10 tipp a kínzó sóvárgás legyőzésére

Édesre sósat, sósra édeset, mindenből csipegetünk egy kicsit, amit éppen a nyelvünk kíván. Ismerős? Olvasd el tippjeinket, reméljük, segítenek a sóvárgás leküzdésében!

Mindannyian tudjuk, hogy egészségesen kellene ennünk, és mégis nehezen küzdjük le a vágyat valami más után, legyen az egy szelet brownie, egy kehely tejszínhabos fagyi vagy egy ínycsiklandó sajtos pizza. Szokásaink igencsak megnehezítik a sóvárgás leküzdését. Most nézzük, hogyan könnyíthetjük meg a dolgunkat!

1. Ne hagyd ki a reggelit!

Sokan azért nem reggeliznek, mert nem éhesek még reggel. Kutatási eredmények bizonyítják azonban, hogy ha megfelelő energia- és fehérjetartalmú reggelit eszünk, az sokat segít a délelőtti kívánósság legyőzésében.

2. Gondolkozz kicsiben!

Nagyon kívánod az édeset, így engedélyezel magadnak egy kis sütit – na de rögtön 3 szeletet? Ha kívánod az édeset, csak egy kis adag sütit egyél, élvezz ki minden falatot, majd várj 15 percet, hogy elmúljon a kínzó sóvárgás!

3. Cseréld ki!

Édes ízre vágysz? Cukorka helyett egyél egy tál édes gyümölcsöt! Sós ízre vágysz? Chips helyett rágcsálj egy kis pisztáciát! Próbáljunk hasonló ízű, egészségesebb nassolnivalót választani, csak jól járhatunk vele! Fontos tudatosítani, hogy a kívánósság általában csak nagyon rövid ideig tart, ne essünk áldozatául!

4. Keresd az okát!

Képtelen vagy abbahagyni a sajtos ropi rágcsálását? Próbáld kideríteni, mi a folyamatos nassolás oka, akár vezess nasinaplót! Lehet, hogy fáradt vagy? Vagy ideges? Esetleg csak unatkozol? Ha naplót vezetsz, jó eséllyel rátalálsz a szokásaid mögött álló okokra, és így könnyebb lesz szembenézni velük, leküzdeni őket.

5. Párosítsuk egészséges ételekkel!

Ha nagyon vágyunk sült krumplira, egy fél adaggal ehetünk a grillezett csirkénk és salátánk mellé. Így a kedvünk sem megy ez az evéstől, viszont kedveztünk is az egészségünknek.

6. Ne legyen mindentől bűntudatod!

Ha megeszel egyetlen szelet tortát egy baráti szülinapon, az még nem ok a bűntudatra. Inkább élvezd ki minden falatját, és válassz olyan jó minőségű desszerteket, amelyeket igazán szeretsz! A hosszan tartó önmarcangolás nem segít, edd meg azt a szelet tortát, aztán térj vissza a kiegyensúlyozott étrendre!

7. Tereld el a figyelmed!

Ha mindig akaraterővel utasítjuk el a kívánósságot, az előbb-utóbb visszaüthet, hiszen ha nem leszünk elég erősek, akkor utána lelkiismeret-furdalásunk van. A kívánósság általában nagyon rövid ideig tart, van, hogy csak percekig – tereljük el a figyelmünket! Sétáljunk egy negyedórát, hívjunk fel valakit, pakoljunk el magunk körül - várjuk ki, amíg elmúlik!

8. Dugd el a nasit!

Már ha egyáltalán kell otthon tartanod. A legjobb, ha nincs is otthon semmi nassolnivaló. Ha a család miatt mégis „kell”, akkor rejtsd el a szekrénybe, ne legyen szem előtt, ne essen kézre.

9. Felejtsd el a diétákat!

Kiválasztottál magadnak egyet az épp trendi divatdiéták közül, és beleőrülsz a szabályokba – pont azokat az ételeket kívánod, amelyeket éppen tilos enned, ezért állandóan harcolsz magaddal, néha az akaraterőd győz, néha a nasi. Felejtsd el a divatdiétákat, a kiegyensúlyozott étrendhez és fogyáshoz nem kell hosszú tiltólistákat fejben tartanod! Egy kis apró kényeztetés alkalmanként megszüntetheti a szenvedést.

10. Felejtsd el a fényképeket!

Mivel egész nap a kaja körül jár az eszed, mindenhonnan csodálatosabbnál csodálatosabb ételfotók kacsintgatnak rád. Uralkodj magadon, ne nézegess olyan olyan képeket a neten, amelyek kibírhatatlan falási vágyat váltanak ki belőled!

(via Time.com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek