Görögdinnye, ne félj tőle!

Gyakorlatilag folyékony cukor, és a magjai is bajt okozhatnak! - szólnak a dinnyeellenzők. Ne higgy nekik, számos olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani!

Nehezen lehet elképzelni nélküle egy nyaralást, hiszen kevés frissítőbb étel van a tikkasztó hőségben, mint egy mézédes dinnye cikkelyébe belekanyarintani. Egyszerre lehet enni-inni, és szinte összefut a nyál a szánkban, ha meglátunk egy útszéli zöldségest roskadásig pakolt utánfutóval.

Szóval akárhogy csűröm-csavarom, hozzátartozik a nyárhoz, (éppúgy mint a szalonnasütés), ami pont elég indok ahhoz, hogy alaposabban górcső alá vegyük.

Dinnyealapok

A tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, ami termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, nedvdús csemegét. Vitamintartalma nem elhanyagolható, hiszen C-vitamin, E-vitamin, niacin, folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.

Olvastad már?

A vízben oldódó vitaminok világa

Cukor: a legfőbb kifogás a dinnye ellen

  • Magas, 90%-os víztartalma miattnagyon hatékony folyadékpótló, de nem elhanyagolható a gyümölcscukor-tartalma.
  • Bár 100 g görögdinnye mindössze 29 kalóriát és 6,5 g szénhidrátot tartalmaz, ezek a dinnye cukortartalmából fakadó értékek. Gyors felszívódású szénhidrátnak számít, glikémiás-indexe magas (72), ami azt jelenti, hogy nagymértékben, gyorsan emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára önálló étkezésnek nem javasolható.
  • Fruktózintolerancia esetén nem fogyasztható.
  • Sok tévhit kering a dinnyemaggal kapcsolatban, ezeknek azonban nincs alapjuk. A dinnyemag lenyelése nem okoz problémát, sőt jótékony hatása is van, ha szétrágjuk, vagy őrleményt készítünk belőle.
  • Afrodiziákumnak is tekinthető, hiszen egyik összetevője, a citrullin elősegíti, hogy az erek fala ellazuljon, az eredményeket produkáló citrullin mennyiséghez azonban már irreális mennyiségű dinnyét kell enni.
  • A parlagfűre érzékeny betegek érezhették már, hogy nyáron, allergiaszezonban a görögdinnye is válthat ki szénanáthás és szájüregi tüneteket. Ennek magyarázata az ún. keresztallergia, mivel a dinnye és a parlagfű rendszertanilag rokonságban állnak egymással. A két növény kémiai szerkezetében egykis fehérjeszakasz megegyezik, aminek az az eredménye, hogy maguk is allergiás reakciót váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket. (Hasonló reakciókat válthat ki még az uborka, tök, zeller, cukkini.) Hőkezeléssel (sütés, főzés) csökkenthető a gyümölcsök allergizáló hatása.

Felhasználhatjuk levesekben, gyümölcssalátához, turmixhoz, sorbet-nek is, a lényeg, hogy jó minőségű dinnyét vásároljunk, ehhez pedig marad a régóta bevált kopogtatás módszere.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...