9 étel, amit betiltottak az USA-ban

Számos étel van, ami az USA-ban tiltólistán szerepel, a világ más részein viszont teljesen megszokott. Ezek közül mutatunk be kilencet, és azt, hogy miért is tiltottak.

Kinder Meglepetés

A Magyarországon is okkal népszerű, eredetileg Olaszországból származó Kinder Meglepetés tiltásának oka az Egyesült Államokban roppant prózai: egy 1938-as szövetségi törvény értelmében tilos az országba hozni olyan élelmiszert, amelynek közepén játék vagy bármilyen más nem ehető tárgy van. Így aztán az egyetlen meglepetés, ami az amerikai határt átlépőket érheti, az sajnos a csokitojás elkobzása és némi bírság lehet. Érdekesség egyébként, hogy évente több tízezer Kinder tojást foglal le az amerikai vámhatóság.

Fugu

A híres/hírhedt japán fugu hal már érthetőbb okokból van tiltva az USA-ban. A fugu ugyanis az utolsó vacsorák legismertebbike, amit ha nem szakszerűen filéznek ki, a benne lévő tetrodotoxin segítségével olyan gyorsan bénítja meg a légzést, hogy egy pillanat alatt megöli azt, aki megeszi. Vagy még előbb. Ennek ellenére néhány étterem kivételt képez, amelyek speciális és külön engedélyekkel készíthetnek fugut Amerikában.

Casu Marzu

Ami olaszul annyit tesz, hogy "rohadt sajt", valóban nem cáfol rá különösebben a saját nevére. A casu marzu ugyanis egy "továbbfejlesztett" pecorino sajt, amiben áttetsző kis nyűlárvákat tenyésztenek, szivacsos struktúrát adva ezzel a zsíros juhtejből készült sajtnak. A lárvák ugyanis kiválasztanak egy fehéres folyadékot is, amit az olaszok “lagrimá”-nak, vagyis könnycseppnek neveznek, és ez a fehér színű váladék ad egyfajta édeskés ízt az amúgy erős ízű sajtnak. Tehát a lényeg: a casu marzu akkor az igazi, ha a kis nyűvek ott motoszkálnak és mászkálnak benne.

Haggis

A skótok egyik nemzeti ételét az azért tilos importálni az Egyesült Államokba, mert birkatüdőt tartalmaz, ami sérti a szövetségi élelembiztonsági szabályokat. E törvény egyébként 1971 óta él annak ellenére, hogy a skót kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megnyissa a haggis előtt az amerikai piacot, de eddig nem jártak sikerrel. Szerencsére ugyanez a törvény a whiskey-re nem vonatkozik.

Ackee - jamaikai szappanbogyó

Jamaica egyik jellegzetes nemzeti gyümölcse, amit leginkább főzve és sütve kínálnak tőkehal mellé, és többnyire szintén tiltott, mivel az éretlen gyümölcs magas hypoglycin A- és B-tartalma súlyos élettani hatásokat okoz - többek között a jamaikai hányás betegség és kóma előidézője. Az éretlen gyümölcs fogyasztását követő mérgezés egyébként halálos kimenetelű is lehet. Ebből is látszik, hogy az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) okkal tartott fenn teljes importtilalmat egészen 2000-ig. Napjainkra ez a tilalom mérséklődött: limitált mennyiségben fagyasztott és konzerv formában engedélyezték a behozatalt, ám a friss gyümölcs esetében továbbra is fenntartják a blokádot.

Libamáj

Habár a hízott libamáj fogyasztása és behozatala nem tiltott az országban, lelkes állatvédők aktív munkájának eredményeként Kaliforniában 2012-ben törvényi keretek között kezdeményezték a kényszertömés alkalmazásának betiltását, melyet ezen a héten fogadott el és emelt jogerőre a kaliforniai legfelsőbb bíróság.

Cápauszony

A nemzetközi vizekben élő cápaállomány teljes kiirtása ellen tett intézkedés keretében az USA nyolc államában betiltásra került a cápauszony fogyasztása, birtoklása, eladása, illetve az azzal való kereskedelem. Az intézkedést azoknak a szövetségi szintű párbeszédeknek megerősítésére vezették be, melynek keretében a tudósok többek között arra is rámutattak, hogy egyes cápafajok esetében a populáció 90%-os csökkenést mutat.

Lóhús

2006 óta az amerikai szövetségi törvény tiltja, hogy adókeretet fordítsanak akár az importált, vagy országon belül levágott lóhús bevizsgálására. Ám mivel húst nem lehet úgy piacra küldeni, hogy azt ne vizsgálták volna be előbb, így a törvény gyakorlatilag a lóhús forgalmazását is betiltotta úgy az éttermekben, mint a szupermarketekben.

Beluga kaviár

A túlhalászás következtében 2005 óta az Egyesült Államok tiltja a beluga kaviár importját, mégpedig a fajok védelme érdekében. E tiltás persze aligha érinti az amerikai lakosság túlnyomó részét, hiszen nagyjából 30 gramm beluga kaviárt 200 dollár értékben lehetne megvenni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek