4 tévhit az ételmaradékokkal kapcsolatban, aminek ne dőlj be

Pont megfelelő adag ételt készíteni még a leggyakorlottabb szakácsoknak sem mindig sikerül, emiatt gyakran ránk marad a maradék, amit általában elcsomagolunk. De mégis hogyan fogyaszthatjuk ezeket, hogy semmi baj ne legyen? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Bármennyire is kiszámoljuk az adagokat, néha előfordul, hogy marad a főztünkből. Sokan nem szeretnek maradékot enni, mert félnek az esetleges betegségektől, pedig ha betartunk néhány szabályt, akkor bátran fogyaszthatjuk őket.

4 tévhit az ételmaradékokkal kapcsolatban, aminek ne dőlj be!

A maradékot hidegen is megehetjük

Sajnos ez az egyik legnagyobb tévhit. Mindenképpen érdemes megmelegíteni az ételeket, hiszen az esetleges veszélyes kórokozók elpusztításához minimum 74 Celsius-fok szükséges. Ezt egy ételhőmérővel tudjuk a legjobban leellenőrizni.

A fagyasztás megöli a kórokozókat

Az igaz, hogy a fagyasztás lelassítja a baktériumok stb. szaporodását, de nem öli meg őket. Ha le szeretnénk fagyasztani a maradékot, amit már egyszer kihűtöttünk, érdemes először felmelegíteni, hogy eltávozzanak belőle az esetleges kórokozók, majd utána a fagyasztóba tenni.  

A mikrózás segít a kórokozók elpusztításában

A mikrohullámú sütő kintről befelé haladva melegíti át újra az ételeket, de így bizonyos részek hidegek maradhatnak, és ott a baktériumok, gombák stb. tovább szaporodhatnak. Ezért érdemesebb inkább lábasban vagy sütőben újramelegíteni az ételeinket.

Ha nem rossz az illata, megehetjük

Sokan azt gondolják, hogy a maradék biztonsággal fogyasztható, amíg jó az illata. Pedig ez egy hatalmas butaság, hiszen az ételben lévő kórokozókat nem látjuk, nincs se ízük, se szaguk. Ezért ha 3 nap alatt nem fogyott el az adott étel, akkor fagyasszuk le, vagy dobjuk ki. Semmiképp ne együk meg!


Receptek, ha megmentenéd a maradékot:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...