Így csökkentsd a SZÉNHIDRÁTOT az ünnepek alatt! 3 tuti tipp a dietetikustól

Ha nem szeretnéd, hogy az egekbe lőjön az ünnepi szénhidrátfogyasztásod, akkor fogadd meg szakértőnk tanácsait!

Karácsonykor nincs hiány szeretetben, meghittségben, na és persze finomabbnál finomabb ételekben. Mindegy, hogy húsokról, süteményekről vagy köretekről legyen szó, ezek jellemzően kalóriadúsak, mi magunk pedig az ünnepi hangulatra hivatkozva nem igazán tudunk mértéket tartani. Együtt a család, kevesen figyelnek arra, hogy mennyit esznek - különösen vendégségben nem akarjuk megbántani a házigazdát. A lakomák során általában nem válogatunk - fehérjéből, zsírból és szénhidrátból is a szükségesnél többet fogyasztunk. Ebben a cikkben most a szénhidráttartalom csökkentésére adok néhány egyszerű tippet!

1. Kezdjük a nehezével!

Az ünnepi időszakban sokféle süti készül, és nagy mennyiségben. Akár csak az ünnepi kedvenceket "muszáj" elkészítenünk, akár vendégeket várunk, akár valamilyen újdonságot szeretnénk épp kipróbálni - biztos, hogy izzik a sütő napokig. Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, hogy a sütemények igen jelentős szénhidrátforrások - hiszen jellemzően lisztből készülnek cukorral. Próbáljuk az alábbiakat betartani a szénhidrátmennyiség csökkentése érdekében:

  • Sütemények sütésekor búzaliszt helyett például használhatunk valamilyen maglisztet, amelyekről általánosságban elmondható, hogy magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel. Érdemes tudni róluk, hogy folyadékfelvevő képességük nagyobb a hagyományos lisztekénél, ezért több tojást érdemes például a kókuszlisztes süteményhez tenni, különben morzsás, száraz lesz a végeredmény.
  • A karácsonyi szokáseredet szerint ahhoz, hogy a következő évben sok pénzünk legyen, érdemes mákos süteményt enni. A biztos sikerhez készítsünk lisztmentes máktortát - ennek szaftossága a zsiradékon múlik, ha nagyon stílushűek akarunk maradni, akkor tehetünk mákolajat a tésztába.
  • készíthetünk eleve lisztmentes desszerteket is - pl. desszertgolyókat, pohárkrémeket.
  • A bejglitésztába is csempészhetünk egy kis változatosságot, a tésztájához használjunk részben teljes kiőrlésű lisztet, töltelékét pedig édesítsük szénhidrát- és energiamentes édesítőszerrel. Persze ez utóbbi megoldást minden sütinél alkalmazhatjuk a szénhidráttartalom csökkentése érdekében.
  • Elég tuti megoldások a kevés hozzávalókból, extra gyorsan (sütés nélkül), tészta nélkül is elkészíthető joghurttorták, amelyeket édesítsünk gyümölcsökkel, édesítőszerekkel.

2. Variáljunk a köreteken!

  • Egyszerű szénhidrátcsökkentési módszer, ha a köreteken variálunk. Kínáljuk a családot a megszokott burgonya- és rizsköret mellett/helyett alacsonyabb szénhidráttartalmú, izgalmas párolt/sült zöldségköretekkel, (majonézmentes) friss salátákkal! Egy jó fűszerezéssel, sok meleg színű zöldséggel (pl. cékla, édesburgonya) tökéletesen illenek majd az ünnepi sültekhez.
  • Csökkentsd a kenyér mennyiségét! Attól valószínűleg nem kell tartani, hogy nem lesz elég a kalóriabeviteled ebben az időszakban, úgyhogy bátran engedd el (vagy legalább felezd meg) a kenyeret a töltött káposzta, a halászlé, a szaftos sültek, hidegtálak mellől!
  • Kicsit messzebb van még, de a szilveszteri lencsefőzelék sem ragaszkodik a lisztes rántáshoz, ha a már megfőtt lencse egy részét kivesszük a fazékból leturmixoljuk, majd visszaöntjük, és így sűrítjük. De idén főzelék helyett akár egy ízletes lencsesalátával is ünnepelhetjük majd az Újévet!

3. Figyeljünk az italokra is!

Az ünnepek alatt gyakran még azok is cukros üdítőket isznak, akik ezt egyébként év közben ritkán teszik - ez pedig nem jelent mást, mint sok, gyorsan felszívódó szénhidrátot. Üdítőitalok helyett, ha tehetjük, igyunk energiamentes ízesített vizeket, vagy készítsünk vendégeinknek gyümölcsös teát jó sok citrommal, akár lehűtve is - ezzel a házi szomjoltóval garantált a siker!

A legfontosabb azonban, amit az ünnepi időszakban szerintem érdemes fejben tartanunk, hogy nem az evés, nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek