Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod

A hosszú ideig tartó sütéseknél előfordulhat, hogy túlsütjük a húst, emiatt kiszárad, és szálaira esik, a másik véglet pedig, amikor rágós és kemény marad a kacsánk. Lássuk, hogyan lesz tökéletesen puha és omlós, míg kívül élvezetesen ropogósra sül a bőre: konfitáljuk!

Ha egy kifejezetten nem mindennapi és koránt sem unalomig ismételt, elegánsabb-különlegesebb karácsonyi húsételre gondolunk a töltött pulykán túl, akkor a kacsacomb ugrik be legtöbbünknek. Süthetjük csupán sóval és borssal sütőben, lehet narancsosan ünnepélyes, de konfitálhatjuk is – most az utóbbi elkészítéséhez hoztam egy útmutatót nektek.

Bár a konfitált kacsacombok elkészítése időigényes, cserébe nem igényel bonyolult konyhai manővereket. Ne sajnáljátok a zsiradékot (nélküle nem is fog működni), süssétek lassan, sok türelemmel, mert a végeredmény minden percet megér!

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Tudtad?

A kacsának jóval lágyabb, zsírosabb bőre van a csirkéhez képest, ami hatalmas előny sütés közben: hő hatására a zsír lassan kiolvad, ami átjárja a vörös húst, a megfelelő sütési hőmérséklettel és technológiával pedig tökéletesen omlósra, szaftosra készül.

Hozzávalók:

4 közepes db kacsacomb, 1 kg libazsír (vagy kacsazsír), 1 fej fokhagyma, 3 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring, 2 db babérlevél, só, bors

Elkészítés:

A kacsacombokat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róluk a tollakat és tokokat.

A megtisztított combok minden oldalát alaposan dörzsöljük be sóval, ízlés szerint borsozzuk. Bőrével lefelé egy tálba fektetjük őket, és letakarva (vagy befóliázva) egy éjszakára (vagy a legjobb 24 órára) hűtőbe tesszük pihenni. Ezt a fázist semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen a sónak kiemelt szerepe van abban, hogy „megdolgozza" a kacsacombok rostjait, ezáltal pedig sokkal puhább, omlósabb végeredményt kapunk.

Másnap a kacsacombokról lesöpörjük vagy finoman letörölgetjük a felesleges sót, és bőrrel felfelé tepsibe sorakoztatjuk őket.

A libazsírt lassan megmelegítjük, majd ráöntjük a combokra úgy, hogy teljesen ellepje őket.

A combok mellé/közé helyezzük a kakukkfű- és rozmaringágakat, a félbe vágott fokhagymafejet, a babérleveleket.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Ezután mehet a 100 fokra előmelegített sütőbe, majd minimum 4 órán át süssük, amíg puha nem lesz.

A ropogós külsőért sütés után helyezzük át őket egy serpenyőbe, majd bőrével lefelé süssük ropogósra a kacsacombok bőrös felét.

Így lesz kívül ropogós, belül omlós a konfitált kacsacombod, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Hering András

Köretajánlónk a kacsához:

A tepsiben maradt zsiradékot semmiképpen ne dobjuk ki: öntsük csatos- vagy dunsztos üvegbe, felhasználható későbbi sütéshez vagy akár kenyérre kenve is.

A kívül ropogós, belül omlós konfitált kacsacomb recepjét itt találod! (RECEPT ÉS FOTÓ: HERING ANDRÁS)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!


Ezeket a fogásokat is készítsd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...