A hibiszkusz sokféleképpen felhasználható növény, melyből szörpöt, teát, lekvárt, szószokat és még levest is készíthetünk, ráadásul rengeteg jótékony hatással bír, ami az egészségünket illeti. Rendszeres fogyasztása sokféle előnnyel jár, többek között a vérnyomást is karban tartja. Na, de lássuk, mi mindenért érdemes a hibiszkuszt magunkhoz venni.
A hibiszkusznak több részét is fel tudjuk használni, de a legnépszerűbbek a csészeleveléből származó készítmények. Ezek a levelek antioxidánsokban, polifenolokban, flavonoidokban, szerves savakban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdagak.
Ennek a sokszínűségnek köszönhetjük jótékony hatásait:
- szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása, mivel a növény kivonatai csökkentik a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, így pedig a magas vérnyomás korai szakaszának kezelésében természetes alternatívát jelent a hibiszkusz fogyasztása;
- értágító és gyulladáscsökkentő hatással is bír;
- a lipid-anyagcsere terén is pozitív változásokat eredményez, mert csökkenti a rossz koleszterinszintet, emellett a polifenolok és antocianinok elősegítik a zsíranyagcsere működését, és megakadályozzák ennek felhalmozódását az artériákban;
- a testsúly kontrollálására is pozitív hatása van;
- szabályozza a glükóz- és inzulinérzékenységet, ezzel megelőzve a cukorbetegség kialakulását;
- májvédő, és segíti a sejtek regenerálódását;
- antimikrobiális és gombaellenes hatás, így hatékony olyan baktériumok ellen, mint az E. coli és a Staphylococcus aureus.
Bár a hibiszkusz fogyasztásának számtalan előnye van, óvatosan kell bánni hosszantartó és nagy dózisú fogyasztásával, mert gyomorpanaszokat okozhat. Fogyasztását egyénileg kell meghatározni szakember segítségével, és vérnyomás problémával kezelt egyének esetében szigorúan felügyelni azt.
Cikkek, amik érdekelhetnek: