Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod

A hosszú ideig tartó sütéseknél előfordulhat, hogy túlsütjük a húst, emiatt kiszárad, és szálaira esik, a másik véglet pedig, amikor rágós és kemény marad a kacsánk. Lássuk, hogyan lesz tökéletesen puha és omlós, míg kívül élvezetesen ropogósra sül a bőre: konfitáljuk!

Ha egy kifejezetten nem mindennapi és koránt sem unalomig ismételt, elegánsabb-különlegesebb karácsonyi húsételre gondolunk a töltött pulykán túl, akkor a kacsacomb ugrik be legtöbbünknek. Süthetjük csupán sóval és borssal sütőben, lehet narancsosan ünnepélyes, de konfitálhatjuk is – most az utóbbi elkészítéséhez hoztam egy útmutatót nektek.

Bár a konfitált kacsacombok elkészítése időigényes, cserébe nem igényel bonyolult konyhai manővereket. Ne sajnáljátok a zsiradékot (nélküle nem is fog működni), süssétek lassan, sok türelemmel, mert a végeredmény minden percet megér!

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Tudtad?

A kacsának jóval lágyabb, zsírosabb bőre van a csirkéhez képest, ami hatalmas előny sütés közben: hő hatására a zsír lassan kiolvad, ami átjárja a vörös húst, a megfelelő sütési hőmérséklettel és technológiával pedig tökéletesen omlósra, szaftosra készül.

Hozzávalók:

4 közepes db kacsacomb, 1 kg libazsír (vagy kacsazsír), 1 fej fokhagyma, 3 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 2 db babérlevél, só, bors

Elkészítés:

A kacsacombokat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róluk a tollakat és tokokat.

A megtisztított combok minden oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, ízlés szerint borsozzuk. Bőrével lefelé egy tálba fektetjük őket, és letakarva (vagy befóliázva) egy éjszakára (vagy a legjobb 24 órára) hűtőbe tesszük pihenni. Ezt a fázist semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen a sónak kiemelt szerepe van abban, hogy „megdolgozza" a kacsacombok rostjait, ezáltal pedig sokkal puhább, omlósabb végeredményt kapunk.

Másnap a kacsacombokról lesöpörjük vagy finoman letörölgetjük a felesleges sót, és bőrrel felfelé tepsibe sorakoztatjuk őket.

A libazsírt lassan megmelegítjük, majd ráöntjük a combokra úgy, hogy teljesen ellepje őket.

A combok mellé/közé helyezzük a kakukkfű- és rozmaringágakat, a félbe vágott fokhagymafejet, a babérleveleket.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Ezután mehet a 100 fokra előmelegített sütőbe, majd minimum 4 órán át süssük, amíg puha nem lesz.

A ropogós külsőért sütés után helyezzük át őket egy serpenyőbe, majd bőrével lefelé süssük ropogósra a kacsacombok bőrös felét.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Köretajánlónk a kacsához:

A tepsiben maradt zsiradékot semmiképpen ne dobjuk ki: öntsük csatos- vagy dunsztos üvegbe, felhasználható későbbi sütéshez vagy akár kenyérre kenve is.

A kívül ropogós, belül omlós konfitált kacsacomb recepjét itt találod! (RECEPT ÉS FOTÓ: HERING ANDRÁS)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!


Ezeket a fogásokat is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek