Ön hány nőstény tetűt evett ma?

Míg évezredekig a bíborban születettek kiváltsága volt, hogy gyönyörű színekkel dekorálják magukat, ma már magunk vagy ételeink vonzerejét is növelhetjük festékekkel.

A festék a szintetikus kémia feltalálása előtt az illatszerekhez és a fűszerekhez hasonlóan drága kincs volt, mert kevés volt belőle, és messzi földről szállították.

A leggyönyörűbb, legtartósabb, legfényesebb természetes szín valamennyi közül a kármin (cochineal). A púderekben, pirosítókban és rúzsokban ma is használt festék – ami sok szintetikus pigmenttel ellentétben nem toxikus és nem okoz rákot, bár néhányan allergiásak rá – körül zajlott a történelem egyik legnagyobb ipari kémkedése, hozzá köthető a spanyol birodalom bukását megelőző gazdasági válság, valamint több száz gyilkosság. Az inkák és az aztékok az arannyal tartották azonos értékűnek a festéket, Montezuma kárminban szedte a meghódított területektől az adót, Cortez ámulva figyelte a pirosra festett női melleket, az Újvilág meghódítása után a spanyolok pedig az ezüst mellett legnagyobb értékben ezt a színanyagot hozták Közép- és Dél-Amerikából Európába. Ez adta a brit katonák vörös zubbonyának színét, és ételszínezékként is elterjedt: festettek vele lekvárt, süteményt, kolbászt, joghurtot és szárított halat, mégsem tudta senki, hogy miből készül.

Eperleves - tej- és gluténmentes

Amióta 15 éve saját háztartást vezetek, hagyományosan úgy készítem a gyümölcslevest, hogy egy (főzős) pudingport kikeverek egy kis tejföllel és azzal sűrítem be a levest. Ennek a ...

A spanyoloknak az ipari kémek ismételt rohamai ellenére kétszázötven évig sikerült megőrizni a titkot és a monopóliumot, végül a hajtóvadászatban, amit az angolok, hollandok és franciák indítottak a megtörésére, egy francia botanikus nyert. Nicolas-Joseph Thiéry de Menonville magát gyógynövényeket gyűjtő orvosnak kiadva 1777-ben bejutott Oaxacába, és a legjobb termőterületekről lopott el egy kaktuszt a rajta élősködő bíbortetűkkel együtt. Kiderült: a kármin a nőstény rovarból készül (a hímek a megtermékenyítés után azonnal elpusztulnak), egy kilogramm festékhez pedig 155 ezer állat szükséges.

A természetes alapanyagok iránt megnövekedett érdeklődés miatt napjainkban újra termesztik a bíbortetűt, ételszínezékként E120 a neve. Amíg csak Dél-Amerikából lehetett beszerezni, csillagászati volt az ára, ma már 10 dollárért is hozzá lehet jutni kilójához. Találkozhatunk vele például eperízű joghurtokban, parizerben, cheddar típusú sajtokban, kekszekben, lekvárokban és egyéb élelmiszerekben is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ajándékozz törődést karácsonyra

Közelednek az ünnepek. Vajon mit tartogatnak idén? Minden bizonnyal mesés illatokat, varázslatos ízeket, meghitt pillanatokat a családdal és a barátokkal, és persze ki tudja, milyen ajándékokat. Vagy te már tudod? Nehéz eltalálni, hogy ki minek örülne, mire vágyik, mi az, ami nincs meg neki, vagy éppen nincs-e már rengeteg abból, amit kinéztünk számára.

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...