Az igazi angol pite titka

A britek vitáznak azon, hogy ki készítette először a bárányos pitét, az állás Arsenal-Cork City 4:2, olasz honban pedig ugyanez történik a pizzával: Róma-Nápoly 2:3.

Egy New York-ban élő angol ismerősöm arról panaszkodott, hogy az egyetlen dolog, ami a legjobban hiányzik neki külhonban, az a Sheperd’s pie, tehát a birkapásztor pite, melyet, ahogy nevéből is következik, bárányhúsból készítenek. Ott egyszerűen nem lehet sehol fellelni, pedig neki akár az egyszerűbb, marhából készült Cottage pie is megfelelne. Bárány farmok kevésbé fordulnak elő az amerikai ranch-eken, szarvasmarhát tartanak mindenhol, úgyhogy kitalált egy amcsi megfelelőt, a cowboy pie-t. Most már csak a megvalósításban kell jeleskednie.

Ahogy nálunk a halászlét minden Duna melléki településen másféle módon készítik, úgy a pásztor pitének is megvannak a különböző típusai.

Az írek zellerrel sütik és nem tesznek a tetejére parmezánt, mint Gordon Ramsey. A krumplipürét szerecsendióval ízesítik, de a húshoz nem tesznek sem rozmaringot, sem kakukkfüvet. Úgy vallják, hogy ők készítették és találták fel ezt az ételt elsőként. A Sheperd’s pie elnevezés 1885-ben látott napvilágot. Egy korabeli szakácskönyv író, a Wiltshire-i születésű Jane Grigson tollából származik. Ezt a tényt meghazudtolva az írek úgy vélik, ők már a XV. században feltalálták, pedig akkor még az európaiak fel sem fedezték Amerikát, a burgonya őshazáját.

A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós tetejű ételkülönlegességet. A sheperd’s pie egyik legismertebb bálványozója a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards. Nemrégiben megjelent önéletrajzi írásában, mely Life címmel jelent meg, említést is tesz róla: “It’s now famous, my rule on the road. Nobody touches the shepherd’s pie until I’ve been in there. Don’t bust my crust, baby. It’s written in the contract.” Röviden, csak nehogy valaki be merje törni az ő pitéjének a tetejét! Turnéi során még írásba is foglaltatja a pitével kapcsolatos szabályait, sőt, lehet, hogy külön paragrafus is szól róla. Ez aztán az igazi pite-fetisiszta hozzáállás!

További pie receptekért kattints ide

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.