Hírességek a 4 fal között – Ismert magyarokat kérdeztünk, hogyan főznek a karantén alatt

A sztárok állandóan pörögnek, itt is, ott is vannak fél lábbal, de most mindkettővel otthon kell ülni. 4 hírességet kérdeztünk, hogy viselik a szükségállapotot.

GIANNI ANNONI - műsorvezető, étteremtulajdonos

Ami mindig kell legyen otthon, és amin akármeddig el tudnék élni, az a parmezán meg a paradicsom, de nem igazán fog hiányozni semmi, ha már nem lehet kijárni. Gondolkodtam, talán a hús az, ami az fog, de egyébként minden van itthon. Várj, eszembe jutott valami: a halak, na a halak nagyon fognak hiányozni!

Az, hogy nem megyünk az utcára, az felelősség, ráadásul végre mindenre lesz időm. A hálószoba és a nappali között fogok járni, olvasni fogok, aztán veszekszünk egyet a feleségemmel, hogy legyen egy kis feszültség. (nevet)

Skypolni fogok a barátaimmal, családommal, mindenkivel beszélni, hogy jól vannak-e. Ez most olyan, mintha leesett volna három méter hó, és nem mehetnénk ki. Nem kell bunkerre készülni, azért nem olyan a helyzet, mint a háború idején, mikor szólt a sziréna. Hogy az iparra milyen hatással lesz? Hatalmas. Semmi nem lesz olyan, mint előtte, nagy bátorsággal kell majd elkezdeni megint mozogni, utazni, nem lesz ugyanolyan semmi. Munkaadóként az a feladatom, hogy megmaradjon a személyzet és a fizetés. Az emberek kiesnek a komfortzónájukból, senki nem számított erre, de a legfontosabb, hogy megtartsuk az embereket.

Gianni Annoni a Pomo d'oro étterem előtt

Milyen ételeket készítesz otthon a karanténban?

A feleségem terhes, így unalmas lesz bármi, amit csinálok, mert egy nő nem tudom, ilyenkor mit kíván...De azért nem fogok kimenni miatta. Mondjuk lehet, a fagyi miatt piszkálni fog majd...(nevet) De most meg volt veszve a pogácsáért. Nagyon bátran főz, főleg süt, de nem mindig tudja még, hogy 1 kiló liszt hány főre elég, így egy csoportnak főz. (nevet) Próbálkozni kell ilyenkor, nem szégyenkezni, nem baj, ha odaég, kísérletezni kell. Amúgy tejfölös tészta, paradicsomos tészta, ezeket csináljuk itthon, és ameddig kijárhatok, addig a Pomo d'orobol (Gianni étterme - a szerk.) fogok tudni boldogságot hozni neki, ott vannak kedvencei.

Gianniéknál a pogácsa és a paradicsomos tészta a favorit

TÓTH VERA - énekes

Szerintem, ami tök jó alapanyag, mert sokféleképpen lehet elkészíteni, az a rizs. Rizottórizs például mindig van otthon, mert abból nagyon jókat lehet csinálni. Én nagyon szeretem még, hogy van itthon gomba, bár azt nem lehet sokáig eltartani - talán a gomba meg a friss paradicsom hiányozna a legjobban, ha teljes karantén lenne. De van itthon most még friss zöldség, mindenféle saláta, medvehagymát is szedett itt a faluban egy bácsi. Utóbbiból baromi jó pestot lehet például csinálni. A páromnak (Pauli Zoli étteremtulajdonos – a szerk.) ugye lakásétterme van (Pálkonyha - a szerk.) Palkonyán, és a foglalások lemondása miatt felgyűltek a tavaszi menü alapanyagai, amiket most fel kell használjunk.

Át kellett jutni azért egy krízisen. Nekem 20 koncertem mondták le, a páromnak is 5 nagy rendezvényét. Elfogadtuk, hogy ez van, így élvezzük a szép időt, és a Villányi borvidéken, Palkonyán kint ülünk a teraszon naphosszat, kávézunk, és francia zenéket hallgatunk.

Szerintem nem lesznek háborús állapotok azért, mert nehezen jutnak be termékek az országba. Sok helyen magyar termelőktől érkezik áru, így szerintem nagyjából lesz alapanyag a boltokban. Meg az emberi leleményesség határtalan, én egy száraz kenyérdarabbal is megalkotom az ételemet, főleg mert most el kell, hogy üssük az időt valahogy itt vidéken. Például Együtt Megyünk címmel forgatjuk a közös kis főzős videóinkat. Zoli például egy napig nudlit gyártott. (nevet)

Vera Zolitól nagyon sokat tanul a gasztronómiáról

Milyen ételeket készítesz a karantén alatt?

