Hámán táska szilvalekvárral - ezzel töltsd fel a sütisdobozt!

A Hámán táska eredetét ma is homály fedi, annyi biztos, hogy purimkor szokás enni. Mivel még egy hónap van hátra az ünnepig, én nem vártam és nekiestem!

Elárulok valamit: azt hiszem, egy kicsit függő típus vagyok. Persze nem akármitől, de ha valamire rákattanok, akkor azt a témát nehezen eresztem. Életem első igazolatlanját hetedikben azért kaptam, mert reggel egy gyors orvosi rutinvizsgálat után be kellett volna mennem az iskolába - odakint viszont madárfüttyös május volt, és nekem már csak nyolcvan oldal volt hátra Kosztolányi Aranysárkányából, úgyhogy ahelyett, hogy bementem volna a kovalens kötésről és a törtekről hallgatni, kiültem egy padra, és kivégeztem a könyvet. A 9 órás érkezés helyett ebédidőben estem be a suliba, és meg sem próbáltam elmagyarázni, hogy Desiré ejtett rabul, és nem, nem egy pláza mögött bagóztam három órán át, hanem a parkban olvastam.

A szilvalekváros Hámán táska receptjét itt találod

Másik ilyen nagy "irodalmi " kattanásom a Cerntropea.org interjúi voltak - az oldalon több száz, a kétezres évek elején készült életútinterjú van a Kárpát-medencében élő idős zsidókkal. Mikor ráakadtam az oldalra, épp San Francisco-ban éltem, és a két fős háztartás ellátásán kívül nem sok dolgom volt - az oldal annyira beszippantott, hogy néha reggel nyolckor ültem le elé, és délután négykor hagytam ott. Az interjúkban apró részletekre lebontva dokumentálva van egy egész generáció élete a boldog békeidőktől napjainkig, megismerhetjük belőle ennek a korszaknak a vidéki földműves, városi nagypolgár, szegény gyári munkás, és kereskedő rétegét - hihetetlenül izgalmas, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki kicsit is szereti az életrajzokat és a dokumentumfilmeket.

A szilvalekváros Hámán táska receptjéért ide kattints

Természetesen különösen izgi volt olvasni a különböző hétköznapi és ünnepi ételek receptjeit, szívesen ki is próbáltam volna párat, de aztán valahogy mégis kimaradt. Idén karácsonyra aztán kaptam egy nagyon kedvemre való szakácskönyvet: Körner András Kóstoló a múltból című munkája nem csupán recepteket tartalmaz, de csodálatos kordokumentum is. Bevallom őszintén, ritkán fordul elő velem, hogy egy szakácskönyvet az elejétől a végéig kiolvasok, de ezúttal letenni sem tudtam. A könyv miatt eszembe jutott, hogy én évek óta szeretnék Hámán táskát készíteni, de eddig elmaradt - úgyhogy most végre nekiálltam. A hagyományosan purimkor készített omlós tészta eredetileg mákkal volt töltve, egyes etimológiai magyarázatok innen eredeztetik a nevét is (németül Mohntaschen-nek nevezik).

A szilvalekvárral töltött Hámán táska receptjét itt találod

Mások szerint a neve Hámánról, a purim főgonoszáról kapta a nevét. Az eredetét valószínűleg már nem fogjuk megtudni, de ez talán nem is olyan lényeges: a pihentetési időt leszámítva egy rendkívül gyors, omlós, finom kis teasütit kapunk, amit ünneptől függetlenül bármikor elkészíthetünk. Dobozban jól lezárva sokáig eláll, és egy bekuckózós szombati délutánhoz a könyv mellett a leghasznosabb kellék!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...