Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lehet mindig rend és tisztaság

Lelkemnek kedves cikk következik: apró trükkök, hogyan kerüld el a nagytakarítást úgy, hogy közben rend és tisztaság van a lakásodban. Tűkön ülök, remélem, ti is!

Jöjjenek azok az apró praktikák, amelyek azon okosok sajátjai, akik utálnak hétvégén egész napot felölelő takarításba bocsátkozni, értékes időt elvéve a filmezés-bambulás-evés-bulizás-gyereknevelés-szerelmükkellevés-olvasás együtteséből, mégis mindig rend van náluk. Hogy hogy csinálják? Hát így:

1. Kevés papírt és újságot hagynak elöl

Gondolj csak bele, ki az, akinek szerinted a legkupisabb az asztala az irodában? Ugye hogy azé, akinél a legtöbb IRAT van? Valamiért a papírok, cetlik, újságok, jegyzetek hihetetlen zsúfolt és káoszos képet tudnak festeni, főleg egy lakásban. Lehet, hogy csak három napnyi postát dobtál a konyhaasztalra, de mellette a kedvenc magazinod utolsó 12 száma és néhány prospektus együtt már túl sok. Tarts az újságoknak, postának egy-egy külön kis irattartót, vagy szanálj többször.

2. Nem dobálják szét a ruháikat

Én itt buktam meg, sziasztok. De tényleg, annyira irigylem azokat, akik nem állnak le a munkából való hazaérkezés utáni utcairuhát székredobás -> mackóbaöltözést követően netezni/enni. Példás viselkedés, és tényleg csak pár perc összehajtani és a szekrénybe tenni a levetett hacukát, illetve saját szigorúsági skálánk alapján a szennyesbe hajítani. Sokkal nagyobb rendetlenség-látszatot tud kelteni 3 levetett felső és 2 zokni is, mint amekkora ténylegesen van. Hálásak leszünk magunknak, ha nem hagyjuk napokig tornyosulni a ruháinkat.

3. Letörlik az asztalt/konyhapultot maguk után

Frissiben töröld le a kiöntött narancslevet, pörköltszaftot, teásbögretalp-alakzatot (vagy használj alátét, könnyen tisztíthatót), és mindig sepregesd le magad után a morzsákat. A titok nyitja: rögtön.

4. Nincs hegynyi ágynemű és díszpárna az ágyukon

Tényleg jól mutatnak a színes díszpárnák az ágyon, és van, aki valóban nem bír máshogy aludni, csak 3 párnával (sosem értettem, miért??), az ágy végében pedig tény, hogy melegít a kétféle 2*2méteres pokróc, azonban minél tovább tart megcsinálni az ágyad reggel magad után, annál kevésbé valószínű, hogy meg is teszed. A bevetetlen ágynál nyomasztóbb látvány pedig nincs. Maximum ha egyedül laksz.

5. Nincs semmiből felesleges és/vagy túl sok

(Főleg, ha kicsi a lakásunk.) De amúgy se. Ne halmozzunk fel teljesen feleslegesen 15 ágyneműgarnitúrát, megannyi díszpárnát, tárolódobozt, elöl hagyott cipőt, 5 sajtreszelőt, 40 bögrét, 8 vázát, porcelánszobrocskákat vagy egyáltalán, több bútordarabot, mint amit kihasználunk. Letisztultság. A kevesebb több. Kár ragozni.

6. Rendszeresen mosogatnak maguk után

A rendszeres nem egyenlő a heti eggyel! Annyira nem értem magamat sem - hát nem könnyebb és gyorsabb egyszerre két tányért elmosni (ráadásul ilyenkor még rászáradva sincs semmi), mint négy nap múlva tizenötöt??

7. Mindent a maga helyén tartanak

Ha levettél egy könyvet a polcról, behoztál a budiból egy újságot, esetleg kivételesen az ágyban lakkoztad ki a körmöd, vagy végigböngészted a DVD-idet a fotelben, ha végeztél, mindent pakolj vissza a helyére. Annyira könnyű.

