Hogyan főzzünk jól zsírral és olajjal

A zsírokat képtelenség kizárni az életünkből, hiszen a vitaminok nagy része a zsírok segítségével szívódik fel.Tanuljuk meg helyesen használni, nem lesz nehéz!

Miért bántjuk a zsírt?

A zsírokkal készült ételek ízletesek, a fűszerekben lévő illóolajok is igazán a zsírok által érvényesülnek. A konyha mesterei pontosan tudják, hogy az egyes ételek ízvilágát melyik természetes zsírféle teljesíti ki, az étel jellegének melyik a legjobb. Aki egészséges, és az emésztőszervei jól működnek, annak a mértékletes és a minőségre figyelemmel lévő táplálkozás, a rendszeres, fizikai aktivítás mellett, nem kell félni a zsíroktól. A zsírban, olajban sütés ugyanakkor nem tartozik az egészséges ételkészítési eljárások közé, úgyhogy érdemes csínján bánni vele.

Egyszerűen csak használjuk jól!

Ha már sütünk, akkor olyan zsírfélét lenne jó választani, ami bírja a hőt, kevésbé hajlamos az oxidációra, könnyen emészthető, nem befolyásolja hátrányosan a koleszterinszintet, mint az állati zsírok, s ráadásul alacsonyabb kalóriájú.

  • A kókuszzsírt a szakemberek könnyen emészthetőnek tartják.
  • A finomított olíva-, napraforgó- és repceolajok szintén hőstabilak, transzferzsírtartalmuk miatt azonban újabban kritizálják.

Mint mindent, ezt is csak mértékkel – és néhány tippel!

  • Keményítőt tartalmazó ételekről a sütés után papírtörlővel itassuk le a felesleges zsírt (pl. fánk, sült krumpli). Ezeket lehetőleg csak ritkán fogyasszuk, mert az ereink állapotára nem éppen kedvezően ható koleszterint tartalmaznak.
  • Aki komolyan veszi az egészségét, s megengedheti magának, használjon friss olajat a sütéshez.
  • Az ártalmas égéstermékektől csak úgy óvhatjuk meg a szervezetünket, ha a már használt, s leszűrt zsírral/olajjal habosodás után többé már nem sütünk, főzünk!

Cikkünk szerzője: Markovics Vera, kozmetikus.

A zsírok is szépítenek >>

Receptek kókuszzsírral >>

Receptek repceolajjal >>

Receptek kacsazsírral >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.

Gibanica, a százrét hajtott rétestészta, mely sósan és édesen is...

Rétes a Balkánról, mely rác, délszláv, avagy szerb származású, és létrejöttébe biztosan beleszólt a török hódoltság is. Az ő baklavájukba magok kerülnek, leggyakrabban pisztácia és dió, de mindenféle új változata létezik már. A gibanica viszont túrótöltelékkel sül, nézzük, a mi receptünk miben más!