Amíg van, addig mehet reggelire a tojásrántotta gombával. Mivel a tejtermékeket fel kell használni, ezért készült napokban egy póréhagymakrémleves stifolder morzsával, medvehagymával és bivalymozzarellával, meg szintén medvehagymával egy súfnudli kacsacombbal. Ez azért egyáltalán nem rossz. Plusz az egyik falusi néni most megtanít minket kovászos kenyeret sütni. Neki felnőtt kész kovásza van, amit most már mi is életben tudunk tartani, és majd sütünk itthon kenyeret. (nevet)

Veráék kedvelt alapanyaga ebben az időszakban a medvehagyma

JÁRAI MÁRK - zenész

Ami mindig van otthon, az a tészta. Elég jó „comfort food” tud lenni, pillanatok alatt össze lehet dobni bármit, pl. egy carbonarat,egy pestot vagy egy cacio e pepe-t, de ha több időnk van, csinálhatunk lasagnet, bolognai ragút is. A tésztát majdnem mindig én gyúrom itthon, ahhoz pedig csak liszt kell és tojás. Viszont arra az esetre, ha egyáltalán nincs kedvem semmit sem csinálni, kell hogy legyen a mélyhűtőben egy mirelit pizza, az amolyan guilty pleasure (bűnös élvezet - a szerk.) Ha nem lehetne boltba menni, akkor a szotyi, az hiányozna. Egy kicsit rá lehet csúszni, ha az ember a Netflix előtt ül minden nap.

Amit jelenleg legjobban sajnálok, az az, hogy 5 nap múlva indultunk volna Japánba 3 hétre, cseresznyevirágzás idejére, és le kellett mondanunk kerek egy év szervezés után.

Ez az időszak az életvitelemet nem változtatta meg gyökeresen, gyerekkorom óta elég nagy geek vagyok, játszom PC-n, PS-en, rengeteg filmet és sorozatot nézek. Meg igyekszem kihívásként megélni ezt az időszakot, azt, hogy muszáj itthon lenni, és olyan dolgokat csinálhatok, amiket eddig nem.

Járai Márk a Nosalty konyhájában év elején rizottót készített

Milyen ételeket készítesz otthon a karanténban?

Imádom a medvehagymát, épp szezonja van, pécsiként ilyenkor többször mentem fel a Mecsekbe teleszedni a szatyromat. Amíg lehet, kihasználom, hogy lehet kapni. Jó immunerősítő, és ha már nem mozdulunk ki, senkit sem zavar a hagymaszagunk. Meg például még sosem sütöttem pogácsát, de most a medvehagymás verzió az egyik, amit szeretnék elkészíteni (bár sehol sem találok élesztőt…).

Pár napja csináltam egy brokkolis-spenótos-medvehagymás „green” mac n cheese-t jénaiban, szerintem még ma is azt fogom enni, aminek receptjét itt találjátok.

"Green" Mac 'n' Cheese Járai Márk konyhájából

GRYLLUS DORKA - színésznőAlapvetően nincsen semmi bajunk az itthonlevéssel, tanulok a kisfiammal, tök jól elvagyunk, olvasunk, főzünk. Van egy pizzázó, amit a kisfiam és én imádunk, nekem a spenótos-ricottás pizzájuk az életem részévé vált. Úgyhogy nekem az, a kisfiamnak meg a margharita fog hiányozni, ha már nem lesz lehetőség kimenni a házból. (nevet) De amíg lesz itthon spagetti például, addig nem lesz gond.

Most velünk az történt pár órája, hogy kaptunk egy infót, miszerint egy ismerősünk valószínűleg megfertőződött, így most biztosan nem mozdulunk ki két hétig.

Most próbálom még átgondolni, hogy ez mit is jelent. Attól tartok, hogy ki fog bevásárolni a szüleimnek, meg féltem édesapámat, aki asztmás.

Gryllus Dorka élvezi az otthon töltött időt kisfiával

Milyen ételeket készítesz a karantén alatt?

Általában azokat az ételeket szeretem, amik gyorsan elkészülnek, a napokban sütöttem céklát, répát, almát krumplipürével, csirkével. Sokszor lesz húsleves és spagetti, már csak azért is, mert ez a kettő az állandó top menő a kisfiamnál.

Dorkáéknál gyakran készül valamilyen sült zöldség

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?