Heti 100 ezer forintot keres egy kisfiú azzal, hogy halnyelveket vagdos egész nap

Sose gondoltuk volna, hogy tőkehalnyelv-kivágásból ennyit lehet keresni. Norvégiában. Ráadásul gyerekként. Ezért a fizuért talán mi is vállalnánk!

100 ezer forintot (vagy még többet) is össze lehet gyűjteni hetente (!) tőkehalak nyelvének kivágásával, ami Norvégiában különleges csemegének számít, ezért is a nagy keres(l)et, viszont szigorú szabályai vannak: a hagyomány szerint csak gyerekek csinálhatják. Benjamin a videón be is mutatja, hogyan kell kivágni azt a bizonyos testrészt:

a levágott fejet a szeménél fogva ragadja meg, felhúzza egy kampóra, és levágja a nyelvet.

A képen a 11 éves Johannes

Ennyi. Nem tűnik bonyolultnak, viszont annál nyálkásabbnak és büdösebbnek. Na de ezzel egy héten 3000 norvég koronát, azaz 100 ezer forintot lehet keresni,ami kis híján a videóban látható riporter fizetését is veri. Sőt, állítólag a heti ezer dolláros kereslet sem ritka, ami mintegy 260 ezer forintnak felel meg.

Tudtad?

Norvégiában a tőkehal (azon belül is a 'skrei' nevezetű fajta) nyelve különleges csemege. A nyelv kivágása a hagyomány szerint csakis a gyerekek dolga lehet, felnőttek nem is végezhetik - suli után, délutánonként irány a helyi tengerpart. Ezzel tanítják őket a pénz és a munka megbecsülésére, és a halászat hagyományának őrzésére. 6-16 éves korig találhatunk lelkes és ambiciózus fiatalokat a halászhajók mellett, akik számítógépre, USA-körútra vagy szimplán a felnőtt korukra raknak félre nem kevés keresetükből, de van, aki a Facebook-on árulja a csemegét.

Eddig is tudtuk, hogy Norvégiában azért rendesen lehet keresni (de persze az árak is jócskán el vannak szállva)...szóval, ki vállalja?

NÉZZÉTEK A VIDEÓT!

A nyelv leggyakoribb elkészítési módja a sós-borsos panírozás utáni vajban kisütés, sült hagymakarikákkal tálalva:

Így néz ki a rántott tőkehalnyelv - nem rossz!

Ha ennél egy kis halat Te is:

Ezeket olvastad már?

cikk ésfotó

Hozzászólások

Aron Benjamin Hajos

300 norvég korona az csak 10.000 forint...

Brecz Judit

Egy nulla lemaradt, elírás volt, javítottam, köszönöm!

vmzsuzsa

Norvégiában dolgozhat 9 évesen egy gyerek? Nem jár iskolába? Azt hittem a gyerekmunka tiltott minden civilizált országban.

2013hatalmas

" suli után, délutánonként "

Címlapról ajánljuk

További cikkek