Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Szakácskönyvek javasolják, internetes receptekben is olvashatjuk - és ha megfigyeljük, a modern, haladó gondolkodású szakácsoktól is néha azt halljuk: mosd meg a csirkét (vagy bármilyen húst). Érdekes, hogy Julia Childtól kezdve a neves James Bearden keresztül (akiről egyébként díjat is elneveztek, és a vendéglátás minden területén kiosztják: ez a legnagyobb szakmai elismerés Észak-Amerikában) Marcus Samuelssonig, az etióp születésű, svéd szakácsig sokan javasolják, hogy a nyers húst alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.

Régen talán fontos volt, hogy a maradék tollaktól, esetleg szőrtől megszabaduljunk, de az egészségügyi szempontokat senki sem vette figyelembe. Talán az is fontos volt, hogy a kevésbé jó hűtési és tárolási feltételek miatt a hús nem mindig volt a legfrissebb, vagy épp a legjobb szagú, és ezt a mosással el lehetett távolítani. Az pedig már egy félrevezetés volt, hogy a baktériumokat le lehet mosni a hús felületéről, ennek ellenére ma még mindig tartja magát ez a tévhit - és több kárt okoz, mint gondolnánk.

Két szempont szerint sem tanácsos húst mosni:

  • Az egyik maga a mosás

Ez ugyanis mikronméretű vízcseppekkel borítja be a mosogató környékét, ami kifröcsög a hús mosása közben. Még ha nem is látjuk, szanaszét spriccelnek a húsról lepattanó kis vízcseppek, és velük együtt mennek a bacik is, amiket ugye nem is lehet lemosni a húsról. És egyébként miért is lehetne, a kezünkről sem jön le az igazi kosz szappan nélkül, és takarítani sem csak vízzel szoktunk. Igaz, gőzzel már igen, és itt jön be a hőfok a képbe, és vele együtt a másik szempontunk:

  • A kórokozók

Ezek nem csak a hús felületén találhatók. A nyers szárnyasok és a sertés is tartalmazhat olyan baktériumokat, parazitákat, akár bélférget is, amelyek nem a felületén vannak, és amelyeket csak és kizárólag az alapos hőkezelés irthat ki. A marhahús esetében nyilván mindannyian ismerjük a véresen tálalt bélszínt, és ez nem véletlen: ez a hús vastag zsírréteg alatt helyezkedik el az állatban, és nem jut be a belsejébe semmilyen baktérium. Ugyanez viszont a darált húsokra kevésbé igaz. A frissesség persze sok mindenre garancia is egyben, de a csirkénél még az sem elég.

Tehát az “öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra” kezdetű recepteket inkább magunkban írjuk át, és ne dőljünk be a nagyoknak sem.

Ne mossuk a húst, csak töröljük szárazra, itassuk le a felesleges nedvességet, ami épp elég ahhoz, hogy füst és nagyobb fröcsögés nélkül olajban süssük, vagy kellően fűszerezzük, majd hőkezeljük megfelelően, és akkor nem lehet baj.

Olvastad már?

Mi az a sous vide?

Hozzászólások (17)

Törölt felhasználó

Alapvet?en nem a baktériumok miatt mossuk meg a húsokat, hanem a szennyez?dések miatt. Mert a hentesek általában keszty? nélkül nyúlnak a húshoz, stb. El nem tudom képzelni, hogy mosás nélkül f?zzek bármit is.

aantee

Egyetértek az el?ttem szólóval. Nekem arra is jó gondolni, hogy amíg a pultban a véres nyálkában állt a hús, ennek egy részét igenis le tudom róla mosni. Hogy a belsejében marad baci? Ilyen a hús természete... A mosogató környékén meg illik rendszeresen takarítani, fert?tleníteni.

Rhode

Ez úgy hülyeség, ahogy van. Igenis meg kell mosni a húst, mert sok szennyez?dés van rajta. A véres nyálkás ragadós szennyeket igenis le kell mosni, utána lehet törölni is, attól függ?en, hogyan fogjuk elkészíteni. Nyilván nem nyersen esszük, tehát sütés, f?zés közben a baktériumok elpusztulnak. Semmiképpen nem tudnám megenni, ha nem mosnám meg elkészítés el?tt.

Törölt felhasználó

A mosás fontos, ahogy a felesleges vér kiáztatása is. A mosogató környékére szétpotyogó bacik pedig néhány órán belül különösebb fert?tlenítés nélkül is elpusztulnak a számukra élhetelten fém/fa/m?anyag/csempe felületen. F?leg ha le is töröljük azt. A cikk felesleges riogatás.

Törölt felhasználó

Én meg el nem tudom képzelni,hogy megmossam!Ahogy azt sem,hogy nyálkás véres trutyiban úszó húst vegyek.És ez a bölcsesség,hogy a hentes megfogja!Hú!!!!!!És a kenyér hány kézen megy át?Megmossátok???Vesztek szalámit,párizsit és mosás???????51éves vagyok és élek .Mosatlan hústól is!

