A hét szakácsa: Dorcus89

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, a neve: Dorcus89!

Ha a sütés-főzés kezdeteiről, szeretetéről kérdeznek, nekem egyből a kóspallagi nagymamám jut eszembe és a vele eltöltött nyári szünidők. Mai napig úgy gondolom, ez az időszak határozta meg, hogy most ennyire szeretek a konyhában sündörögni. Amikor abból állt a napunk, hogy reggel felkeltünk, fogtuk a fonott kis kosarat és hátramentünk a „kis" kertbe és „bevásároltunk", majd ebből főztünk ebédet a fiúknak. Egy kisgyereknek, aki egyébként a városban lakik, egy csoda, amikor a répa kibújik a földből, a hagyma kiszakad addig megszokott helyéről, a málna a bokorról egyből a szájba landol és sorolhatnám holnapig. A zöldségek-gyümölcsök szeretete, a saját munka gyümölcsének a megismerése és megszeretése az, ami megalapozta az én szakácskodásomat.

Hat-hét évesen már nokedli- és csipetkegyáros voltam Nagymamám óvó és tanító felügyelete mellett. Amiben tudott befogott, tanított, elmondta a praktikákat. A lucskos-mákos szilvás gombóc az egyik, amit sosem fogok elfelejteni, és az ükunokáimnak is szeretném megtanítani azt, hogyan is forgatta meg azokat a gombócokat az én nagymamám.

Miután ezek az idők elmúltak, egy jó ideig elmaradoztak a főzőcskék, kamaszodtam, próbáltam felfedezni a világot. Majd szépen-lassan visszatértem a konyhába, rájöttem, hogy ez nekem tetszik és megnyugtat, koncentrálásra késztet, másrészt pedig kiélhetem a kreativitásom, így is fel lehet fedezni a világot.

Mostanság pedig úgy érzem, lassacskán kezd kifejlődni a saját stílusom a konyhában, kezdem megtalálni azt a vonalat, amivel szívesen foglalkoznék komolyabban is. Az egyik ilyen vonalat anyukámnak köszönhetem. Amióta az eszemet tudom, a szüleim a Fővám téri Vásárcsarnokban dolgoznak. Van egy kis kávézó-édességboltjuk, ami híres a finom kávéjáról és anyukám sajátosan elnevezett kávéiról. Az elnevezésekben a csarnok dolgozói ihlették őt meg (Milady, Csirkefogó, CsarnokHabos stb). Ezt azért is említettem meg, mert a csarnokban a zöldségesek-hentesek-vásárlók receptjei szájról szájra terjednek. Ha szerencsések vagyunk, jobbnál jobb recepteket kaphatunk egy kiló paradicsom mellé. Az ottani élet, a piaci lét, a dolgozók egymás közötti szoros kapcsolata az, ami engem elvarázsolt, és késztet arra, hogy ezeket a recepteket összegyűjtsem és megosszam másokkal is. Ez a gyűjtés anyukám nélkül lehetetlen lenne.

Az, hogy a főzés nekem nem nyűg és nem egy mindennapi kellemetlen feladat, abban rejlik, hogy imádom megetetni az embereket. Amikor a barátaimnak, családnak főzök és dicsérik, látom hogy nőnek a hasak a jóllakottságtól, csillog a szemük az ízektől, ez engem napokig feltölt energiával és erőt ad a hétköznapokhoz. Ez amolyan tyúkanyóféle érzés, megnyugtat, hogy megetettem a "gyermekeim". Ezek azok az apró dolgok, amik nem hagyják, hogy abbahagyjam a főzést, és segítenek abban, hogy publikáljam, megosszam a receptjeim másokkal.

Szeretem a gyors, könnyen elkészíthető ám különlegesebb ételeket. Szoktam is mondani, mikor elkérnék egy-egy receptemet, hogy én csak úgy, „gondolatra" főztem.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szilvás pite dorcus konyhájából

Szezámmagos túrós ropi

Tepsis székelyborda

Hozzászólások (3)

Rumiszivi

Kedves Dorcus89, ehhez a címhez csak gratulálni lehet, tehát: Gratulálok! :D. Kívánom, hogy még sok finom csarnokos receptet ismertess meg velünk! (A szilvás pite recepted egyszer?en nagyszer?!!! és a rumos szilva is mennyei lett! :D) Üdv. Szivi

dorcus89

Kedves Szilvi, nagyon szépen köszönöm! :) Igyekszek sok nagyszer? receptet megosztani veled/veletek! További szép napot neked!

Torma

Gratulálok a Hét Szakácsa címhez! Kedves a történet, amit leírtál :) tetszenek a receptjeid is! További kellemes sütés-f?zést kívánok, szívmelenget? családi, baráti és "csarnoki" élményekkel! Üdv, Torma :)

dorcus89

Nagyon kedves vagy! Köszönöm a biztatást! :)

Éva-Anyóca

Kedves dorcus89! Gratulálok a Hét Szakácsa címhez! :) Várom további finom ételeid, sütijeid receptjét. :D Éva-Anyóca

dorcus89

Kedves Éva-Anyóca, nagyon szépen köszönöm! :) Igyekszem utolérni magam, sok-sok recept van a tarsolyomban :)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek