Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így spórolnak a gombócos fagyival és vágnak át minket

Ha gondolkoztál már, miért jóval drágább némelyik gombócos fagylalt, mint a többi, most majd megérted...tényleg megéri többet áldozni rá!

Azt nyilván senki se gondolja, hogy minden fagyi színtiszta gyümölcsből készül, tiszta alapanyagokkal, de úgy tűnik, jóval több trükk létezik, mint hinnénk.

CÉL: egyszerűbb beszerzés, a drága friss gyümölcsök/alapanyagok felkutatásának, szállításának, feldolgozásának kikerülése, és persze tetemes mennyiségű pénz megspórolása – írja a hvg.

Tudtad?

A vanília kilója tavaly még 50 ezer forint körül volt, idén 150 ezer forintot is elkérnek a madagaszkári termésért, de nő a tej és tejszín ára is.

1. Paszta

Az édesség alapját ekkor egy előre bekevert pasztával adják meg, ezt pedig tejjel vagy vízzel kell összedolgozni, és kész.

2. Fagylaltpor

A minőségi fagyireceptek lebutítása – cukrot, aromákat, stabilizátorokat, tejport tartalmazó fagylaltpor vízzel való elkeverése. Gyümölcsöt maximum szárítva vagy zúzva tartalmaz.

3. Variálás a tejjel

Míg egy minőségi cukrászda mondjuk 4%-os, friss pasztörizált (házi) tejjel dolgozik, a trükközők ezt helyettesíthetik zsírszegény UHT-tejjel, savóporral, a tejszínt pedig tejporral kókuszzsírral vagy pálmaolajjal.

4. Térfogatnövelés

Míg a fagyigép lapátja „csak” 30-40 %-kal, az emulgeálószerek akár 100-150%-kal is növelhetik a fagyi térfogatát.

5. A tiltólistás „maradékos” trükk

A fagyis doboz alján levő maradékot felengedve hozzákeverni a holnapi adaghoz. Ez már káros is az egészségre, és elvileg tilos is alkalmazni.

Házi fagyireceptek:

Nem elég szigorú a szabályozás

A Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagylaltról ír, és annál is leginkább az aroma tiltása és a kötelező, 40-50 %-os gyümölcstartalom tekinthető szigorú előírásnak. 

Mibe is kerül az a gombóc fagyi, amelyet 170 forinttól 350 forintig vehetünk meg?

A cikk kalkulációja az anyagköltségre korlátozódik, és egységesen ötdekás gombócokkal számol:

Minőségi fagylalt: 60 forinttól
Fagylalt gyümölcspasztával: 40 forinttól
Fagylalt porból: 25 forinttól
Silány fagylalt porból, habosítva: 20 forinttól

Egyre több kezdeményezés indul, hogy szigorúbb szabályozás legyen, mennyi szárazanyagot, tejet, tejszínt, vajat, gyümölcsöt kell tartalmaznia, illetve milyenek legyenek a térfogati jellemzői.

Az túlzott adalékanyag-használatot kérik számon a pár éve, jellemzően az albán pékségek mellett megjelent silány minőségű fagylaltoknál is. 

+ További gyanús jelek, hogy gyér a fagyi minősége:

  • túlzottan harsány színek – például egy almafagyi sosem zöld vagy piros, hanem barnás, de a banán vagy vanília sem napsárga
  • a pultból kifolyó, felpúpozott fagyihegyek - így nem nagyon lehet megfelelően hűteni a terméket
  • gyümölcsrészek a fagyihalom tetején – sokszor csak mutatóba, a tetejére szórnak gyümölcsdarabokat
  • túlzottan alacsony ár

​A Nébih azt tanácsolja, ha látjuk, hogy az árus nem megfelelő minőségű fagylaltot árul, ha koszos a bolt vagy ápolatlan az eladó, inkább forduljunk ki az üzletből.

...és ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pasztoi_istvan
pasztoi_istvan Mon, 2017-07-24 15:44

Ezek szerint ha valaki a leggagyibb (20 Ft anyagköltség) fagyit 170-ért adja, az 150-et keres egy gombócon. (Persze ez nem igaz, mert ebből még a munkát és egyéb költségeket is ki kell termelni.)
Ehhez képest a 60 Ft-os alapanyagból 60+150=210 lenne egy gombóc.
Aki ennél többért adja (kivéve persze valami tényleg drága/primőr gyümölcsöst) az ezek szerint rabló rabló.