Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

A southamptoni és edinburghi egyetemek nemzetközi kutatócsoportjainak köszönhetően megint egy kicsivel többet tudunk a kávé egészségre gyakorolt hatásáról. És azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, van egy jó hírünk.

A kutatócsoportok 500 ezer ember adatait vizsgálták meg, és egyértelmű mintázat rajzolódott ki az eredményekből. Az, aki rendszeresen fogyaszt kávét, jót tesz a mája egészségének.

kávé
Van egy jó hírünk a rendszeresen kávézóknak: ilyen hatással van a máj egészségére

10 évnyi kutatás eredménye, hogy a rendszeresen kávézók esetében sokkal alacsonyabb a májbetegségek kialakulásának kockázata. Ráadásul attól függetlenül, hogy instant, őrölt vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak.

A különbségek pedig nem csekélyek, mert a zsírmáj kockázata körülbelül 35 százalékkal, a májrák valószínűsége 34 százalékkal csökken.

Ezen kívül 61 százalékkal kevesebb kávéfogyasztó hal meg májbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Receptajánlónk:

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Kávés semifreddo

Indítsd jeges finomsággal a napot, készíts házilag krémes, kávés parfét, amit a nagy hőségben akár már reggel is kanalazhatsz a reggeli kávé helyett.

Bár a kutatók nem tudtak egyetlen vegyületet beazonosítani, amiért a kávé ennyire jó hatással van a májra, de a bioaktív vegyületekre és polifenolokra gyanakszanak. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a májsejteket a károsodástól és a stressztől.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

„Életminőségünk romlásának okai 80%-ban a bélben keresendők" – Interjú Dr....

Negyvennapos nagyböjt, időszakos böjt, étkezési ablakok, diéták, a különböző életmód-programoknak se szeri se száma, az ember hirtelen azt sem tudja, melyikhez kapjon közülük. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus [SR] és Hadnagy Viktória dietetikus [HV] a Nosaltynak adott interjúban segít, hogy kicsit tisztábban lássunk, de elmondják azt is, tudatosabbak lettünk-e az étkezésünket, életmódunkat illetően, és hogy miért problémás, ha minden bajra gyógyszeres megoldást keresünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...