Görögdinnye, ne félj tőle!

Gyakorlatilag folyékony cukor, és a magjai is bajt okozhatnak! - szólnak a dinnyeellenzők. Ne higgy nekik, számos olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes fogyasztani!

Nehezen lehet elképzelni nélküle egy nyaralást, hiszen kevés frissítőbb étel van a tikkasztó hőségben, mint egy mézédes dinnye cikkelyébe belekanyarintani. Egyszerre lehet enni-inni, és szinte összefut a nyál a szánkban, ha meglátunk egy útszéli zöldségest roskadásig pakolt utánfutóval.

Szóval akárhogy csűröm-csavarom, hozzátartozik a nyárhoz, (éppúgy mint a szalonnasütés), ami pont elég indok ahhoz, hogy alaposabban górcső alá vegyük.

Dinnyealapok

A tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, ami termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, nedvdús csemegét. Vitamintartalma nem elhanyagolható, hiszen C-vitamin, E-vitamin, niacin, folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.

Olvastad már?

A vízben oldódó vitaminok világa

Cukor: a legfőbb kifogás a dinnye ellen

  • Magas, 90%-os víztartalma miattnagyon hatékony folyadékpótló, de nem elhanyagolható a gyümölcscukor-tartalma.
  • Bár 100 g görögdinnye mindössze 29 kalóriát és 6,5 g szénhidrátot tartalmaz, ezek a dinnye cukortartalmából fakadó értékek. Gyors felszívódású szénhidrátnak számít, glikémiás-indexe magas (72), ami azt jelenti, hogy nagymértékben, gyorsan emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára önálló étkezésnek nem javasolható.
  • Fruktózintolerancia esetén nem fogyasztható.
  • Sok tévhit kering a dinnyemaggal kapcsolatban, ezeknek azonban nincs alapjuk. A dinnyemag lenyelése nem okoz problémát, sőt jótékony hatása is van, ha szétrágjuk, vagy őrleményt készítünk belőle.
  • Afrodiziákumnak is tekinthető, hiszen egyik összetevője, a citrullin elősegíti, hogy az erek fala ellazuljon, az eredményeket produkáló citrullin mennyiséghez azonban már irreális mennyiségű dinnyét kell enni.
  • A parlagfűre érzékeny betegek érezhették már, hogy nyáron, allergiaszezonban a görögdinnye is válthat ki szénanáthás és szájüregi tüneteket. Ennek magyarázata az ún. keresztallergia, mivel a dinnye és a parlagfű rendszertanilag rokonságban állnak egymással. A két növény kémiai szerkezetében egykis fehérjeszakasz megegyezik, aminek az az eredménye, hogy maguk is allergiás reakciót váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket. (Hasonló reakciókat válthat ki még az uborka, tök, zeller, cukkini.) Hőkezeléssel (sütés, főzés) csökkenthető a gyümölcsök allergizáló hatása.

Felhasználhatjuk levesekben, gyümölcssalátához, turmixhoz, sorbet-nek is, a lényeg, hogy jó minőségű dinnyét vásároljunk, ehhez pedig marad a régóta bevált kopogtatás módszere.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!