Másnaposság? Soha többet!

Neked is megvan a tuti módszered másnaposságra? Most elmondjuk a miénket!

Mindenkinek vannak tuti ellenszerei a másnaposságra, de tudományosan kevés állja meg a helyét. Kezdjük az elején!

Az ember alkoholt iszik néha, sőt, néha nem is keveset. Jönnek az ünnepek például, remek alkalom az összes szomszéd, családtag, barát végiglátogatására, borozgatásra, ünneplésre. Aztán persze ott a Szilveszter, a kötelező mulatozás estéje… és jön a tömérdek mennyiségű alkohol. Csak bor vagy egy kis pezsgő is, esetleg néhány pohárkányi tömény. A egyik tévhit már itt előjön. A különféle italok keverése nem befolyásolja a részegség, és ezzel együtt a másnaposság fokát. Pontosabban nem ez befolyásolja. A szervezetünk érzékeli a különböző alkoholtartalmat, hamarabb, vagy később érezzük a az alkoholos befolyásoltság jeleit. Azonban nem mindig eszerint határozzuk meg az italok fogyasztásának tempóját. Tehát lehet, hogy sörrel kezdtünk, és percek alatt ledöntöttünk 1-1 pohárral, de aztán váltottunk vodkára, és hasonló gyors egymásutánban húztuk le a 4 centes adagokat. Másnap fejfájás, hányinger, fáradtság, vörös szem, és általános rossz közérzet a jutalom. De tudnunk kell, ez az összes elfogyasztott alkohol mennyiségén túl függ (ami így valószínűleg több, mint ha csak sört ittunk volna), nem attól, hogy mit kevertünk mivel.

Olvastad már?

Mitől leszel a legkevésbé másnapos?

A másnaposság viszont gyötrő érzés, és ilyenkor mindenkinek van egy jótanácsa, csak nem mindegyik működik. Ehhez egy tényt kell csak a magunkévá tennünk: az alkohol vízelvonó hatású, és minden részegséggel, vagy enyhébb befolyásoltsággal azonosított jellemzője ennek köszönhető.

A kávé

A kávéivás nem működik. A kávé is vízelvonó hatású ugyan, de a víz, amellyel készül, ezt a hatást ellensúlyozza is. Ideig-óráig éberebbé tesz ugyan az értágító hatásnak köszönhetően de nem pótolja a vizet, amire a szervezetnek szüksége van a normális működéshez. Esetleg a vízhajtó hatás segíthet az alkohol távozásában, de ehhez is víz kell, sok-sok víz.

Magas (gyümölcs)cukortartalmú ételek

A magas cukortartalom általában energiát is jelent. Ugyanakkor ez az energia kérészéletű, a cukor hullámvasút pedig még kellemetlenebbé teheti a másnaposságot. A gyümölcscukor viszont lassabban bomlik le a szervezetben, ezért sok gyümölcsfogyasztás segíthet abban, hogy végigcsináljuk a napot.

Összetett szénhidrátok

Ugyanez igaz például a teljeskiőrlésű termékekre is, vagyis az összetett szénhidrátokat tartalmazó ételekre. Lassabban, kiegyensúlyozottabban emelik a vércukrot, több energiát adnak, egyúttal csökkentik a hányingert is. De ugyanezt a hatást egy gyomorsav elleni rágópasztillával is elérhetjük.

Az acetaldehid szint csökkentése

Az alkohol alapvetően a májban bomlik le egy ADH nevű enzim segítségével (alkohol-dehidrogenáz), de mivel jól oldódik, ezért a szervezetben mindenhova eljut, pl. a tüdőbe is, ettől érezzük a leheleten is. Az ADH acetaldehiddé alakítja az alkoholt, és a legújabb kutatások szerint az az acetaldehid-szint csökkentése a szervezetben a másnaposság érzetét is csökkenti. Ezt pedig a legeredményesebben – bármilyen furcsán hangzik is – Sprite-fogyasztással tehetjük meg.

Bár egyik sem biztos módszer, és az alkohol agyra, és szervezetre gyakorolt pontos hatásait, azok visszafordítását, vagy kivédését még nem sikerült teljesen feltérképezni, a hidratálás, vagyis nagy mennyiségű víz fogyasztása, és az összetett szénhidrátok tűnnek a legbiztosabb segítségnek. Jó tanáccsal, tudom, tele a padlás, de magunknak segítünk, ha már iszogatás közben beteszünk a sorba egy üveg ásványvizet is. Másnap pedig, ha nincs más megoldás, és nem tudunk pihenni, fájdalomcsillapító, gyomorsavlekötő, és egy kis kulacsban – nem, nem rum – VÍZ!

Olvastad már?

Csodaszer másnapra: korhelyleves

Címlapról ajánljuk

További cikkek