#HÁZIMENZA – Balogh Marcsiéknál az étkezés nemcsak a gasztronómiáról, hanem az együttlétről is szól – VIDEÓ

Két évvel ezelőtt született meg a Nosalty első, főzésre hangolt Facebook-csoportja, a #HÁZIMENZA, mely a pandémia alatt igazi gasztroközösséggé nőtte ki magát. Az ebből elindult #HÁZIMENZA-videósorozatban főzni szerető civil emberek mutatják be kedvenc vagy éppen jól bevált receptjeiket. Az ünnepekre hangolódva fűszeres, őszies almás pitét sütött nekünk Balogh Marcsi, ami akár a karácsonyi asztalon is megállná a helyét. Miközben a fahéj és az alma illata bejárta az egész lakást, családról, gyerekkori emlékekről és a közös étkezés öröméről kérdeztük.

Marcsi számára a főzés nem új keletű hobbi, már kislányként is otthonosan mozgott a konyhában. Cigány családból származik, ahol hagyomány, hogy a gyerekek is besegítenek a házimunkába, így anyukája mellett leste el a sütés-főzés tudományát.

Az egymás segítése mellett az étkezés – különösen a vasárnapi ebéd – azért is fontos számára, mert az nemcsak az evésről, hanem a szeretett emberek együttlétéről is szól. Az egyik első, gasztronómiával kapcsolatos emléke is az, ahogy testvéreivel és unokatestvérével közösen falatozzák a nagymamája által készített paprikás krumplit egy nagy, piros lábasból. 

Marcsi omlós almás pitéjének receptjéért kattints a képre!

A szegény gyerekkor Marcsi főzéssel kapcsolatos szemléletét is meghatározza. Nevetve meséli, hogy szerinte két napot se bírna ki hús nélkül, hiszen megtanulta, hogy ha van hús, akkor azzal már jól lehet lakni, mert magában vagy bármilyen körettel megállja a helyét, de levest is lehet főzni belőle. Életében a legtöbbször is húslevest főzött, ez már csukott szemmel is tökéletesen megy. Emellett a sültek a legnagyobb kedvencei, különösen a kacsacomb, ami almával és naranccsal készítve az egyik fő specialitása.

Marcsi otthonosan mozog a konyhában, főztjét pedig az egész család imádja

Ugyanakkor a pazarlásnak nincs helye a konyhában, gazdaságosan főz, és mindent felhasznál, amit csak tud. A hétköznapokban a főzést is gyakran az határozza meg, hogy mi található a hűtőben, ezekből szokott á la Marcsi recepteket alkotni, amelyek általában nagyon jól sikerülnek, és mindenkinek ízlenek.

Marcsi számára épp ezek a legemlékezetesebb pillanatok a konyhában, amikor a családja megdicséri a főztjét, vagy épp anyukája az ő javaslatára próbál ki egy-egy új ízt a konyhában.

A pontos receptért katt a képre!

A Házimenza-forgatáson egy omlós tésztájú, fahéjas-gyömbéres almás pite készült. Az alma reszelve került bele, a tetejét pedig  nem hagyományos rácsokkal borította be Marcsi, hanem  a maradék tésztából kiszaggatott tésztaszívekkel. Ezt a kedves díszítést a lánya miatt kezdte el Marcsi, aki nagyon szereti, ha vidám és játékos az étel.

Csodásan omlós, mennyeien fűszeres, és nagyon almás – a pontos receptet a képre kattintva találjátok

Marcsi fűszeres almás pitéjének teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek