Hangok veszik át a fűszerek helyét?

A különböző frekvenciájú hangok befolyásolják, hogyan érezzük az ízeket - egy jól kiválasztott zeneszám így akár helyettesítheti a cukrot is a kávénkban.

Legalábbis ezt állítja a brit The Guardian gasztrobloggere, aki saját konyhájában próbálta ki, hogyan változik minden egyes falat csokoládé íze annak függvényében, milyen hangokat hallgat épp. A kísérlete végén arra jött rá, hogy mély hangok kíséretében főként a nyelve hátsó része vált aktívvá, és emiatt főként a csokoládé kesernyés ízét érezte, míg magas hangok esetén az édes íz dominált. A kísérletet egyébként az elmúlt évek tudományos kutatásai is alátámasztják.

Egy angol étterem már kapott is az alkalmon, és a dekoráció meg a világítás helyett az étkezést kísérő hanghatásokra fektette a hangsúlyt. A tenger hangjának zúgására elfogyasztott osztriga íze így sokkal markánsabb és sósabb lett, mint a csendben elfogyasztotté.

Ha valaki azon tűnődik, a repülőgépen felszolgált kaja miért olyan unalmas és ízetlen, most ennek okára is magyarázatot kaphat: a hangos és monoton háttérzajok ugyanis elnyomják az étel ízét.

Az ízlelés és a hang közötti kapcsolatot ezentúl nem csak ilyen egyéni kísérletek során lehet felhasználni, de teljesen új, kreatív éttermi megoldások előtt is megnyithatja az utat. A Ben and Jerry's nevű jégkrémeket forgalmazó lánc most épp azzal kísérletezik, hogy a dobozokon elhelyezett, okostelefonokkal szkennelhető QR-kódok segítségével minden fagyihoz külön zenét rendeljenek, és ezáltal egyedi ízt kölcsönözzenek nekik. De akár egy olyan vendéglő ötlete sem elképzelhetetlen, ahol a különböző fogások mellé mindenki fülhallgatón keresztül kaphatja meg a legteljesebb ízhatást szolgáló dalt. A fűszerek helyét tehát a hangok vehetik át.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!