Kamrazoo - űzd el a betolakodókat!

Tavasszal gyakran rájárunk a kamrára, hiszen a tavalyi lekvároknak, befőtteknek, szószoknak el kell fogyniuk, viszont arra nem számítunk, hogy új lakói is lehetnek a kis helyiségnek.

A hívatlan vendégek a molyok, hangyák, netán csótányok, ám mielőtt rovarirtónak szólnál, érdemes néhány házi praktikával kiűzni a hívatlan ízeltlábúakat. Azt mondják, hangyák és csótányok ellen is különösen hatásos a sütőpor, mert minden ehetőnek látszó tárgyat megesznek, a sütik egyik legfontosabb alapanyagával is hasonlóképpen cselekszenek: befalják, azonban hamarosan felfújódnak tőle. A hangyák imádják a cukros ízeket: jól járunk el, ha valamilyen erősen édes, ragadós szirupba csaljuk őket – vagyis a járataikhoz helyezzük csaliként az édességet, mert beleragadnak és nem tudnak kijutni a masszából. Ezenkívül a leginkább környezetbarát és leghatékonyabb fegyver a porcukor és a bórax keveréke, mondanunk sem kell, ez utóbbi az, ami jó időre távol tartja a kamrától a betolakodókat.

Igazi paradicsom a hívatlan vendégeknek

Tárolás – tippek és trükkök >>

Van, aki a cukrozott sörre, más az erős szagú csapdákra esküszik: fokhagyma, szegfűszeg is elveszi a hangyák kedvét a kamránktól. A csótányokkal általában nehezebb dolgunk van, ezek általában valamilyen komolyabb bajt is jelezhetnek, esetleg a társasház valamelyik lakása nem kellően tisztán tartott, s hozzánk is átszökdösnek ezek a – hát valljuk be – nem túl bizalomgerjesztő külsejű élőlények. Azt mondanunk sem kell, hogy a legfontosabb a tisztaság, hogy ne hagyjunk elöl semmilyen ételmaradékot, takarítsunk, mossunk fel gyakran. A csótányok sokszor szöknek fel a lefolyókból, ennek a környékén kell elhelyeznünk csapdákat – tapasztalatok azt mutatják, hogy a sütőpor ez esetben is működőképes.

Világkonyha a kamrában >>

Levendula

Ha ez nem válna be, keressük meg a ház gondnokát, mert a problémát nem elég lakásonként orvosolni. A molyokkal sem egyszerű persze: mielőtt a vegyszeres kifüstölés mellett döntenénk, alaposan takarítsuk ki a kamrát, szellőztessünk, s legfőképpen csináljunk huzatot! Nem jó félvállról kezelni a helyzetet, mert rosszabb esetben minden ott tárolt élelmiszerünk a martalékukká válhat. A levendula nem véletlenül az egyik legismertebb módszer az elűzésükre – a néphagyomány szerint. Tényleg működik, még súlyosabb esetekben is. Talán az illóolaj még hatékonyabb, mint pusztán a növényből egy csokorral kihelyezni – ezt bármelyik drogériában beszerezhetjük!

Ha a fentiek nem válnak be, nincs más hátra, szakit kell hívnunk, aki jobbára pár ezer forintért megszabadít a kellemetlen beköltözőktől. Persze ezek erős vegyszerek, melyek elméletileg ugyan nem ártalmasak az egészségünkre, de azért mielőtt ehhez folyamodnánk, tegyünk meg mindent a természetes orvoslás érdekében!

Káosz a hűtőben? Tedd rendbe! >>

További hasznosságok az Okoskamra rovatban! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek