Kamrazoo - űzd el a betolakodókat!

Tavasszal gyakran rájárunk a kamrára, hiszen a tavalyi lekvároknak, befőtteknek, szószoknak el kell fogyniuk, viszont arra nem számítunk, hogy új lakói is lehetnek a kis helyiségnek.

A hívatlan vendégek a molyok, hangyák, netán csótányok, ám mielőtt rovarirtónak szólnál, érdemes néhány házi praktikával kiűzni a hívatlan ízeltlábúakat. Azt mondják, hangyák és csótányok ellen is különösen hatásos a sütőpor, mert minden ehetőnek látszó tárgyat megesznek, a sütik egyik legfontosabb alapanyagával is hasonlóképpen cselekszenek: befalják, azonban hamarosan felfújódnak tőle. A hangyák imádják a cukros ízeket: jól járunk el, ha valamilyen erősen édes, ragadós szirupba csaljuk őket – vagyis a járataikhoz helyezzük csaliként az édességet, mert beleragadnak és nem tudnak kijutni a masszából. Ezenkívül a leginkább környezetbarát és leghatékonyabb fegyver a porcukor és a bórax keveréke, mondanunk sem kell, ez utóbbi az, ami jó időre távol tartja a kamrától a betolakodókat.

Igazi paradicsom a hívatlan vendégeknek

Tárolás – tippek és trükkök >>

Van, aki a cukrozott sörre, más az erős szagú csapdákra esküszik: fokhagyma, szegfűszeg is elveszi a hangyák kedvét a kamránktól. A csótányokkal általában nehezebb dolgunk van, ezek általában valamilyen komolyabb bajt is jelezhetnek, esetleg a társasház valamelyik lakása nem kellően tisztán tartott, s hozzánk is átszökdösnek ezek a – hát valljuk be – nem túl bizalomgerjesztő külsejű élőlények. Azt mondanunk sem kell, hogy a legfontosabb a tisztaság, hogy ne hagyjunk elöl semmilyen ételmaradékot, takarítsunk, mossunk fel gyakran. A csótányok sokszor szöknek fel a lefolyókból, ennek a környékén kell elhelyeznünk csapdákat – tapasztalatok azt mutatják, hogy a sütőpor ez esetben is működőképes.

Világkonyha a kamrában >>

Levendula

Ha ez nem válna be, keressük meg a ház gondnokát, mert a problémát nem elég lakásonként orvosolni. A molyokkal sem egyszerű persze: mielőtt a vegyszeres kifüstölés mellett döntenénk, alaposan takarítsuk ki a kamrát, szellőztessünk, s legfőképpen csináljunk huzatot! Nem jó félvállról kezelni a helyzetet, mert rosszabb esetben minden ott tárolt élelmiszerünk a martalékukká válhat. A levendula nem véletlenül az egyik legismertebb módszer az elűzésükre – a néphagyomány szerint. Tényleg működik, még súlyosabb esetekben is. Talán az illóolaj még hatékonyabb, mint pusztán a növényből egy csokorral kihelyezni – ezt bármelyik drogériában beszerezhetjük!

Ha a fentiek nem válnak be, nincs más hátra, szakit kell hívnunk, aki jobbára pár ezer forintért megszabadít a kellemetlen beköltözőktől. Persze ezek erős vegyszerek, melyek elméletileg ugyan nem ártalmasak az egészségünkre, de azért mielőtt ehhez folyamodnánk, tegyünk meg mindent a természetes orvoslás érdekében!

Káosz a hűtőben? Tedd rendbe! >>

További hasznosságok az Okoskamra rovatban! >>

Hozzászólások (1)

witch

Hangya ellen nekem az ecet nagyon bevalt. Ahol maszkalnak csak be kell permetezni, ha nincs keznel spray flakon, akkor picit ki kell locsolni az uvegbol. Ugy eltuntek, mintha ott sem lettek volna. Nem szeretik az ecet szagat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek