Itt egy olcsó recept arra, hogyan lehet tökéletes a steaked a mosogatógépben is

Itt egy elérhető megoldás arra, ha nincsenek meg otthon a sous vide-álásra alkalmas eszközeink, akkor hogyan főzzük lassan, kíméletesen puhára és omlósra a húst.

A steak története helyett kezdjük inkább 1-2 jó tanáccsal, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek húst szeretnél készíteni otthon:

  • Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak készítésénél a megbízható hentestől beszerzett, jó minőségű steaknek való hús beszerzése (eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárány és egyéb hús, hal is lehet).
  • A sütéshez használt serpenyő gondos kiválasztása, amely egy jó minőségű, vastag aljú serpenyő legyen, mivel ezeknek a típusú serpenyőknek az alja több hőt tárol, és nem hűti le az edényt a steak-ünk, valamint a sütési folyamat közben is végig egyenletes hőközlésre képes.
  • Az olajban történő pácolást, ha lehet, végleg felejtsük el. Az igaz, hogy az olaj nagyon jól tartósít, viszont közben vízelvonó képessége dolgozik, és dehidratál, ezért szigorúan tilos bő olajban pácolni a minőségi steak-et.

Ez világos, de mi az a sous vide?

A sous vide(ejtsd: szuvid) egy olyan főzési technológia, amely meghatározott, és állandóan ellenőrzött, egyenletes hőfokú vízben főzi meg a műanyagba vákumozott alapanyagokat. Vákuumzacskóban vagy tasakban lezárva a hús vagy zöldség sehol nem lesz túlsütött vagy száraz, és megőrzi minden tápanyagtartalmát és ízét.

A sous vide részletesebb folyamatáról, előnyeiről és hátrányairól itt olvashatod el korábbi cikkünket a témában.

Bár már háztartási forgalomban is kaphatóak a meglehetősen költséges sous vide-áló berendezések (és akkor még nem is beszéltünk a vákumozóról és a hozzátartozó fóliáról), a főzési technológia hívei szerint mindez egy egyszerű mosogatógépben, majd egy serpenyő segítségével is tökéletesen kivitelezhető.

Mutatjuk is a maszek, praktikus receptet az otthoni sous vide-áláshoz.

A fentiek alapján tehát mindössze annyi dolgod van, hogy

  • meggyőződj arról, hogy a kiválasztott hús légmentesen lezárt vákumfóliában kerül a mosogatógépedbe,
  • amit aztán nagyjából 50fokon, 90 perces mosóprogramon kell hagynod főni.

Mivel itthon sajnos nem egyszerű feladat rendesen vágott steaket találni, a videóban szereplő, úgynevezett T-bone steak (aminek lényege, hogy úgy darabolják a húst, hogy a csonton rajta legyen a bélszín és a hátszín is) pedig hazai hentestől szinte beszerezhetetlen, ezért ha csont nélküli bélszín vagy hátszín szelettel dolgoznál elegendő lehet a 30 perces program is.

  • Ha ezzel megvagy, vajazz vagy olajozz ki egy nagyobb serpenyőt, közepes átsütés, és tetszés szerinti fűszerezés után után pedig már tálalhatod is a minden eddiginél omlósabb és ízletesebb vörös húsokat.

Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnod egy nagyon jó minőségű húst sous vide-álva, angolosra vagy legalább medium well módozatra sütve. Hidd el, ezek után már nincs visszaút, mert egyszerűen imádni fogod!

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?