Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

A southamptoni és edinburghi egyetemek nemzetközi kutatócsoportjainak köszönhetően megint egy kicsivel többet tudunk a kávé egészségre gyakorolt hatásáról. És azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, van egy jó hírünk.

A kutatócsoportok 500 ezer ember adatait vizsgálták meg, és egyértelmű mintázat rajzolódott ki az eredményekből. Az, aki rendszeresen fogyaszt kávét, jót tesz a mája egészségének.

kávé
Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

10 évnyi kutatás eredménye, hogy a rendszeresen kávézók esetében sokkal alacsonyabb a májbetegségek kialakulásának kockázata. Ráadásul attól függetlenül, hogy instant, őrölt vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak.

A különbségek pedig nem csekélyek, mert a zsírmáj kockázata körülbelül 35 százalékkal, a májrák valószínűsége 34 százalékkal csökken.

Ezen kívül 61 százalékkal kevesebb kávéfogyasztó hal meg májbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Receptajánlónk:

Bár a kutatók nem tudtak egyetlen vegyületet beazonosítani, amiért a kávé ennyire jó hatással van a májra, de a bioaktív vegyületekre és polifenolokra gyanakszanak. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a májsejteket a károsodástól és a stressztől.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...