Hogyan főzzünk jól zsírral és olajjal

A zsírokat képtelenség kizárni az életünkből, hiszen a vitaminok nagy része a zsírok segítségével szívódik fel.Tanuljuk meg helyesen használni, nem lesz nehéz!

Miért bántjuk a zsírt?

A zsírokkal készült ételek ízletesek, a fűszerekben lévő illóolajok is igazán a zsírok által érvényesülnek. A konyha mesterei pontosan tudják, hogy az egyes ételek ízvilágát melyik természetes zsírféle teljesíti ki, az étel jellegének melyik a legjobb. Aki egészséges, és az emésztőszervei jól működnek, annak a mértékletes és a minőségre figyelemmel lévő táplálkozás, a rendszeres, fizikai aktivítás mellett, nem kell félni a zsíroktól. A zsírban, olajban sütés ugyanakkor nem tartozik az egészséges ételkészítési eljárások közé, úgyhogy érdemes csínján bánni vele.

Egyszerűen csak használjuk jól!

Ha már sütünk, akkor olyan zsírfélét lenne jó választani, ami bírja a hőt, kevésbé hajlamos az oxidációra, könnyen emészthető, nem befolyásolja hátrányosan a koleszterinszintet, mint az állati zsírok, s ráadásul alacsonyabb kalóriájú.

  • A kókuszzsírt a szakemberek könnyen emészthetőnek tartják.
  • A finomított olíva-, napraforgó- és repceolajok szintén hőstabilak, transzferzsírtartalmuk miatt azonban újabban kritizálják.

Mint mindent, ezt is csak mértékkel – és néhány tippel!

  • Keményítőt tartalmazó ételekről a sütés után papírtörlővel itassuk le a felesleges zsírt (pl. fánk, sült krumpli). Ezeket lehetőleg csak ritkán fogyasszuk, mert az ereink állapotára nem éppen kedvezően ható koleszterint tartalmaznak.
  • Aki komolyan veszi az egészségét, s megengedheti magának, használjon friss olajat a sütéshez.
  • Az ártalmas égéstermékektől csak úgy óvhatjuk meg a szervezetünket, ha a már használt, s leszűrt zsírral/olajjal habosodás után többé már nem sütünk, főzünk!

Cikkünk szerzője: Markovics Vera, kozmetikus.

A zsírok is szépítenek >>

Receptek kókuszzsírral >>

Receptek repceolajjal >>

Receptek kacsazsírral >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek