Ez kell az igazán roppanós házi virslihez

Ha arra adjuk a fejünket, hogy más hústermékek mellett otthon készítjük el a virslit is, szükségünk lesz néhány jótanácsra, tippre. Ha pedig ezeket nem osztja meg velünk a szomszéd vagy a koma, akkor se csüggedjünk, a cikkből kiderül az összes furfang.

A házi készítésű húsáruk közül ugyan nem a virsli a legnehezebb, mégis a legjobb tudásunk szerint kell elkészítenünk ahhoz, hogy tényleg finom legyen. A jól ízesített húson kívül sokat számít a vékony, roppanós bőr is, amibe élvezet beleharapni. Jól meg kell válogatnunk tehát a felhasznált hozzávalókat és a bevetett módszereket, ha házi virslit készítünk.

Ez kell az igazán roppanós házi virslihez

Frankfurt vagy Bécs?

Amikor úgy döntünk, hogy megcsináljuk a saját, egyedi virslinket, két út közül választhatunk. Amennyiben a frankfurti útra lépünk, a virslinket kizárólag sertéshúsból készíthetjük el, a bécsi típusúba ezzel szemben, kerül marhahús is.

Baromfihúsos virslit inkább ne készítsünk, ez a húsiparban is csak a hulladékcsökkentés jegyében született meg.

A lehető legjobb bél

Ha a töltelék és a húsok kérdését lerendeztük, következhet a másik nagyon fontos hozzávaló: a bél. Ezen múlik, hogy a virslibe harapás élménye mennyire lesz kellemes: ha nagyon vastag a bél, akkor sokat kell csámcsogni a virslin.

Érdemes ezért egy jóval vékonyabb belet használni, az összes közül pedig a lehető legjobb választás a juhbél. A bökkenő csak az, hogy ez a bél nem érhető el a kiskereskedelemben, fogyasztói mennyiségben.

Így csak akkor érdemes hazavinni egy hatalmas mennyiségű juhbelet, ha tényleg nagyon elszántak vagyunk a házi virslivel kapcsolatban.

A megfelelő eszközök

Akinek van otthon kolbásztöltője, máris egy lépéssel közelebb áll az otthoni virsli élvezetéhez, azonban maga a gépezet nem minden. Szükség lesz még egy kicsit speciálisabb, vékony csőre a töltéshez, ami általában nem megszokott tartozéka a gépeknek.

Persze tölthetünk egy fokkal vastagabb virslit is (ha rá tudjuk húzni a belet a nagyobb csőre), például a németországi Bockwurst mintájára, ami vastagabb, mint egy virsli, de vékonyabb, mint egy krinolin.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 4 kg sovány disznóhús, 3,5 kg szalonna és tokaszalonna (bőr nélkül), 1,5 kg jégpehely (hűtött víz), 18 dkg pácsó, 20 g bors, 5 g szerecsendió virág, 5 g paprika, koriander és gyömbér ízlés szerint,  30 m juhbél

A húsokat és a szalonnát tegyük egy órára a fagyasztóba, akkor könnyebben darálódik, nem kenődik a gépbe. Fölváltva adagolva daráljuk le apró lyukú tárcsán.

Adjuk hozzá a fűszereket, a só kivételével. Kevés víz hozzáadásával dolgozzuk sima péppé egy erős botmixerrel.  Folyamatosan adjuk hozzá a jéghideg vizet, ahogy felveszi. Az iparban víz helyett jeget használnak, hogy megakadályozzák a húspép felmelegedését.

Amikor már teljesen sima a massza, adjuk hozzá a sót és azzal is dolgozzuk össze. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá még egy kis vizet.

Nem mindegy, milyen bélbe kerül

Amint ezzel kész vagyunk, töltsük bélbe és egyforma hosszúságú párokra kössük el. A kész virslit tegyük vízbe és 70 fokon hőkezeljük 20 – 25 percen át.

Akasszuk fel, hogy megszikkadjon. Ha van rá lehetőségünk tegyük pár órára füstre. Az így elkészül virsli jól behűtve egy hétig eláll.

Az eredeti recept a jokaja.hu oldalon jelent meg.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készüljünk együtt a szilveszterre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.