Karácsonyi készülődés gyerekekkel

Gyerkőceink számára a legizgalmasabb konyhai élmény, ha kézzel-lábbal „belemancsolhatnak” az ételbe, miközben alkotnak. Készítsünk velük együtt karácsonyi finomságokat!

Narancslekvárt a nagyinak

Narancslekvár karácsonyra recept

Szünidejüket töltő csemetéinknek még ugyan nem volt sok idejük rápihenni a Karácsonyra, mégis készítettek már ajándékokat sulis társaiknak, osztályfőnökeiknek és a legtöbb családtagjuknak. De vajon mit kapjanak a nagymamáék? Találtam egy jópofa ötletet a neten, gondoltam mindenki örül majd neki, felnőtt s gyerek egyaránt. Üvegpoharakat vásároltam, és hétvégén nekiálltunk festeni. Azonban nem holmi különleges üvegfestékkel, hanem régi körömlakkokkal. Igaz, az ecsetekkel és a gyors száradással meggyűlt néha a bajunk, de valódi remekművek kerültek ki a kezeink közül. A munkálkodás közben csöngettek. Valaki megnyomta a kapunyitó gombot, és egyszerre a konyhában termett a nagymama. Na, tessék! Most lefüleltek minket. Hímeztünk-hámoztunk előtte, de távozása után úgy döntöttünk, hogy számára valami mást teszünk majd a fa alá, természetesen egy saját készítésű ajándékot. Körülnéztünk, mi is van otthon: gyorsan előkerült a papír, az olló és a ragasztó - tavaly is rajzokat, kollázsokat készítettünk. Ekkor valaki megfogott egy jól megtermett narancsot a gyümölcsöstálból. Narancslekvár! – kiáltottam fel. Ez tökéletesen illik a Karácsonyhoz. Hát, így kezdtünk neki a narancsfilézésnek és a ragacsos pancsolásnak. Minden narancslében úszott – lett is utána nagytakarítás -, de megérte, mert a végeredmény finom és tetszetős lett.

Kuglóf nélkül nincs Karácsony!

Karácsonyi kávés kuglóf recept

Régi családi recept a kávés kuglófé, és olyan egyszerű, hogy már-már szinte kihagyhatatlan. Süthetjük ajándékba is. Egy csodaszép dobozban, gyönyörű masnival átkötve, ki ne örülne neki? Idén vettem kisebb kuglófformát is, hogy többeket tudjunk megörvendeztetni az illatos sütivel. Liszt nincs benne, így lisztérzékeny rokonaink is fogyaszthatják. Gyerekeimnek ezúttal kávé nélkül készítem, plusz dió vagy mandula hozzáadásával, függetlenül attól, hogy a nagyobbak egyre gyakrabban kérik: ne kakaót, hanem kávét készítsek nekik a reggeli és az uzsonna mellé. Amikor beadom a derekam, természetesen koffein menteset kapnak, de elég valószínű, hogy hozzám hasonlóan ők is nagy kávéfogyasztók lesznek felnőtt korukban.

Egybesült fasírt, a megmentő

Karácsonyi egybesült fasírt recept

Májas egybesült fasírtot minden Karácsonykor készítek. Bár eredetileg libamájjal kellene, én mindig pecsenye kacsamájjal sütöm. Ugyan Karácsonykor szívesen áldozok több pénzt az ízek oltárán, mint máskor, ezért a libamáj sem lenne „világvége”, ám a kis mennyiségű máj nem sokat változtat a fasírt ízén. Ezért döntöttem végül az olcsóbb verzió mellett. A gyerkőcöknek pedig végképp mindegy, hogy miben dagaszthatnak, amikor rájuk bízom az alapanyagok összedolgozását.

Frissen, melegen nagyszerű ez a fasírt, de hidegtálon is jól mutat , sőt, az ízei úgy sokkal jobban előjönnek! Ha többet készítünk belőle, akkor lesütve, kihűtve, és jól becsomagolva mélyhűtőbe is tehetjük - akét ünnep közötti napokban érkező vendégek számára nagyszerű lesz. Elég a vendégek érkezésének reggelén kivenni a hűtőből, így nem kell egy egész délelőttön keresztül a konyhakövet koptatni!

Tokajis libamáj az est koronája

Tokajis libamáj recept

Még évekkel ezelőtt, egy barátunktól kaptuk a tokajis libamáj receptjét. Már kétszer lejegyeztem a készítés minden mozzanatát, de valahogy mindig elvesztem a kis papírkákat. Az említett barátunkat nehéz elérni, ezért barátnőmet hívtam segítségül. Tudtam, hogy benne bízhatok. Nagyon egyszerű elkészíteni az étket, de valószínűleg pont ezért mindig elfelejtek egy-egy fontos részletet. Ellenben, ha másként csináljuk, akkor biztosan nem lesz olyan fenséges, és ki engedheti meg magának, hogy elrontson egy libamájat? Ezért aztán fogtam magam, és feltöltöttem a NoSalty oldalára a tökéletes receptet, hogy egyszer és mindenkorra bebiztosítsam a karácsonyi étkezés koronáját.

Mindenkinek nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket, sok-sok ajándékot, és hatalmas, örömteli családi étkezéseket kívánok!

Gréti

Karácsonyi recepteket itt találsz még

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt aLecsó Főzőiskolabiztosította.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!