Hogyan főzzünk jól zsírral és olajjal

A zsírokat képtelenség kizárni az életünkből, hiszen a vitaminok nagy része a zsírok segítségével szívódik fel.Tanuljuk meg helyesen használni, nem lesz nehéz!

Miért bántjuk a zsírt?

A zsírokkal készült ételek ízletesek, a fűszerekben lévő illóolajok is igazán a zsírok által érvényesülnek. A konyha mesterei pontosan tudják, hogy az egyes ételek ízvilágát melyik természetes zsírféle teljesíti ki, az étel jellegének melyik a legjobb. Aki egészséges, és az emésztőszervei jól működnek, annak a mértékletes és a minőségre figyelemmel lévő táplálkozás, a rendszeres, fizikai aktivítás mellett, nem kell félni a zsíroktól. A zsírban, olajban sütés ugyanakkor nem tartozik az egészséges ételkészítési eljárások közé, úgyhogy érdemes csínján bánni vele.

Egyszerűen csak használjuk jól!

Ha már sütünk, akkor olyan zsírfélét lenne jó választani, ami bírja a hőt, kevésbé hajlamos az oxidációra, könnyen emészthető, nem befolyásolja hátrányosan a koleszterinszintet, mint az állati zsírok, s ráadásul alacsonyabb kalóriájú.

  • A kókuszzsírt a szakemberek könnyen emészthetőnek tartják.
  • A finomított olíva-, napraforgó- és repceolajok szintén hőstabilak, transzferzsírtartalmuk miatt azonban újabban kritizálják.

Mint mindent, ezt is csak mértékkel – és néhány tippel!

  • Keményítőt tartalmazó ételekről a sütés után papírtörlővel itassuk le a felesleges zsírt (pl. fánk, sült krumpli). Ezeket lehetőleg csak ritkán fogyasszuk, mert az ereink állapotára nem éppen kedvezően ható koleszterint tartalmaznak.
  • Aki komolyan veszi az egészségét, s megengedheti magának, használjon friss olajat a sütéshez.
  • Az ártalmas égéstermékektől csak úgy óvhatjuk meg a szervezetünket, ha a már használt, s leszűrt zsírral/olajjal habosodás után többé már nem sütünk, főzünk!

Cikkünk szerzője: Markovics Vera, kozmetikus.

A zsírok is szépítenek >>

Receptek kókuszzsírral >>

Receptek repceolajjal >>

Receptek kacsazsírral >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?