon, akkor az arabica termelőinek negyede komoly visszaesést fog tapasztalni a termőterületein.

Biztosan elterjed majd a liberica, a kérdés csak az, hogy mikor

Egy esetleges 2,5 Celsius-fokos emelkedés pedig már a gazdák 75 százalékára lenne negatív hatással. Ha a piac nem veszi komolyan az említett változásokat, akkor egyrészt kevesebb kávé lesz, másrészt pedig jóval drágábban lehet majd hozzájutni. Arról nem is beszélve, hogy a termelők bevételektől eshetnek el.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a liberica terjedésének oka elsősorban nem az aromája lesz, hanem maga a szükség. A teafogyasztással szemben ugyanis a kávéfogyasztás már most olyan mértékben emelkedik évente, hogy ezt az arabica kávébabokból lehetetlenség lesz kielégíteni.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kocsonya ahogy anyukám készíti

Általában télen készíti anyukám a kocsonyát, az egyik kedvenc ételem. Karácsony napján, amikor díszítjük a fát, reggel vagy délben kocsonyát eszünk. Nagyon jó emlékek fűznek ...

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.