Eltűnik a megszokott kávéd, de megvan, mi helyettesíti majd

Úgy tűnik, búcsút inthetünk a legismertebb kávéfajtának, és hamarosan egy új fajta veszi majd át a helyét.

A Kenyában tomboló szárazság pusztító mértéket kezdett ölteni, az esőzések pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válnak az utóbbi időben. Ezenfelül a klímaváltozás hatására eddig nem tapasztalt betegségek ütik fel a fejüket a térségben, emiatt lassan már nem éri meg kávét termeszteni – írja a Sokszínű vidék.

Eltűnhet a kávé a polcokról, de megvan mi helyettesíti majd

A helyi gazdák szerint hatalmas veszélyben van a kávéipar

Az arabica kávéfaj teszi ki jelenleg a kávékereskedelem 70 százalékát világszerte, ám mivel nagyon érzékeny az említett szeszélyes időjárási változásokra, így az elmúlt két évben a fogyasztói kereslet már jelentősen meghaladta a kínálatot. Tehát egyszerűen nem tudnak elegendő mennyiséget termelni belőle.

A kávéipar emiatt nemsokára egy másik kávéfajt részesíthet előnyben, amelynek ízével eddig csak kevesen találkozhattak.

Bemutatkozik a liberica kávéfajta

A kissé édeskés, mogyorós ízű liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, viszont kereskedelmi célból csak a Fülöp-szigeteken termesztik. Az említett fajta mindössze a globális kereskedelem 2 százalékát teszi ki jelenleg. Nem túl erőteljes az íze, de rendkívül jól ellenáll a klímaváltozás hatásainak, így a jövőben biztosan közkedveltté fog válni. A körülbelül egy centiméter hosszú szemű liberica nagyjából dupla akkora méretű, mint a jól ismert arabica.

Úgy tűnik, hogy a fajta ellenállóképessége nagyon jól fog jönni a jövőben.

Ha ugyanis 2 Celius-fokkal emelkedik a hőmérséklet a világon, akkor az arabica termelőinek negyede komoly visszaesést fog tapasztalni a termőterületein.

Biztosan elterjed majd a liberica, a kérdés csak az, hogy mikor

Egy esetleges 2,5 Celsius-fokos emelkedés pedig már a gazdák 75 százalékára lenne negatív hatással. Ha a piac nem veszi komolyan az említett változásokat, akkor egyrészt kevesebb kávé lesz, másrészt pedig jóval drágábban lehet majd hozzájutni. Arról nem is beszélve, hogy a termelők bevételektől eshetnek el.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a liberica terjedésének oka elsősorban nem az aromája lesz, hanem maga a szükség. A teafogyasztással szemben ugyanis a kávéfogyasztás már most olyan mértékben emelkedik évente, hogy ezt az arabica kávébabokból lehetetlenség lesz kielégíteni.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek