Így szabadulj meg a molylepkéktől egyszerűen!

A molylepkék előszeretettel telepszenek meg ruháink és száraz élelmiszereink között, ha pedig már a lakásban röpködnek ide-oda, valószínűleg kiirtani sem lesz egyszerű őket.

A molylepke nem csíp, nem szúr, hangja sincsen és mégis: ez az egyik legjobban zavaró élőlény egy otthonban, ami kirágja a kedvenc pamutpulcsikat és belepetézik az összes tartós, száraz élelmiszerünkbe.

Egy háztartás általában kétféle molylepkének adhat otthont: a ruhamolynak, mely a textíliák között és szekrényeink eldugott zugaiban érzi magát a legbiztonságosabb helyen, valamint a lisztmollyal, melynek lárvái a lisztek, aszalt gyümölcsök, magvak és gabonapelyhek között petézik le előszeretettel.

Egy kifejlett nőstény általában csak pár napig él, ezalatt a rövid idő alatt viszont több, mint 200 petét képes lerakni, amelyek valójában nem imágóként, hanem lárva korukban a legkártékonyabbak.

Bár a két különböző típusú molylepke nagyon hasonlít egymásra, érdemes őket külön kezelni egymástól, ha szeretnénk megszabadulni tőlük.

A lisztmolyok ellen...

... Takaríts ecettel!

A konyhaszekrényekbe bármikor becsúszhat valami, amiről egy pillanat alatt képesek vagyunk megfeledkezni. A folyamatos takarítás mellett molypara esetén töröld át az üres szekrényt ecetes vízzel, az erős szagok ugyanis elűzik a kártevőket.

Fagyassz

Ha molylepkét látsz a lakásban, azonnal kezdj el körülnézni az elraktározott száraz élelmiszerek között! Valószínűleg nem ez az ötlet nyeri el legjobban olvasóink tetszését, de a molylepkék nem bírják sem a nagyon hideg, sem a túl meleg hőmérsékletet. Az olyan esetleges "molytanyákat", mint a liszt, a müzli vagy a rizs, tedd legalább 24 órára a fagyasztóba, ez idő alatt biztosan megfagynak a lárvák!

Ne halmozd fel az élelmiszereket

Spájzolni jó dolog, azonban kockázatos is! Ha túl sok tartós élelmiszert tartasz otthon, a molyok nagyobb eséllyel eszik be magukat minden olyan helyre, amely táplálékforrásként szolgálhat számukra. Vásárolj mindenből annyit, ami belátható időn belül elfogy, ezeket pedig tárold gondosan lefedve, üveg vagy műanyag edénybe zárva,hiszen nem jut be a moly oda, ahova nem talál bejáratot.

via GIPHY

Ha ruhamollyal van dolgod

A ruhamolyoknál szintén igaz, hogy a legnagyobb kárt a lárvák csinálják, akik fejlődésük érdekében valóságosan falják az olyan kényes anyagokat, mint például a gyapjú, a selyem, a szőrme vagy a kasmír. Megelőző jelleggel mindig porszívózzuk át a szekrények belsejét is, különösen ügyelve a sarkakra és az elhanyagoltabb területekre.

Téli ruháinkat nemrégiben raktuk félre, ezek a textíliák pedig jó esetben tisztán kerültek el a dobozba vagy a felső polcra, így máris csökkentettük az esélyét annak, hogy megrágják a molyok. A finom illatú levendula textilzacskóba csomagolva, egy kis borssal és fahéjjal fűszerezve szintén védelmet ad ruháink számára, ha viszont megtehetjük, érdemes beszereznünk egy vákuumos ruhatárolót, amelyben 100%-os biztonsággal tárolhatunk minden kényes anyagot.

Ez is érdekes! - 7 jel, hogy nagyon rosszul bánsz a ruháiddal

A nagymama régi ruháinak jellegzetes naftalinszagát ma már biztosan nem érezzük sehol, a molyirtóknál használt kémiai vegyületet ugyanis néhány éve már betiltották az EU-ban, egy kis terpentinbe áztatott papír a szekrénybe függesztve azonban szintén nagy segítség, ha ki kell űzni a molyokat.

Ha ruhamolyokkal találkozunk a lakásban, mossunk ki minden ruhát a megengedett legnagyobb hőfokon. Ahogy a lisztmolyoknál a fagyasztás, úgy a ruhamolyoknál a meleg vizes mosás lehet a legpusztítóbb, és egyben legbiztosabb megoldás.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via goodhousekeeping, dívány

Címlapról ajánljuk

További cikkek