Így főznek a britek karácsonykor

Az angol karácsonyi édességek már hetekkel az ünnep előtt megjelennek a boltokban. Ez nem csoda, az Agatha Christie által is emlegetett „karácsonyi puding” hagyományosan is hónapokon keresztül készül…

Angol karácsonyi puding

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján ...

A magyar fordítás csalóka: a karácsonyi pudingnak semmi köze a zselészerű, hűtött édességhez. Az angol pudding szó egyszerűen desszertet jelent, a karácsonyi puding pedig többek között aszalt gyümölcsök, fűszerek, zsír és brandy felhasználásával készül. A masszát egy napon keresztül gőz fölött főzik a háziasszonyok, majd minimum hetekig hűvös helyen érlelik, hogy a karácsonyi lakoma során rummal leöntve és meggyújtva, az ünnepi asztal dísze legyen…

Kevésbé tömény – és szerintem sokkal finomabb – édesség a mince pie. A vajas tésztás piték tölteléke, a mincemeat (szó szerint darált hús) manapság aszalt gyümölcsökből készül, de eredetileg valóban hússal töltötték a kis, karácsonyi sütiket. Állítólag egészen a Tudor időkig vezethető vissza a mince pie története, de csak a 19. században lett belőle édesség.

Mince pie

Az angol Karácsony elmaradhatatlan harmadikja a Christmas Cake és a Christmas pudding után. A mince darált húst jelent, nagyon régen a hússal keverték össze a gyümölcsös masszát, de az ...

A karácsonyi lakoma főszereplője persze a sült pulyka. A pulykaevés szokása a viktoriánus korban alakult ki, korábban inkább liba- vagy marhasülttel ünnepeltek a britek. Mivel a pulyka hatalmas mérete pont megfelelt egy tehetős, 19. századi család igényeinek, hamar elterjedt országszerte. A pulykasütést a brit háziasszonyok (és -emberek) szinte művészi fokon művelik.

A legünnepibb húsételek

A madár mellől nem hiányozhat a töltelék és a tejszínből és zsemlemorzsából készülő „kenyérszósz” sem. Utóbbi helyett van, aki pecsenyeszószt vagy vörösáfonya-mártást kínál. Köretként burgonyát és valamilyen zöldséget tálalnak általában – valami rejtélyes oknál fogva különösen népszerű a kelbimbó…

Pulykasült gesztenyemártással

Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek ...

Egy rendes karácsonyi családi vacsora fontos eleme még a Harry Potter fordítója által „pukkanós bonbonként” emlegetett Christmas cracker robbantgatása. A cracker egy nagy szaloncukorra emlékeztető csomag, melynek két végét két ember megfogja és megrántja – mire a szerkezet nagy durranás és füstölgés kíséretében szétszakad. A cracker mindenképp tartalmaz három dolgot: egy papírcetlit valamilyen faviccel, melyet el lehet sütni az asztalnál, egy színes papírkoronát, melyet fel kell venni, és valamilyen apró játékot.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...