Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Szakácskönyvek javasolják, internetes receptekben is olvashatjuk - és ha megfigyeljük, a modern, haladó gondolkodású szakácsoktól is néha azt halljuk: mosd meg a csirkét (vagy bármilyen húst). Érdekes, hogy Julia Childtól kezdve a neves James Bearden keresztül (akiről egyébként díjat is elneveztek, és a vendéglátás minden területén kiosztják: ez a legnagyobb szakmai elismerés Észak-Amerikában) Marcus Samuelssonig, az etióp születésű, svéd szakácsig sokan javasolják, hogy a nyers húst alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.

Régen talán fontos volt, hogy a maradék tollaktól, esetleg szőrtől megszabaduljunk, de az egészségügyi szempontokat senki sem vette figyelembe. Talán az is fontos volt, hogy a kevésbé jó hűtési és tárolási feltételek miatt a hús nem mindig volt a legfrissebb, vagy épp a legjobb szagú, és ezt a mosással el lehetett távolítani. Az pedig már egy félrevezetés volt, hogy a baktériumokat le lehet mosni a hús felületéről, ennek ellenére ma még mindig tartja magát ez a tévhit - és több kárt okoz, mint gondolnánk.

Két szempont szerint sem tanácsos húst mosni:

  • Az egyik maga a mosás

Ez ugyanis mikronméretű vízcseppekkel borítja be a mosogató környékét, ami kifröcsög a hús mosása közben. Még ha nem is látjuk, szanaszét spriccelnek a húsról lepattanó kis vízcseppek, és velük együtt mennek a bacik is, amiket ugye nem is lehet lemosni a húsról. És egyébként miért is lehetne, a kezünkről sem jön le az igazi kosz szappan nélkül, és takarítani sem csak vízzel szoktunk. Igaz, gőzzel már igen, és itt jön be a hőfok a képbe, és vele együtt a másik szempontunk:

  • A kórokozók

Ezek nem csak a hús felületén találhatók. A nyers szárnyasok és a sertés is tartalmazhat olyan baktériumokat, parazitákat, akár bélférget is, amelyek nem a felületén vannak, és amelyeket csak és kizárólag az alapos hőkezelés irthat ki. A marhahús esetében nyilván mindannyian ismerjük a véresen tálalt bélszínt, és ez nem véletlen: ez a hús vastag zsírréteg alatt helyezkedik el az állatban, és nem jut be a belsejébe semmilyen baktérium. Ugyanez viszont a darált húsokra kevésbé igaz. A frissesség persze sok mindenre garancia is egyben, de a csirkénél még az sem elég.

Tehát az “öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra” kezdetű recepteket inkább magunkban írjuk át, és ne dőljünk be a nagyoknak sem.

Ne mossuk a húst, csak töröljük szárazra, itassuk le a felesleges nedvességet, ami épp elég ahhoz, hogy füst és nagyobb fröcsögés nélkül olajban süssük, vagy kellően fűszerezzük, majd hőkezeljük megfelelően, és akkor nem lehet baj.

Olvastad már?

Mi az a sous vide?

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Alapvet?en nem a baktériumok miatt mossuk meg a húsokat, hanem a szennyez?dések miatt. Mert a hentesek általában keszty? nélkül nyúlnak a húshoz, stb. El nem tudom képzelni, hogy mosás nélkül f?zzek bármit is.

aantee

Egyetértek az el?ttem szólóval. Nekem arra is jó gondolni, hogy amíg a pultban a véres nyálkában állt a hús, ennek egy részét igenis le tudom róla mosni. Hogy a belsejében marad baci? Ilyen a hús természete... A mosogató környékén meg illik rendszeresen takarítani, fert?tleníteni.

Rhode

Ez úgy hülyeség, ahogy van. Igenis meg kell mosni a húst, mert sok szennyez?dés van rajta. A véres nyálkás ragadós szennyeket igenis le kell mosni, utána lehet törölni is, attól függ?en, hogyan fogjuk elkészíteni. Nyilván nem nyersen esszük, tehát sütés, f?zés közben a baktériumok elpusztulnak. Semmiképpen nem tudnám megenni, ha nem mosnám meg elkészítés el?tt.

Törölt felhasználó

A mosás fontos, ahogy a felesleges vér kiáztatása is. A mosogató környékére szétpotyogó bacik pedig néhány órán belül különösebb fert?tlenítés nélkül is elpusztulnak a számukra élhetelten fém/fa/m?anyag/csempe felületen. F?leg ha le is töröljük azt. A cikk felesleges riogatás.

Törölt felhasználó

Én meg el nem tudom képzelni,hogy megmossam!Ahogy azt sem,hogy nyálkás véres trutyiban úszó húst vegyek.És ez a bölcsesség,hogy a hentes megfogja!Hú!!!!!!És a kenyér hány kézen megy át?Megmossátok???Vesztek szalámit,párizsit és mosás???????51éves vagyok és élek .Mosatlan hústól is!

Taju

Mint ahogy a többiek is a megmosott hústól, vagyis gyakorlatilag teljesen mindegy. Csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik, és ahogy eddig tette.

Bea-68

Komolyan, néha csodálkozom, hogy még élek, pedig amióta az eszemet tudom, mindig megmostuk a húst, még anyám is, meg a nagyanyám is. Talán kicsit átesett a világ a ló túlsó oldalára ezzel a túlzott baktérium mániával, sterilizált környezetben n? fel sok gyerek, aztán csodálkozunk, hogy nincs immunrendszerük.

Törölt felhasználó

A húst mindig meg kell mosni. Pl. ha egy kicsit véresebb, még be is áztatjuk. Ez megint csak egy hülye embert?l való állítás, akinek biztos érdeke f?z?dik a papírtörl? bizniszhez.

Hindzsi

Ha a "bacikat" nem lehet lemosni, akkor hogy spiccelnek szanaszét a vízzel? :-D

Törölt felhasználó

Nos, szerintem ha jó min?ség? (vagyis nem romlott/rothadó) húst veszek és használok, a hússal járó bacikat a sütés tökéletesen orvosolja. Minél kevesebb dologgal érintkezik a nyers hús a konyhában, annál jobb - és természetesen egy nagyobb húsos projekt után érdemes fert?tleníteni a környezetet (ez egy kb. 3 perces man?ver...). Én ha megmosom a húst - mert már bocs, de megteszem és meg is fogom! - azért van, mert nem szeretem, ha csúszik a kezem alatt, "kiugrik" a kezem alól és hiába az éles kés, esetleg meg is vágom magam. A mosással a nyálka és egyéb maszatok eltávolíthatóak, ett?l a húst könnyebb megfogni és egyenletesebben felszeletelni. Szerintem ha valaki megfelel?en tisztán tartja a konyháját, akkor nem gond a mosás (persze nem fröcsög?, öml? víz alatt kell csinálni :) )

Ildiko1978

már bocsánat, de amikor véres jó hogy megmosom. Mindig megmosta a Nagyanyám is! El nem tudnám képzelni, hogy nem mossam meg!

herta

A vér lemosható, és esztétikai szempont. Itt a kórokozókról van szó.

Törölt felhasználó

azt tetszett,ha a bacikat nem lehet lemosni,akkor mit spriccelünk szanaszét??? írta Hindzsi,,, és én is ezen gondolkodom...

herta

Ha valami baktériumos, minden amivel érintkezik, az lesz: a kés, a vágódeszka, a kezed, a víz, aztán a mosogató környéke, amivel a baktériumos víz érintkezik, de attól még a csirke is bacis marad.

MolnarE

Ezt tuti brit tudosok talaltak ki :D Na de tenyleg, meg soha senki nem betegedett meg a csaladomban mosott hus miatt, sot meg ismerosom sincs olyan. Akkor most mi van? :)

witch

Nalam azon mulik, hogy nez ki amit vettem. Peldaul, ha vacuum csomagolasban van az oldalas, akkor azt lemosom, mert csuszos es nehezebb darabolni. Viszont a hentes pultnal ami van, azt nem fontos, mert en a fozessel-sutessel irtom a bacilusokat.

meseto

el sem bírom képzelni, hogy a húst mosás nélkül tegyem a fazékba ismerek olyat, aki a csirkét is maximum leöblíti, de én rosszul vagyok attól a sárga hártyarétegt?l, ami a b?rén van, addig sikálom jó forró vízzel, amit még a kezem elbír, amíg a sárga cuccot mind leszedem és a b?re hófehér lesz

Doktor Jánosné

Az a csirke sem evett gabonát, amelyikr?l a sárga színt le lehet mosni, vagy vakarni. A kukoricán n?tt csirke sárga, lemoshatatlan a színe, nem hártyás a b?re. Saját nevelés? csirkét is lemosom kívül-belül, miután lekopasztottam a tollát, és szétbontottam.

meseto

saját nevelés?nek is ott a b?rén az a sárga hártya csak utána kezdem felbontani, ha már tiszta a b?re (egyben könnyebb tisztítani) nem hiszem, hogy a gabonától lesz a b?re sárga, esetleg a kukoricától, de nyáron pl. nem jó sok kukoricával etetni, zsíros lesz t?le

Törölt felhasználó

...és akkor még nem beszéltünk a vágóhidakról.............hiába ultra modern /?/ a felszerelés, ki tudja...........szóval nem a benne lév? akármik miatt mossuk, hanem a rárakódott szennyez?dést?l!!! Aki akarja süsse, f?zze bele az általa megevett kajába a plusz koszt. Igaz, ahogy a magyar mondás szólja: a disznó sem tudja, mit?l hízik.

Címlapról ajánljuk

További cikkek