Így lehet mindig rend és tisztaság

Lelkemnek kedves cikk következik: apró trükkök, hogyan kerüld el a nagytakarítást úgy, hogy közben rend és tisztaság van a lakásodban. Tűkön ülök, remélem, ti is!

Jöjjenek azok az apró praktikák, amelyek azon okosok sajátjai, akik utálnak hétvégén egész napot felölelő takarításba bocsátkozni, értékes időt elvéve a filmezés-bambulás-evés-bulizás-gyereknevelés-szerelmükkellevés-olvasás együtteséből, mégis mindig rend van náluk. Hogy hogy csinálják? Hát így:

1. Kevés papírt és újságot hagynak elöl

Gondolj csak bele, ki az, akinek szerinted a legkupisabb az asztala az irodában? Ugye hogy azé, akinél a legtöbb IRAT van? Valamiért a papírok, cetlik, újságok, jegyzetek hihetetlen zsúfolt és káoszos képet tudnak festeni, főleg egy lakásban. Lehet, hogy csak három napnyi postát dobtál a konyhaasztalra, de mellette a kedvenc magazinod utolsó 12 száma és néhány prospektus együtt már túl sok. Tarts az újságoknak, postának egy-egy külön kis irattartót, vagy szanálj többször.

2. Nem dobálják szét a ruháikat

Én itt buktam meg, sziasztok. De tényleg, annyira irigylem azokat, akik nem állnak le a munkából való hazaérkezés utáni utcairuhát székredobás -> mackóbaöltözést követően netezni/enni. Példás viselkedés, és tényleg csak pár perc összehajtani és a szekrénybe tenni a levetett hacukát, illetve saját szigorúsági skálánk alapján a szennyesbe hajítani. Sokkal nagyobb rendetlenség-látszatot tud kelteni 3 levetett felső és 2 zokni is, mint amekkora ténylegesen van. Hálásak leszünk magunknak, ha nem hagyjuk napokig tornyosulni a ruháinkat.

3. Letörlik az asztalt/konyhapultot maguk után

Frissiben töröld le a kiöntött narancslevet, pörköltszaftot, teásbögretalp-alakzatot (vagy használj alátét, könnyen tisztíthatót), és mindig sepregesd le magad után a morzsákat. A titok nyitja: rögtön.

4. Nincs hegynyi ágynemű és díszpárna az ágyukon

Tényleg jól mutatnak a színes díszpárnák az ágyon, és van, aki valóban nem bír máshogy aludni, csak 3 párnával (sosem értettem, miért??), az ágy végében pedig tény, hogy melegít a kétféle 2*2méteres pokróc, azonban minél tovább tart megcsinálni az ágyad reggel magad után, annál kevésbé valószínű, hogy meg is teszed. A bevetetlen ágynál nyomasztóbb látvány pedig nincs. Maximum ha egyedül laksz.

5. Nincs semmiből felesleges és/vagy túl sok

(Főleg, ha kicsi a lakásunk.) De amúgy se. Ne halmozzunk fel teljesen feleslegesen 15 ágyneműgarnitúrát, megannyi díszpárnát, tárolódobozt, elöl hagyott cipőt, 5 sajtreszelőt, 40 bögrét, 8 vázát, porcelánszobrocskákat vagy egyáltalán, több bútordarabot, mint amit kihasználunk. Letisztultság. A kevesebb több. Kár ragozni.

6. Rendszeresen mosogatnak maguk után

A rendszeres nem egyenlő a heti eggyel! Annyira nem értem magamat sem - hát nem könnyebb és gyorsabb egyszerre két tányért elmosni (ráadásul ilyenkor még rászáradva sincs semmi), mint négy nap múlva tizenötöt??

7. Mindent a maga helyén tartanak

Ha levettél egy könyvet a polcról, behoztál a budiból egy újságot, esetleg kivételesen az ágyban lakkoztad ki a körmöd, vagy végigböngészted a DVD-idet a fotelben, ha végeztél, mindent pakolj vissza a helyére. Annyira könnyű.

8. Kabátok és cipők nincsenek szem előtt

A ledobált koszos cipők és fel nem akasztott kabátok korának is véget kell vetned – ha levetted a kabátod, tedd el, használj fogast, akasztót, szekrényt, akármit. Tüntesd el. A rengeteg toronyban álló cipő is csúnya. Rakd őket dobozba (így véded is őket), vagy vegyél egy praktikus cipőtárolót. És alap, hogy csak azok legyenek elöl, amiket épp használsz. (Nyári cipő télen ne, stb.)

9. Sok kicsi porszívózás

A végére hagytam a legdurvábbat: ők többször porszívóznak egy héten!! Nem háromhetente egyszer, amikor már úsznak a koszban, hanem többször rövidebben. Egyébként szerintem elég lehet az is, ha heti párszor összesöpröd a lehullott morzsákat, a hajszálakat összegyűjtöd a szőnyegről, stb. Nem kell mindig a porszívó, de hetente nem árt. Így talán megúszod évi egy igazi-igazi nagytakarítással.

(via housebeautiful)

Címlapról ajánljuk

További cikkek