#HÁZIMENZA – Katona Zsuzsi bevált csirkerakottasát készítette el nekünk – VIDEÓ

Két évvel ezelőtt született meg a Nosalty első, főzésre hangolt Facebook-csoportja, a #HÁZIMENZA, mely a pandémia alatt igazi gasztroközösséggé nőtte ki magát. Az ebből elindult #HÁZIMENZA-videósorozatban főzni szerető civil emberek mutatják be kedvenc vagy éppen jól bevált receptjeiket. Ezúttal Katona Zsuzsi konyhájába nyertünk bepillantást, aki olyan szuper csirkerakottast készített, ami akár az ünnepi asztalon is megállná a helyét. Főzés közben pedig megosztotta velünk a sütés-főzéssel kapcsolatos hétköznapi praktikáit is.

Zsuzsiéknál gyakran kerül terítékre ez a csodaszaftos csirkerakottas, hiszen nemcsak külsőre impozáns, de könnyen elkészíthető és laktató is. A csirkemellszeletek a pácolás után szalonnával, tarjával és jó adag sajttal rétegezve kerülnek a tepsibe – ezúttal az Airfryer sütőedényébe. Zsuzsi ugyanis most először használt forrólevegős sütőt, a végeredménnyel pedig az egész családja elégedett volt, hiszen a csirkerakottas gyorsan elkészült, és pont olyan finom lett, amilyen lenni szokott!

Nézd meg videónkat is:

Zsuzsi igazi háziasszonyként nemcsak finoman főz, de praktikusan is, így szinte minden nap vagy minden második nap készül valami a konyhájában. A munka és a főzés mellett pedig saját hobbijaira is van ideje, Zsuzsi ugyanis valódi kilométerhalmozó futó, lelkes kertész és a helyi kórusnak is oszlopos tagja. Ennek titka szerinte az, hogy a családban minden munkát megosztanak férjével és két fiával, így a főzést is. Le van osztva, hogy ki vásárol, ki pucol zöldséget vagy ki készíti elő a húst, így megkönnyítve Zsuzsi dolgát a konyhában.

Omlós csirkerakottas zöldségkörettel, ami akár egy hétköznap este is elkészíthető - receptért kattintsatok a képre

A főzés tudását és szeretetét anyukájától tanulta, aki már gyerekkorukban bevonta a konyhai munkákba őt és lánytestvéreit, Zsuzsi pedig a saját gyerekeit is ebben a szellemben nevelte. Főzni tehát régóta főzött, a saját stílusát azonban csak a házasság után találta meg, igaz, sokáig azt érezte, hiába dicséri férje a főztjét, szerinte valami nem az igazi.

Zsuzsi a konyhában

Idővel aztán rálelt a saját hangra, ami később természetesen a család igényeinek hatására is alakult, mára pedig már kimondottan szeret kalandozni az ízek tengerén. Igaz, a családnak néha ezt csak utólag vallja be, nehogy az előítéletek áldozata legyen az újítás. Szerencsére aggodalomra semmi ok, Zsuzsi főztjét mindenki szereti,

Anya, ezt ma se sikerült elrontanod!

– hangzik a leggyakoribb dicséret a háztartásban.

Kedvencek azért persze vannak, tésztaételek készülnek a leggyakrabban, de a húsokat és a zöldségeket is minden formában szeretik a családtagok. Ennek megfelelően sajt, tejföl és tészta mindig van otthon, és általában hús is akad a hűtőben vagy a fagyasztóban, ahol Zsuzsi házi sütésű kenyerével is gyakran találkozhatunk. Szintén nem hiányozhat otthonról Zsuzsi kedvenc fűszere, a lestyán sem, ezt nyáron frissen szedi édesapja kertjében, és télire is tesz a fagyasztóba, hogy egyetlen krémlevesből se maradjon ki.

Zsuzsi és a csodás csirkerakottas

A család számára azonban nemcsak a hasuk, de az egészségük is fontos, így gyakran sportolnak és kirándulnak együtt. A legemlékezetesebb gasztroélményük is egy túrázásról származik, amikor fáradtan betértek egy kis nógrádi étterembe, ahol olyan finom babgulyást ettek, amit azóta is mindannyian emlegetnek.

Az Airfryerben pont olyan omlósra sült a csirkerakottas, ahogyan a család szereti

Zsuzsi a konyhában is ügyel családja egészségére, és arra, hogy mit és milyen arányban visznek be a szervezetükbe. Szerinte nagyon fontos a zsírok és fehérjék aránya, a konyhában ő maga leggyakrabban kókusz- és olívaolajat használ. Igyekszik zsírszegényen főzni, ezért is próbálta ki szívesen az Airfryert, amiben pont olyan jól sikerült a rakott csirke, mint azt remélte, és szerinte még időt is spórolt vele. Ahogy Zsuzsi fogalmazott: „egy estébe tényleg bőven belefér" elkészíteni.

A rakott csirkemell pontos receptjét a képre kattintva eléritek

Ha ti is elkészítenétek Zsuzsi kedvencét vacsorára, vasárnapi ebédre vagy akár karácsonyra, akkor itt megtaláljátok a pontos receptet.

Még több információt a Philips Multifunkciós Airfryer Smart XXL forrólevegős sütőről ITT találsz!

Ha pedig további Airfryer-recepteket keresnél, azt ERRE tedd!

Advertisement

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!