43 főzőlapot teszteltek – nem csak az ár a fontos vásárláskor

A Tudatos Vásárlók egyesülete ezúttal indukciós főzőlapokat vizsgált változatos szempontrendszer szerint, hogy megkönnyítsék a döntést, ha vásárlás előtt állunk.

A beépíthető főzőlapok korát éljük. Két fő típusuk: a gáz és az elektromos főzőlap. Ez utóbbit tovább bonthatjuk klasszikus, vaslapos, kerámia és indukciós főzőlapokra. A gyártók állítása szerint az indukciós főzőlapok gyorsak, biztonságosak és kevés energiát fogyasztanak, ami vonzóvá teszi ezt az alternatívát, ha éppen főzőlap választás előtt állunk. Első pillantásra mindegyik indukciós főzőlap egyformának tűnik. A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjéből azonban kiderül, hogy ez közel sem igaz, mert teljesítményüket tekintve nagyok lehetnek a különbségek. Nézzük, melyik a legjobb!

43 főzőlapot teszteltek – nem csak az ár a fontos vásárláskor

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 márka - AEG, Beko, Bosch, Electrolux, Elica, Gorenje, Ikea, Miele, Neff, Samsung, Siemens, Smeg, Whirlpool - 43, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi laboratóriumban.

A vizsgált szempontok:

  • megfelelően betöltik-e funkciójukat,
  • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk,
  • mennyi energiát fogyasztanak,
  • mennyire zajosak,
  • kellően biztonságosak-e.

Az elsődleges funkciójuk tekintetében több tesztnek is alávetették a készülékeket. Vizet forraltak, olajat melegítettek, krumplit és palacsintát sütöttek. Így mérték, hogy a termékek milyen gyorsan képesek az ígért teljesítményt prezentálni, illetve szükség esetén egyenletesen tartani a kívánt hőmérsékletet. Ráadásul azt is mérték, hogy mindezt milyen energiabefektetéssel érik el. Az indukciós főzőlapok esetében kényes kérdés lehet, hogy mennyire zajosak. A hagyományos kerámia főzőlapokhoz képest jó esetben talán ez az egyetlen, ami gyengeségükként róható fel. Az indukciós főzőlapok ugyanis hangosabbak, mert halk, zúgó hangot hallatnak, amit általában a főzőlap részét képező ventilátor okoz. A tesztelés során néhány modellnél probléma volt a zajos relé. Az Ikea Grundad 404.670.82 terméke el is vérzett ezen a ponton. Minden egyéb tesztelt szempont szerint elfogadhatóan, sőt, jól szerepelt, de nem ő lesz a legjobb barátunk, ha csendes miliőre vágyunk főzés közben. Ugyanakkor nem szükséges minden Ikea főzőlapról lemondanunk, ha halk berendezésre vágyunk. Az Ikea Smaklig 504.678.83 a mezőny egyik legcsendesebb modellje, itt viszont a használat kényelme és a funkcionalitás az, ami kompromisszumos lehet.

A termékek átlagárai a teszt publikálásakor 83 000 Ft és 1 190 000 Ft között mozogtak. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Összesítésben a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 383 000 Ft-os átlagárával, viszont a maga 90 cm-es szélességével ez nem egy mindenhova könnyedén beilleszthető darab. Jó hír, hogy a sorban már a legtöbb konyhára jellemző 60 cm széles termékek követik: AEG, Electrolux és Ikea termékek végeztek még az élen, melyek 110-140 000 Ft közötti áron érhetőek el. Nem kell tehát feltétlenül egy vagyont költenünk arra, hogy egy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlapot tudhassunk a magunkénak. Viszont jó, ha alaposan utánajárunk egy-egy termék valós teljesítményének és nem csak márka vagy ár alapján döntünk, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. Ebben lehetnek segítségünkre a Tudatos Vásárlók Egyesületének független tesztjei.

A tesztelt termékek közül 12 főzőlap egyben beépített páraelszívóval is rendelkezik. Emiatt ezek más árkategóriában is mozognak: 450 000 Ft és 1 510 000 Ft között.

Teljesítményük tekintetében pedig ezeknél érdemes a páraelszívó képességeit is vizsgálni vásárlás előtt.

Az erre vonatkozó teszteredményeket szeptemberben publikálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete a pára-, szagelszívók terméktesztben.

A teljes indukciós főzőlapokról készített termékteszt előfizetéssel megtekinthető a Tudatos Vásárlók tesztoldalán, ITT.

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek