A legfinomabb káposztás tészta szerintünk cukorral ÉS borssal készül

A nagyi konyhájából és a menzáról szerzett tapasztalatok alapján a káposztás tésztánál lényegében csak a krumplis verzió abszurdabb, mégis egy egész ország rajong ezekért a hagyományos tésztaételekért, és persze mindenki csak úgy szereti, ha saját szájízére van alakítva, lehet az cukros, borsos... vagy mindkettő?!

Milyen fogás a káposztás tészta?

A káposztás tésztánál nemcsak abban oszlanak meg a vélemények, hogy ki mivel fogyasztja, hanem hogy milyen fogásként gondol rá. Egyesek szerint főételként önmagában is megállja a helyét, mások inkább csak köretként próbálkoznak vele sült húsok mellé (sertésszelet vagy kacsamell mellett isteni!). Azonban akadnak olyanok is, akik szentül hiszik, hogy egy nemes adag cukorral nyakon öntve, egy kiadós ebéd után desszertként is ideális választás.

Káposztás tészta edényben - Recept a képre kattintva nyílik!

Cukor márpedig KELL...de bors is!

Azt mindenki eldöntheti maga, hogy milyen fogásként fogyasztja a káposztás tésztát, azt azonban fontos leszögeznünk, hogy az igazán finom végeredményhez szükségünk lesz cukorra.

A lassú tűzön párolt barnuló káposztával csodát tesz, ha egy kis cukron lepirítjuk, karamellizáljuk pár percet. Ezért azt ajánljuk, hogy a cukrot közvetlenül a párolás után adjuk hozzá a káposztához, az elkészült tésztára pedig mehet a bors!

Ízlés szerint természetesen kerülhet a tetejére további cukor is a tálalás után.

Káposztás tészta - Recept a képre kattintva nyílik!

Kocka vagy cvekedli?

A káposzta az idők során teljesen összeolvadt a kocka alakú tésztával, nem csoda, hogy legelterjedtebb megnevezése a káposztás kocka. Legyen szó a tészta egyszerűbb sima vagy a fodros változatáról, a káposzta mellé más tésztát használni szinte barbárság lenne, az ország északi részén azonban a káposztás csík hallatán sem rettennek meg az emberek. A cvekedliként is elterjedt tészta egyébként egy német szóból, a zweckerl-ből ered. A továbbképzett szóból a zwicken, vagyis a csípni főnévi igenév hámozható ki, ami még arra az időkre utal, amikor a kinyújtott tésztából csipkedték le a kisebb darabokat.

Nézd meg a káposztás tésztáról készült videót is:

Egyszerű káposztás tészta - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További káposztás cikkek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek