Ha szereted a magyar dinnyét, ezt jobb ha tudod!

Kisebb hazai kínálattal indul a dinnyeszezon. Mutatjuk, most mennyiért lehet kapni a gyümölcsöt a piacokon.

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - írja a Világgazdaság. Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a gazdasági napilapnak elmondta, hogy ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése.

Az elnök szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés jöhet a földekről - írja az MTI. Az elmúlt napokban azonban néhol kisebb jégeső rontott a helyzeten, egyelőre tehát nehéz lenne országos helyzetképet adni.

Receptajánló:

Bár a szezon hivatalosan csak jövő héten indul, görögdinnyét és sárgadinnyét már most is találunk a boltokban. Tapasztalataink szerint a legtöbb boltban 300 forintért adják a görögdinnye kilóját, és 500-600 forintért a sárgadinnye darabját. Megnéztük azt is, hogy mennyi az átlagár most a piacokon, ahol egyelőre még csak az import gyümölcs áráról vannak adatok:

  • sárgadinnye: 498 Ft/kg (Vámház körúti piac), 750 Ft/kg (Szegedi fogyasztói piac)
  • görögdinnye:298 Ft/kg (Vámház körúti piac), 398 Ft/kg (Fehérvári úti piac), 400 Ft/kg (Debreceni és szegedi fogyasztói piac)

Egyedül a sárgadinnyéből kapható már hazai is több helyen. A gyümölcs átlagára a piacokon680-898 forintközött volt a múlt héten.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek