A hét szakácsa: Dorcus89

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, a neve: Dorcus89!

Ha a sütés-főzés kezdeteiről, szeretetéről kérdeznek, nekem egyből a kóspallagi nagymamám jut eszembe és a vele eltöltött nyári szünidők. Mai napig úgy gondolom, ez az időszak határozta meg, hogy most ennyire szeretek a konyhában sündörögni. Amikor abból állt a napunk, hogy reggel felkeltünk, fogtuk a fonott kis kosarat és hátramentünk a „kis" kertbe és „bevásároltunk", majd ebből főztünk ebédet a fiúknak. Egy kisgyereknek, aki egyébként a városban lakik, egy csoda, amikor a répa kibújik a földből, a hagyma kiszakad addig megszokott helyéről, a málna a bokorról egyből a szájba landol és sorolhatnám holnapig. A zöldségek-gyümölcsök szeretete, a saját munka gyümölcsének a megismerése és megszeretése az, ami megalapozta az én szakácskodásomat.

Hat-hét évesen már nokedli- és csipetkegyáros voltam Nagymamám óvó és tanító felügyelete mellett. Amiben tudott befogott, tanított, elmondta a praktikákat. A lucskos-mákos szilvás gombóc az egyik, amit sosem fogok elfelejteni, és az ükunokáimnak is szeretném megtanítani azt, hogyan is forgatta meg azokat a gombócokat az én nagymamám.

Miután ezek az idők elmúltak, egy jó ideig elmaradoztak a főzőcskék, kamaszodtam, próbáltam felfedezni a világot. Majd szépen-lassan visszatértem a konyhába, rájöttem, hogy ez nekem tetszik és megnyugtat, koncentrálásra késztet, másrészt pedig kiélhetem a kreativitásom, így is fel lehet fedezni a világot.

Mostanság pedig úgy érzem, lassacskán kezd kifejlődni a saját stílusom a konyhában, kezdem megtalálni azt a vonalat, amivel szívesen foglalkoznék komolyabban is. Az egyik ilyen vonalat anyukámnak köszönhetem. Amióta az eszemet tudom, a szüleim a Fővám téri Vásárcsarnokban dolgoznak. Van egy kis kávézó-édességboltjuk, ami híres a finom kávéjáról és anyukám sajátosan elnevezett kávéiról. Az elnevezésekben a csarnok dolgozói ihlették őt meg (Milady, Csirkefogó, CsarnokHabos stb). Ezt azért is említettem meg, mert a csarnokban a zöldségesek-hentesek-vásárlók receptjei szájról szájra terjednek. Ha szerencsések vagyunk, jobbnál jobb recepteket kaphatunk egy kiló paradicsom mellé. Az ottani élet, a piaci lét, a dolgozók egymás közötti szoros kapcsolata az, ami engem elvarázsolt, és késztet arra, hogy ezeket a recepteket összegyűjtsem és megosszam másokkal is. Ez a gyűjtés anyukám nélkül lehetetlen lenne.

Az, hogy a főzés nekem nem nyűg és nem egy mindennapi kellemetlen feladat, abban rejlik, hogy imádom megetetni az embereket. Amikor a barátaimnak, családnak főzök és dicsérik, látom hogy nőnek a hasak a jóllakottságtól, csillog a szemük az ízektől, ez engem napokig feltölt energiával és erőt ad a hétköznapokhoz. Ez amolyan tyúkanyóféle érzés, megnyugtat, hogy megetettem a "gyermekeim". Ezek azok az apró dolgok, amik nem hagyják, hogy abbahagyjam a főzést, és segítenek abban, hogy publikáljam, megosszam a receptjeim másokkal.

Szeretem a gyors, könnyen elkészíthető ám különlegesebb ételeket. Szoktam is mondani, mikor elkérnék egy-egy receptemet, hogy én csak úgy, „gondolatra" főztem.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szilvás pite dorcus konyhájából

Szezámmagos túrós ropi

Tepsis székelyborda

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?