Taju

Mint ahogy a többiek is a megmosott hústól, vagyis gyakorlatilag teljesen mindegy. Csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik, és ahogy eddig tette.

Bea-68

Komolyan, néha csodálkozom, hogy még élek, pedig amióta az eszemet tudom, mindig megmostuk a húst, még anyám is, meg a nagyanyám is. Talán kicsit átesett a világ a ló túlsó oldalára ezzel a túlzott baktérium mániával, sterilizált környezetben n? fel sok gyerek, aztán csodálkozunk, hogy nincs immunrendszerük.

Törölt felhasználó

A húst mindig meg kell mosni. Pl. ha egy kicsit véresebb, még be is áztatjuk. Ez megint csak egy hülye embert?l való állítás, akinek biztos érdeke f?z?dik a papírtörl? bizniszhez.

Hindzsi

Ha a "bacikat" nem lehet lemosni, akkor hogy spiccelnek szanaszét a vízzel? :-D

Törölt felhasználó

Nos, szerintem ha jó min?ség? (vagyis nem romlott/rothadó) húst veszek és használok, a hússal járó bacikat a sütés tökéletesen orvosolja. Minél kevesebb dologgal érintkezik a nyers hús a konyhában, annál jobb - és természetesen egy nagyobb húsos projekt után érdemes fert?tleníteni a környezetet (ez egy kb. 3 perces man?ver...). Én ha megmosom a húst - mert már bocs, de megteszem és meg is fogom! - azért van, mert nem szeretem, ha csúszik a kezem alatt, "kiugrik" a kezem alól és hiába az éles kés, esetleg meg is vágom magam. A mosással a nyálka és egyéb maszatok eltávolíthatóak, ett?l a húst könnyebb megfogni és egyenletesebben felszeletelni. Szerintem ha valaki megfelel?en tisztán tartja a konyháját, akkor nem gond a mosás (persze nem fröcsög?, öml? víz alatt kell csinálni :) )

Ildiko1978

már bocsánat, de amikor véres jó hogy megmosom. Mindig megmosta a Nagyanyám is! El nem tudnám képzelni, hogy nem mossam meg!

herta

A vér lemosható, és esztétikai szempont. Itt a kórokozókról van szó.

Törölt felhasználó

azt tetszett,ha a bacikat nem lehet lemosni,akkor mit spriccelünk szanaszét??? írta Hindzsi,,, és én is ezen gondolkodom...

herta

Ha valami baktériumos, minden amivel érintkezik, az lesz: a kés, a vágódeszka, a kezed, a víz, aztán a mosogató környéke, amivel a baktériumos víz érintkezik, de attól még a csirke is bacis marad.

MolnarE

Ezt tuti brit tudosok talaltak ki :D Na de tenyleg, meg soha senki nem betegedett meg a csaladomban mosott hus miatt, sot meg ismerosom sincs olyan. Akkor most mi van? :)

witch

Nalam azon mulik, hogy nez ki amit vettem. Peldaul, ha vacuum csomagolasban van az oldalas, akkor azt lemosom, mert csuszos es nehezebb darabolni. Viszont a hentes pultnal ami van, azt nem fontos, mert en a fozessel-sutessel irtom a bacilusokat.

meseto

el sem bírom képzelni, hogy a húst mosás nélkül tegyem a fazékba ismerek olyat, aki a csirkét is maximum leöblíti, de én rosszul vagyok attól a sárga hártyarétegt?l, ami a b?rén van, addig sikálom jó forró vízzel, amit még a kezem elbír, amíg a sárga cuccot mind leszedem és a b?re hófehér lesz

Doktor Jánosné

Az a csirke sem evett gabonát, amelyikr?l a sárga színt le lehet mosni, vagy vakarni. A kukoricán n?tt csirke sárga, lemoshatatlan a színe, nem hártyás a b?re. Saját nevelés? csirkét is lemosom kívül-belül, miután lekopasztottam a tollát, és szétbontottam.

meseto

saját nevelés?nek is ott a b?rén az a sárga hártya csak utána kezdem felbontani, ha már tiszta a b?re (egyben könnyebb tisztítani) nem hiszem, hogy a gabonától lesz a b?re sárga, esetleg a kukoricától, de nyáron pl. nem jó sok kukoricával etetni, zsíros lesz t?le

Törölt felhasználó

...és akkor még nem beszéltünk a vágóhidakról.............hiába ultra modern /?/ a felszerelés, ki tudja...........szóval nem a benne lév? akármik miatt mossuk, hanem a rárakódott szennyez?dést?l!!! Aki akarja süsse, f?zze bele az általa megevett kajába a plusz koszt. Igaz, ahogy a magyar mondás szólja: a disznó sem tudja, mit?l hízik.

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek