Megkérdeztük, tudnának-e hús nélkül élni az olvasóink, megleptek minket a válasszal

Az előző héten volt a húsmentes világnap, amelynek alkalmából már másodszor tartottunk húsmentes hetet. Húsbavágó kampányunk keretében megkérdeztünk titeket, az olvasókat, hogy mit gondoltok a húsmentességről. A válaszok minket is megleptek.

A húsmentes étkezés egyre inkább a reflektorfénybe kerül, egyre aktívabb róla a párbeszéd a világban. Nem csoda, hiszen sokan gondoljuk azt, hogy amit megeszünk, az nemcsak velünk, hanem a környezetünkkel és a bolygónkkal is összeköttetésben áll. De milyen szintű a tudatosság ezzel kapcsolatban itthon? Most erre voltunk kíváncsiak, ezért megkérdeztük az olvasóinkat, hogy mit gondolnak a húsmentességről, húspótlókról és a húsmentes étkezésről úgy általában. A válaszok érdekes képet festenek a jelenlegi állapotról.

Kiderítettük, tudnának-e hús nélkül élni az olvasóink, megleptek minket a válasszal

Mit gondol az olvasó?

Az egy dolog, hogy mi egész héten húsmentesen írtunk, és minél több izgalmas húsmentes alternatívát próbáltunk megmutatni nektek, de az is érdekelt minket, hogy vajon mi történik a másik oldalon: azaz mit gondoltok erről az egészről ti?

Ezért létrehoztunk egy 9 kérdésből álló kérdőívet, ami a húsfogyasztási szokásaitokat és a húsmentességről alkotott véleményeteket firtatta.

Többségben a húsevők

Ebből elsősorban az derült ki, hogy az olvasók körében még mindig népszerűbb a húsevés, mint annak ellenkezője. A több mint tízezer megkérdezett 93%-a fogyaszt, míg csupán 7%-a nem fogyaszt húst.

Mindkét nem esetében jellemző, hogy a fiatalabb korosztályok tagjai (15-24) azok, akik inkább nem húsevők. Általánosan elmondható, hogy a férfiak között több a húsevő, mint a nők körében.

Heti rendszereséggel

Azok, akik esznek húst, általában hetente többször teszik azt: a megkérdezettek 53%-a nyilatkozott így. A napi rendszerességgel húst evők aránya 32%, míg 12% csak heti egyszer eszik valamilyen húst.

Megvagyunk nélküle is

Arra a kérdésre, hogy miért nem szoktak húst enni, az olvasók több választ is megadhattak, ezek népszerűsége a következőképp alakult:

  • nem hiányolom az étrendemből, megvagyok hús nélkül is: 43%
  • vegetáriánus/vegán vagyok: 32%
  • egészségügyi okai vannak: 21%
  • nem szeretem az ízét/állagát: 18%
  • próbálok környezettudatosan élni: 14%

Húsmentes szokások

A húshelyettesítőkkel való próbálkozás egészen népszerű, a válaszadók 45%-a már igen, 52%-a még nem kísérletezett ilyennel.

A vegetáriánus életmód népszerűségének helyzetéről árulkodik, hogy a megkérdezettek 39%-ának van a családjában, ismerősei között vegetáriánus vagy vegán személy. Ezzel szemben 55%-nak még mindig nincsen.

Egészen bíztató adat, hogy a válaszadók 64%-a el tudná képzelni kevesebb húsfogyasztással az életét, míg csak 31% válaszolt nemmel erre a kérdésre. 53% nyitott arra, hogy a jövőben csökkentse a húsfogyasztását, a résztvevők 34%-a viszont ezt nem tartja valószínűnek.

Az eredmények mindenképpen elgondolkodtatók, mi is sokat tanultunk belőlük. Míg a jelen nem kifejezetten húsmentes, a megkérdezett olvasók többségének nyitottsága azt is jelentheti, hogy a jövőben beállhat valamilyen szintű változás a témában.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Rendszerezési tippek hiperérzékeny embereknek

Egy ideális világban az otthonunk egy nyugodt és pihentető sziget, de ebben bizony a lakás szervezettsége is óriási szerepet játszik. Egy zsúfolt szoba megnehezíti a fókuszálást és a kikapcsolódást, ahogy egy rumlis komód is megzavarhatja a napi rutinunkat.

Mucsi Blanka

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.