8. Kabátok és cipők nincsenek szem előtt

A ledobált koszos cipők és fel nem akasztott kabátok korának is véget kell vetned – ha levetted a kabátod, tedd el, használj fogast, akasztót, szekrényt, akármit. Tüntesd el. A rengeteg toronyban álló cipő is csúnya. Rakd őket dobozba (így véded is őket), vagy vegyél egy praktikus cipőtárolót. És alap, hogy csak azok legyenek elöl, amiket épp használsz. (Nyári cipő télen ne, stb.)

9. Sok kicsi porszívózás

A végére hagytam a legdurvábbat: ők többször porszívóznak egy héten!! Nem háromhetente egyszer, amikor már úsznak a koszban, hanem többször rövidebben. Egyébként szerintem elég lehet az is, ha heti párszor összesöpröd a lehullott morzsákat, a hajszálakat összegyűjtöd a szőnyegről, stb. Nem kell mindig a porszívó, de hetente nem árt. Így talán megúszod évi egy igazi-igazi nagytakarítással.

(via housebeautiful)
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

használd_a_disqust
használd_a_disqust Fri, 2019-01-04 19:16

Amíg a három gyerek itthon volt, nem küzdöttem, esett, ahogy puffant. Mióta csak ketten vagyunk a párommal, rend van. Ezért aztán beszereztünk egy kutyát, hogy legalább szőr legyen a házban, pedig nem is benti kutya :)

Bodor Kata
Bodor Kata Thu, 2016-09-15 18:33

Nekem a beágyazással kapcsolatban van egy kérdésem. A multkor olvastam valahol - sajnos nem emlékszem hol -, nem igazán egészséges reggel azonnal beágyazni, mivel a baktériumoknak az a melegágya. Szellőztetésre bizony hagyni kell az ágynemüt. Akkor most melyik az igaz. Az ágynem lehet ugy tenni szellőztetés cimen, hogy ne legyen rendetlen hatása. A másik gondom hasonló mint az előttem szólók közül párnak, hiába rakok rendet, negyed óra mulva már mosogathatok ujból, pakolhatok ujból. Pedig ketten vagyunk, de az tuti, ha elmosogatok, elpakolok, 10 perc múlva a férjem már a konyhában van, valamit eszik, ezáltal kezdhetem előlről. Én is szeretem a rendet és tisztaságot, de azért egész nap nem pakolászok az tuti.

KisGa
KisGa Thu, 2015-12-17 10:34

Annyit még hozzátennék, hogy nappaliba, fürdőbe, hálószobákba szennyes kosár, ami dekoratív és nem látszik át, plusz mindenhova kis szemetes (WC, fürdő). Nálunk is van kutya, kettő is, én pont miattuk porszívózok minden nap. Eddig kis házban éltünk, amit hétvégén 2-3 óra alatt rendbe lehetett vágni, most viszont kétszer akkora lett a házunk így én is próbálok ilyen "szabályokat" bevezetni, különben hétvégenként meghalok :D Láttam még egy nagyon jópofa dolgot angol oldalon, amolyan "takarítási naptár" felosztva mindennapi, heti és havi teendőkre. Nekem nagyon tetszik :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2015-02-22 23:36

Ha egy nő hazamegy a munkából és a 8 órán túl még minden nap utazik reggel este 1-1 órát, az testvérek között is 10 óra, Akkor van e kedve mindent rakosgatni. Inkább ledobja a holmiját és nekiáll főzni, mire a gyerekek hazaérnek az iskolából, egy félórával az édesanyjuk után? Ezt tapasztalatból tudom, mivel a menyem is így dolgozik. Én már nyugdíjas vagyok, de csak most tudom így rendben tartani a lakást.
Míg dolgoztam bizony nem mindig ment, legtöbbször hétvégére maradt.

kisstimi93
kisstimi93 Sun, 2015-02-01 21:56

A ruhák ellen én azt vetettem be, hogy vettem egy műanyag kosarat, és amit épp leveszek, oda hajítom, nem elé és nem is a székre :)

kordazoo
kordazoo Sun, 2015-02-01 17:23

Igen, jó ötletek. Én ott buktam meg, hogy kutyánk van, így a napi porszívózás is túl ritka. Ja, és az informatikus férj a sok dróttal sem segít :D

csukcs
Csillu / csukcs Thu, 2015-01-29 09:40

Nálunk a 3 gyerek mellett is müködik az elsö 8 pont betartása. Már kiskoruktól erre voltak szoktatva. A 9. pontot a robotporszívónk oldja meg. :-)

calibra80
calibra80 Mon, 2015-01-26 23:12

Bár így lenne, de mivel többen élünk együtt így ez megvalósíthatatlan.

Antraversata
Antraversata Mon, 2015-01-26 20:08

Csak azt kell megvenni amit hasznalunk is. :)
A lenyeg ahogy kesz a rend kb 10 perc es megint kupi lesz... =)

fkatica
fkatica Mon, 2015-01-26 00:21

Elemi dolog, hogy az ember rendet tart maga körül, de férjem mindent elkövet és megtesz azért, hogy naponta megküzdjek!! Miért is?

Yoel
Yoel Sun, 2015-01-25 21:36

Én ebből csak a ruhákkal nem értek egyet, ugyanis nem vagyok hajlandó az akár már egyszer is felvett ruhámat visszarakni a tiszták közé a szekrénybe. Ettől függetlenül is össze lehet hajtani és megfelelő helyre tenni. Aki a narancslé-pörköltszaft stb-t nem takarítja el maga után és hagyja a piszkos edényeket napokig (ami egy napnál többet jelent) a mosogatóban, az viszont a többire sem lesz igényes. Én erre am is allergiás vagyok, foltos terítőre, stb, szerintem nem csak rendetlen, hanem gusztustalan is. A konyharuhát is egy nap után szívem szerint vinném a mosásba. Nálam leginkább azzal van a probléma, hogy a macskám szereti szétdobálni a szőrét, ami a szőnyeg teljes átfésülését igényli (szó szerint), amire nincs időm minden nap, meg hogy inkább éjjel tevékenykedem (festés, és hasonló zajmentes tevékenységek) és nem szeretek éjjel zörögni az elpakolással, főleg ha nem végeztem, persze a kellékeket mindig rendbe rakom, csak el nem, amíg nem fejeztem be a dolgomat vele. Persze nem szanaszét van minden hajigálva!

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2015-01-27 21:13

Macskaszőr ellen a tuti megoldás: Vileda elektromos seprű (és ez nem a reklám helye, nem vagyok az ügynökük). Lehet, hogy más márka is jó, de én ezt használom és erről van tapasztalatom, ezt tudom jó szívvel ajánlani. Minden szőrszálat felszed - a szőnyegről is, simán! -, sokkal szebben, mint a porszívó, kicsi, könnyű, viszonylag halk (este is simán lehet használni), egyedül tisztítani nehézkes. Óvni kell viszont attól, hogy a keféjére hosszú szálak (fonál, szőnyegrojt) tekeredjen fel, mert leáll és még tönkre is mehet. Én vagy 3 éve használom, és imádom. Két macskám van, lakásban tartva.

balint.janosne
balint.janosne Sun, 2015-01-25 16:37

Jaj,nem kell makulátlan tisztaság,csak érezd jól magad a lakásodban ! Ahol mindig rend van nem lakja a lakást! :)

anyuska63
anyuska63 Sun, 2015-01-25 10:04

Én pont így szoktam csinálni, mondjuk a család többi tagja ha nem vagyok otthon nem biztos, hogy ugyan így tesz és mégis örökké úgy látom kupi és rendetlenség van. De szerintem sokan így vagyunk ezzel.

zsettyke
zsettyke Sun, 2015-01-25 10:00

Egyet értek én mindég így tartottam és tartok rendet a lakásomba.Pedig voltunk 4, sajnos most már egyedül, de van egy zseb kutyám és egy cicám, hogy ne unatkozzak. Érdekes így neveltem a gyerekeimet is ők még is sokkal trehányabbak, de nem tudom miért jó rendetlenségbe élni

köleskása
köleskása Fri, 2015-01-23 23:32

Teljesen egyetértek, mindegyik szabály pofonegyszerű, könnyű és magától értetődő.
Csak akkor egyvalamit nem értek: miért van nálam mégis mindig óriási rendetlenség...? :) vagy inkább :(