Az illatos növény, ami elűzi a hangyákat a kertből/házból

A hangyák elleni küzdelemben sokszor szélsőséges megoldásokhoz folyamodunk, pedig érdemes lehet természetes alternatívákat is fontolóra venni. A csombormenta vagy mocsárimenta például képes távol tartani a hangyákat a kertedből és a lakásodból. Mutatjuk, miként kell használnod.

Bár akadnak rendkívül hatásos módszerek a hangyák távoltartására, mindig jó ötlet alternatívákat fontolóra venni a rovarirtók és veszélyes vegyszerek használata helyett. A mentafélék családjába tartozó csombormenta például egy aromás és édes illatú növény, melyet a hangyák igyekeznek elkerülni. Ha néhány stratégiai helyen, például a bejáratnál/ablakoknál tartasz mocsárimentát, akkor a problémád könnyebben megoldódhat, mint gondolnád.

A hangyák hasznosak az ember számára (de nem mindig)

Biztos menniük kell a hangyáknak?

A hangyák számos módon hasznosak lehetnek a kerted számára. Segíthetnek megszabadulni más kártevőktől, például a bolháktól és a termeszektől, továbbá megmunkálják a talajt, és trágyázzák a növényeket a kertedben.

Ha ez szerinted is jól hangzik, akkor talán érdemes békén hagyni őket.

Másrészt azonban a hangyák vonzhatnak levéltetveket is, amelyek növényeket esznek, és ez problémákat okozhat a kertedben/balkonodon. Bár segíthetnek a talaj megmunkálásában és a növények trágyázásában, a hangya sok kárt is okozhat.

Ha ilyen problémákkal küzdesz, akkor valóban érdemes lehet némi csombormentát ültetni, hogy távol tartsd őket a kertedtől.

Apró rovarok, de a probléma megoldása nem egyszerű

Miként vesd be a csombormentát a hangyák távoltartására?

A csombormenta ültetése remek módja a hangyák elriasztásának, azonban fontos megjegyezni, hogy ez a növény nagyon gyorsan nő, ezért viszonylag gyorsan elfoglalhatja a kertet.

Egy hasznos növényről van szó, amely azonban problémás lehet, ha nem figyelnek oda rá.

Éppen ezért érdemes műanyag balkonládákba/tartályokba ültetni, mivel így nem tudja elfoglalni az egész kertet. Emellett jó ötlet rendszeresen metszeni a csombormentát, hogy megakadályozd a terjedését.

Óvni kell tőle a háziállatokat

Ha háziállatod van otthon, akkor érdemes újragondolni a csombormenta ültetését.

A mentaolaj ugyanis tartalmaz egy olyan mérget, amely mérgező mind a macskák, mind a kutyák számára. A szóban forgó olaj májkárosodást okozhat, ha lenyelik, illetve közvetlen érintkezéssel bőrgyulladást okozhat.

A csombormentával hatásosan védekezhetsz a hangyákkal szemben

Így is felhasználhatod a mentát

Más módszerek is léteznek a csombormenta használatára a hangyák és más kártevők eltávolítása érdekében.

Érdemes lehet megfontolni a csombormenta olajának használatát is!

Egyszerűen dörzsöld be azokat a helyeket az olajjal, ahol a hangyák bejöhetnek a házba (például ajtók és ablakok). Érdemes lehet időről időre újra alkalmazni az olajat, hogy biztosítsd a hatékonyságát. Ha ezt a módszert választod, akkor rendkívüli óvatossággal kell eljárni, főleg, ha háziállat is van a házban. Ezenfelül az összetört levelek is felhasználhatók: csak szórj néhányat belőlük oda, ahonnan szeretnéd távol tartani a hangyákat.

Még több növényes érdekességről olvashatsz itt:

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek