Itt egy olcsó recept arra, hogyan lehet tökéletes a steaked a mosogatógépben is

Itt egy elérhető megoldás arra, ha nincsenek meg otthon a sous vide-álásra alkalmas eszközeink, akkor hogyan főzzük lassan, kíméletesen puhára és omlósra a húst.

A steak története helyett kezdjük inkább 1-2 jó tanáccsal, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek húst szeretnél készíteni otthon:

  • Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak készítésénél a megbízható hentestől beszerzett, jó minőségű steaknek való hús beszerzése (eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárány és egyéb hús, hal is lehet).
  • A sütéshez használt serpenyő gondos kiválasztása, amely egy jó minőségű, vastag aljú serpenyő legyen, mivel ezeknek a típusú serpenyőknek az alja több hőt tárol, és nem hűti le az edényt a steak-ünk, valamint a sütési folyamat közben is végig egyenletes hőközlésre képes.
  • Az olajban történő pácolást, ha lehet, végleg felejtsük el. Az igaz, hogy az olaj nagyon jól tartósít, viszont közben vízelvonó képessége dolgozik, és dehidratál, ezért szigorúan tilos bő olajban pácolni a minőségi steak-et.

Ez világos, de mi az a sous vide?

A sous vide(ejtsd: szuvid) egy olyan főzési technológia, amely meghatározott, és állandóan ellenőrzött, egyenletes hőfokú vízben főzi meg a műanyagba vákumozott alapanyagokat. Vákuumzacskóban vagy tasakban lezárva a hús vagy zöldség sehol nem lesz túlsütött vagy száraz, és megőrzi minden tápanyagtartalmát és ízét.

A sous vide részletesebb folyamatáról, előnyeiről és hátrányairól itt olvashatod el korábbi cikkünket a témában.

Bár már háztartási forgalomban is kaphatóak a meglehetősen költséges sous vide-áló berendezések (és akkor még nem is beszéltünk a vákumozóról és a hozzátartozó fóliáról), a főzési technológia hívei szerint mindez egy egyszerű mosogatógépben, majd egy serpenyő segítségével is tökéletesen kivitelezhető.

Mutatjuk is a maszek, praktikus receptet az otthoni sous vide-áláshoz.

A fentiek alapján tehát mindössze annyi dolgod van, hogy

  • meggyőződj arról, hogy a kiválasztott hús légmentesen lezárt vákumfóliában kerül a mosogatógépedbe,
  • amit aztán nagyjából 50fokon, 90 perces mosóprogramon kell hagynod főni.

Mivel itthon sajnos nem egyszerű feladat rendesen vágott steaket találni, a videóban szereplő, úgynevezett T-bone steak (aminek lényege, hogy úgy darabolják a húst, hogy a csonton rajta legyen a bélszín és a hátszín is) pedig hazai hentestől szinte beszerezhetetlen, ezért ha csont nélküli bélszín vagy hátszín szelettel dolgoznál elegendő lehet a 30 perces program is.

  • Ha ezzel megvagy, vajazz vagy olajozz ki egy nagyobb serpenyőt, közepes átsütés, és tetszés szerinti fűszerezés után után pedig már tálalhatod is a minden eddiginél omlósabb és ízletesebb vörös húsokat.

Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnod egy nagyon jó minőségű húst sous vide-álva, angolosra vagy legalább medium well módozatra sütve. Hidd el, ezek után már nincs visszaút, mert egyszerűen imádni fogod!

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Coook

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...