Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így szabadulj meg a molylepkéktől egyszerűen!

A molylepkék előszeretettel telepszenek meg ruháink és száraz élelmiszereink között, ha pedig már a lakásban röpködnek ide-oda, valószínűleg kiirtani sem lesz egyszerű őket.

A molylepke nem csíp, nem szúr, hangja sincsen és mégis: ez az egyik legjobban zavaró élőlény egy otthonban, ami kirágja a kedvenc pamutpulcsikat és belepetézik az összes tartós, száraz élelmiszerünkbe. 

Egy háztartás általában kétféle molylepkének adhat otthont: a ruhamolynak, mely a textíliák között és szekrényeink eldugott zugaiban érzi magát a legbiztonságosabb helyen, valamint a lisztmollyal, melynek lárvái a lisztek, aszalt gyümölcsök, magvak és gabonapelyhek között petézik le előszeretettel. 

Egy kifejlett nőstény általában csak pár napig él, ezalatt a rövid idő alatt viszont több, mint 200 petét képes lerakni, amelyek valójában nem imágóként, hanem lárva korukban a legkártékonyabbak. 

Bár a két különböző típusú molylepke nagyon hasonlít egymásra, érdemes őket külön kezelni egymástól, ha szeretnénk megszabadulni tőlük. 

A lisztmolyok ellen...

... Takaríts ecettel!

A konyhaszekrényekbe bármikor becsúszhat valami, amiről egy pillanat alatt képesek vagyunk megfeledkezni. A folyamatos takarítás mellett molypara esetén töröld át az üres szekrényt ecetes vízzel, az erős szagok ugyanis elűzik a kártevőket. 

Fagyassz 

Ha molylepkét látsz a lakásban, azonnal kezdj el körülnézni az elraktározott száraz élelmiszerek között! Valószínűleg nem ez az ötlet nyeri el legjobban olvasóink tetszését, de a molylepkék nem bírják sem a nagyon hideg, sem a túl meleg hőmérsékletet. Az olyan esetleges „molytanyákat”, mint a liszt, a müzli vagy a rizs, tedd legalább 24 órára a fagyasztóba, ez idő alatt biztosan megfagynak a lárvák! 

Ne halmozd fel az élelmiszereket

Spájzolni jó dolog, azonban kockázatos is! Ha túl sok tartós élelmiszert tartasz otthon, a molyok nagyobb eséllyel eszik be magukat minden olyan helyre, amely táplálékforrásként szolgálhat számukra. Vásárolj mindenből annyit, ami belátható időn belül elfogy, ezeket pedig tárold gondosan lefedve, üveg vagy műanyag edénybe zárva, hiszen nem jut be a moly oda, ahova nem talál bejáratot. 

Ha ruhamollyal van dolgod

A ruhamolyoknál szintén igaz, hogy a legnagyobb kárt a lárvák csinálják, akik fejlődésük érdekében valóságosan falják az olyan kényes anyagokat, mint például a gyapjú, a selyem, a szőrme vagy a kasmír. Megelőző jelleggel mindig porszívózzuk át a szekrények belsejét is, különösen ügyelve a sarkakra és az elhanyagoltabb területekre. 

Téli ruháinkat nemrégiben raktuk félre, ezek a textíliák pedig jó esetben tisztán kerültek el a dobozba vagy a felső polcra, így máris csökkentettük az esélyét annak, hogy megrágják a molyok. A finom illatú levendula textilzacskóba csomagolva, egy kis borssal és fahéjjal fűszerezve szintén védelmet ad ruháink számára, ha viszont megtehetjük, érdemes beszereznünk egy vákuumos ruhatárolót, amelyben 100%-os biztonsággal tárolhatunk minden kényes anyagot. 

Ez is érdekes! - 7 jel, hogy nagyon rosszul bánsz a ruháiddal

A nagymama régi ruháinak jellegzetes naftalinszagát ma már biztosan nem érezzük sehol, a molyirtóknál használt kémiai vegyületet ugyanis néhány éve már betiltották az EU-ban, egy kis terpentinbe áztatott papír a szekrénybe függesztve azonban szintén nagy segítség, ha ki kell űzni a molyokat. 

Ha ruhamolyokkal találkozunk a lakásban, mossunk ki minden ruhát a megengedett legnagyobb hőfokon. Ahogy a lisztmolyoknál a fagyasztás, úgy a ruhamolyoknál a meleg vizes mosás lehet a legpusztítóbb, és egyben legbiztosabb megoldás. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via goodhousekeeping, dívány

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

swenson
swenson Wed, 2019-05-29 16:51

Az élelmiszermoly egy mocsok jószág.Nem szereti az erős aromájú dolgokat( kávé, bors, majoranna stb.) ezekben nem találtam.Viszont vígan eszi és rakja a petéit a tengeri sóba, a citrompótlóba, mogyorófélékbe, csokiba, napraforgómag közé, dióbél közé, átrágja magát a nylon zacskón, a papíron.Imádja delikátot, lisztet, búzadarát. Leveskockát ha használsz a paprikásokat szereti, a zöldségeseket kevésbé.Szóval kidobtam mindent. Átmostam mindent.3 év után úgy tűnt talán megváltunk egymástól. Aztán bevásároltam - most kezdem ismét. Valamivel újra bekerült a lakásba. Most már csak annyit fogok venni, amit tényleg megeszünk. Pl.rizs-használok belőle, aztán egy fagyasztós fiók csak arra való, hogy a többi ott dekkoljon, míg ismét nem használom majd. Talán sikerül, talán nem. A csapdán még mindig látok 1-2 lepkét naponta. Hiába a műanyag doboz, a peremébe rakja a petéit, alig látni. Már kuktába is dugtam el élelmiszert, oda is sikerült besettenkednie. S anno találtam petét ruhaneműn is. Minden héten kirámoltam és átmostam mindent, erre a zoknimon találok rá. Szóval ne vegyél a boltban olyan terméket, aminek a csomagolásán apró lyukakat találsz.Ha átlátszó a zacskója, mozgasd meg - ha olyasmit találsz benne, mintha pókhálós lenne, az is fertőzött. A gyufásdobozt nyisd ki, mielőtt beviszed a lakásba. Hát, ennyi kb. Hátha tudtam segíteni....

lilibe
lilibe Thu, 2019-05-23 17:05

Ha fagyasztunk, akkor is benne marad a lárva.... és ki akar molylárvás liszttel sütni.... Ha valami bemolyosodott ki kell dobni, a polcokat kitakarítani. Lehet kapni ragasztós molycsapdákat, ruhamolyhoz és élelmiszer molyhoz valót is, ezeket kirakva egyrészt láthatjuk a fertőzés mértékét, másrészt a felragadt molyok már nem tudnak tovább szaporodni. Egy ilyen molycsapda 3 hónapig csalogatja magához a kártevőket. Természetesen a takarítás és a biztonságos csomagolás is fontos.

Elen70
Elen70 Wed, 2019-05-22 11:49

Érdekes, mióta eszik a ruhamoly pamutot? Nem gyapjú akart lenni?