Heti 100 ezer forintot keres egy kisfiú azzal, hogy halnyelveket vagdos egész nap

Sose gondoltuk volna, hogy tőkehalnyelv-kivágásból ennyit lehet keresni. Norvégiában. Ráadásul gyerekként. Ezért a fizuért talán mi is vállalnánk!

100 ezer forintot (vagy még többet) is össze lehet gyűjteni hetente (!) tőkehalak nyelvének kivágásával, ami Norvégiában különleges csemegének számít, ezért is a nagy keres(l)et, viszont szigorú szabályai vannak: a hagyomány szerint csak gyerekek csinálhatják. Benjamin a videón be is mutatja, hogyan kell kivágni azt a bizonyos testrészt:

a levágott fejet a szeménél fogva ragadja meg, felhúzza egy kampóra, és levágja a nyelvet.

A képen a 11 éves Johannes

Ennyi. Nem tűnik bonyolultnak, viszont annál nyálkásabbnak és büdösebbnek. Na de ezzel egy héten 3000 norvég koronát, azaz 100 ezer forintot lehet keresni,ami kis híján a videóban látható riporter fizetését is veri. Sőt, állítólag a heti ezer dolláros kereslet sem ritka, ami mintegy 260 ezer forintnak felel meg.

Tudtad?

Norvégiában a tőkehal (azon belül is a 'skrei' nevezetű fajta) nyelve különleges csemege. A nyelv kivágása a hagyomány szerint csakis a gyerekek dolga lehet, felnőttek nem is végezhetik - suli után, délutánonként irány a helyi tengerpart. Ezzel tanítják őket a pénz és a munka megbecsülésére, és a halászat hagyományának őrzésére. 6-16 éves korig találhatunk lelkes és ambiciózus fiatalokat a halászhajók mellett, akik számítógépre, USA-körútra vagy szimplán a felnőtt korukra raknak félre nem kevés keresetükből, de van, aki a Facebook-on árulja a csemegét.

Eddig is tudtuk, hogy Norvégiában azért rendesen lehet keresni (de persze az árak is jócskán el vannak szállva)...szóval, ki vállalja?

NÉZZÉTEK A VIDEÓT!

A nyelv leggyakoribb elkészítési módja a sós-borsos panírozás utáni vajban kisütés, sült hagymakarikákkal tálalva:

Így néz ki a rántott tőkehalnyelv - nem rossz!

Ha ennél egy kis halat Te is:

Ezeket olvastad már?

cikk ésfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!