Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

A southamptoni és edinburghi egyetemek nemzetközi kutatócsoportjainak köszönhetően megint egy kicsivel többet tudunk a kávé egészségre gyakorolt hatásáról. És azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, van egy jó hírünk.

A kutatócsoportok 500 ezer ember adatait vizsgálták meg, és egyértelmű mintázat rajzolódott ki az eredményekből. Az, aki rendszeresen fogyaszt kávét, jót tesz a mája egészségének.

kávé
Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

10 évnyi kutatás eredménye, hogy a rendszeresen kávézók esetében sokkal alacsonyabb a májbetegségek kialakulásának kockázata. Ráadásul attól függetlenül, hogy instant, őrölt vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak.

A különbségek pedig nem csekélyek, mert a zsírmáj kockázata körülbelül 35 százalékkal, a májrák valószínűsége 34 százalékkal csökken.

Ezen kívül 61 százalékkal kevesebb kávéfogyasztó hal meg májbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Receptajánlónk:

Bár a kutatók nem tudtak egyetlen vegyületet beazonosítani, amiért a kávé ennyire jó hatással van a májra, de a bioaktív vegyületekre és polifenolokra gyanakszanak. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a májsejteket a károsodástól és a stressztől.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek