Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

A southamptoni és edinburghi egyetemek nemzetközi kutatócsoportjainak köszönhetően megint egy kicsivel többet tudunk a kávé egészségre gyakorolt hatásáról. És azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, van egy jó hírünk.

A kutatócsoportok 500 ezer ember adatait vizsgálták meg, és egyértelmű mintázat rajzolódott ki az eredményekből. Az, aki rendszeresen fogyaszt kávét, jót tesz a mája egészségének.

kávé
Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

10 évnyi kutatás eredménye, hogy a rendszeresen kávézók esetében sokkal alacsonyabb a májbetegségek kialakulásának kockázata. Ráadásul attól függetlenül, hogy instant, őrölt vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak.

A különbségek pedig nem csekélyek, mert a zsírmáj kockázata körülbelül 35 százalékkal, a májrák valószínűsége 34 százalékkal csökken.

Ezen kívül 61 százalékkal kevesebb kávéfogyasztó hal meg májbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Receptajánlónk:

Bár a kutatók nem tudtak egyetlen vegyületet beazonosítani, amiért a kávé ennyire jó hatással van a májra, de a bioaktív vegyületekre és polifenolokra gyanakszanak. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a májsejteket a károsodástól és a stressztől.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...