11 hívogató húsvéti étek és történet a szerkesztőség kedvenceiből

Lássuk a Nosalty szerkesztőségének kedvenc húsvéti fogásait!

  1. 1.

    Csípős töltött tojás

    Bagdi Gréta, kreatív tartalmi menedzser: A húsvéti asztalról a töltött tojást kedvelem a legjobban: ezt a csípős (deviled egg) változatot különösen, mindig készül hozzá házi majonézes krumplisaláta, tartármártás, és egy kis sonkatál. A tojásokat nagy gonddal főzöm, hogy szépen pucolhatóak legyenek, ehhez találtok egy pár trükköt a Nosalty oldalán, a krémnél pedig elsődleges szempont, hogy nagyon habos legyen, petrezselyem vagy újhagyma szórás mindig kerül rá.

  2. 2.

    Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette

    Huszár Dóra, marketing menedzser : Húsvétisonka-imádó vagyok, és nagy szerencsémre a családom mindig készül ezzel a fogással. Ezzel indítjuk a reggelt, hagymahéjjal festett mélyvörös tojásokkal, tormával, uborkával, salátával, kenyérrel esszük és az ünnepek alatt naponta többször is nekiállunk falatozni. Emellett én maradok a tojásfesténél és sütisütésnél.

  3. 3.

    Húsvéti ötfonatú kalács

    Dimashky-Korompai Tímea, újságíró: Mi hagyományosan csolnoki füstölt sonkát, töltött tojást és házi tormát eszünk húsvétkor. Ilyenkor a ház megtelik a főtt sonka isteni illatával, ezért alig tudjuk kivárni, hogy asztalhoz ülhessünk. De a legnagyobb kedvencünk a húsvéti kalács, amivel tényleg nem tudunk betelni. A locsolók mindig jó fogadtatásban részesülnének nálunk – bár reméljük, hogy nem találnak meg minket túl könnyen!

  4. 4.

    Parmezános-tormás sonkatekercsek

    Gerzsenyi Flóra, kreatív multimédia-tervező: Én vagyok a kalács és a süteményfelelős már pár éve, bár azok kevésbé csigáznak fel, mint a sós dolgok. Nekem a sonkatekercs a kedves húsvéti ételem, azt anutám készíti, kaszinótojással és az öve a legfinomabb, legszépebb. Gyerekkorom óta imádom, ahogy kinéz: (full autentikusan amúgy, de mégis valamiért extrább, mint másé) franciasaláta alap, rá a tekercsek és köré a kaszinók. Ja és fontos, hogy minden egyes tojás tetejére kerüljön egy kis fodros petrus levél. Anélkül meg se enném. Plusz szeretném megjegyezni, hogy igaz, nagy karácsonyfan vagyok, de számomra a húsvét az, AZ ünnep. A tavasz karácsonya. Jó idő van, friss alapanyagok, virágok, színek, illatok, minden zöldellik, lehet kaja után ejtőzni a kertben.

  5. 5.

    Óriás piskótatekercs-torta

    Liptati Lilla, újságíró: A húsvétot abszolút a sütemények miatt várom igazán. Az utóbbi években felkerült a repertoárba a piskótatekercs-torta is, mely minden évben más gyümölcslekvárral készül. A látványa mennyei, így abszolút locsolócsábító desszert, és akkor az ízéről még nem is beszéltem. 

  6. 6.

    Reteklevélpesztó

    Hering András, főszerkesztő: Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, és a zöldjét se hagyjuk kárba veszni! A reteklevélpesztó például isteni szendvicsbe vagy pirítósra kenve, felhasználhatjuk tésztaszószként vagy rizottóalapként is.

  7. 7.

    Húsvéti töltelék gazdagon

    Simon Gábor, kreatív multimédia-tervező: Kedvenc ünnepeim közé tartozik, mert már délre illik úgy beállni, mint a gerely. A klasszik kötözött sonka, főtt tojással és rengeteg tormával kitűnő kísérői a pálinkának. Az évnek ebben a szakaszában vagyok csak hajlandó retket enni, de ilyenkor jóízűen fogyasztom. A lábatlan tyúk (sült töltelék) az egyik különlegessége a húsvéti asztalunknak, amit a sonka, tojás és a friss zöldségek mellé az örömtől repesve tudok falatozgatni. Ugyanakkor húsvét alkalmából a csokoládéért és az édességekért is nagyon lelkesedem, a kertekben sétálva pedig még mindig remélem, hogy a nyuszi elrejtett nekem is valahol egy kosarat. 

  8. 8.

    Répatortatekercs

    Rosanics Petra, multimédia rovatvezető : Pogányságom ellenére elképzelhetetlen számomra a húsvét a sonka-kalács-tojás hármasfogat nélkül. A sonkát évek óta dédmamám receptje alapján készítem, és ilyenkor a kalácsot is saját kezűleg gyártom. A tojás azonban nem sima főtt tojás nálunk, többnyire tojáskrémet vagy tojássalit készítek belőle, de gyakran csinálom momofuku-módra szójaszószosan. Ha pedig jönnek rokonok, akkor babkát is csinálok, bár most a répatortás tekercsem annyira jó lett, hogy lehet azt készítek.

  9. 9.

    Egyszerű vegán tojáskrém

    Hankusz Sára, videós receptszerkesztő : Egy igazi húsvéti klasszikus a tojáskrém, de mivel jó pár éve nem ehetek tojásfehérjét, így kellett valamilyen alternatíva. Így tavaly kipróbáltam a füstölt tofuból készült "tojáskrémet", ami egyből visszarepített a gyerekkoromba. A vegán krémhez elengedhetetlen a fekete só, amely a tojásos ízt biztosítja. Snidlinggel, friss kenyérrel és húsvéti sonkával az igazi.

  10. 10.

    Csokoládés-pekándiós babkatorta krémlikőrös vaníliasodóval

    Lakos Benedek, újságíró: Nekem minden ünnepi felhozatalban a sütemények és édességek viszik a pálmát, és ez a húsvét esetében sincs máshogy. Talán azért is van ez így, mert egy ideje nem eszem húst, így a sonka pár éve kiesett a kedvencek közül. Maradtak hát az élen a sütemények, ezek közül pedig nálam minden évben a babka a befutó. Mindegy, milyen ízű, a lényeg sokkal inkább az állag: legyen puha, szaftos, jó sok réteggel és töltelékkel. Ha van rá időm, és más receptek nem túrják ki a szelekcióból, sütök is egyet minden évben, mert elkészíteni is nagyon szeretem.

  11. 11.

    Fasírt

    Macsuga Viktória, felelős szerkesztő: Nálunk gyakorlatilag nincsenek húsvéti hagyományok, ahogy karácsonykor is, azt készítjük anyukámmal, amit szeretünk. Szerencsére a kisfasírt ilyenkor is nagy mennyiségben fogy, és idén a többiek kedvenceit olvasva rám is rámragadt valami ünnepi szellem, nekileselkedünk egy répatortának.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.